Składniki
ciasto:
800 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
farsz:
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
160 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.
Krok 2
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na placek o grubości 2 mm. Wytnij z ciasta kółka, ułóż na pergaminie i przykryj lnianą ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. W garnku na kilku łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i startą cukinię, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Farsz przestudź i połącz z pokruszonym serem feta.
Krok 3
Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub przyciśnij widelcem.
Krok 4
Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie.
Krok 5
Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę a następnie polej nią gotowe pierogi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z cukinią
Bez cienia wątpliwości pierogi można określić mianem polskiego dania narodowego. Uwielbiają je nie tylko Polacy, ale także obcokrajowcy odwiedzający nasz kraj. Jeśli jednak znudziły ci się klasyczne wersje, wypróbuj nasz przepis na pierogi z cukinią, które urozmaicą obiadowe menu. Żeby je zrobić, najpierw przygotuj ciasto, łącząc mąkę z ciepłą wodą oraz oliwą. Ciasto na pierogi z cukinią wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Następnie podziel je na kilka części, każdą owiń folią spożywczą i odłóż. Oprósz stolnicę mąką, rozwałkuj pierwszy kawałek na cienki placek i wytnij z niego kółka. Przełóż je na pergamin i przykryj ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj i podsmaż w garnku razem z czosnkiem na oliwie. Do tak przygotowanego farszu z cukinii do pierogów dodaj jeszcze bulion w kostce, dopraw i gotuj, aż zgęstnieje. Po wystudzeniu połącz z pokruszonym serem feta. Następnie brzeg każdego kółka wyciętego z ciasta posmaruj wodą, na środek nałóż farsz, a brzegi ściśnij palcami. Warto wykorzystać do tego specjalną maszynkę. Tak przygotowane pierogi z cukinią i fetą wkładaj do gotującej się wody.
Dla kogo?
Pierogi z cukinią i serem to z pewnością świetny wybór dla każdego miłośnika klasycznej polskiej kuchni, w nieco odświeżonej wersji. Farsz z cukinii do pierogów przypadnie do gustu także entuzjastom dań opartych o składniki roślinne.
Na jaką okazję?
Pierogi z cukinią i fetą możesz podać zarówno podczas wyjątkowych okazji, jak i na codzienny obiad. Świetnie sprawdzą się również na imprezach, gdzie nie może zabraknąć gorącego dania.
Czy wiesz, że?
Pierogi, w nieco innych wersjach niż znane w Polsce, można spotkać na całym niemal świecie. Występują w różnych kształtach, z różnym nadzieniem. Mogą być gotowane, pieczone lub smażone. Znajdziecie je między innymi w kuchni japońskiej oraz chińskiej.
Dla urozmaicenia:
Gotowe pierogi z cukinią i serem podawaj z podsmażoną cebulką.