Pierogi z cukinią

i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

841 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

672 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

800 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

farsz:

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

160 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Pierogi z cukinią - Krok 1

Krok 2

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na placek o grubości 2 mm. Wytnij z ciasta kółka, ułóż na pergaminie i przykryj lnianą ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. W garnku na kilku łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i startą cukinię, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Farsz przestudź i połącz z pokruszonym serem feta.

Pierogi z cukinią - Krok 2

Krok 3

Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub przyciśnij widelcem.

Pierogi z cukinią - Krok 3

Krok 4

Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie.

Pierogi z cukinią - Krok 4

Krok 5

Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę a następnie polej nią gotowe pierogi.

Pierogi z cukinią - Krok 5
185

Opinie o przepisie

  • Janusz Rogalski

    Janusz Rogalski , 04.04.2016

    Wolę tradycyjne z kapusta i mięsem.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazik Mańkiewicz

    Kazik Mańkiewicz , 04.04.2016

    ziemniaki ugotowane zgniecione dodać twaróg cebulka smażona może być z boczkiem wszystko wymieszać a ciasto musi być bardzo cieniutkie i wtedy będą dobre konieczna okrasa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Raymond Ross

    Raymond Ross , 04.04.2016

    Love these dumplings

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Liebchen

    Jan Liebchen , 04.04.2016

    moja żona do dopiero pyszności wyrabia - jak klei pierogi to rodzinka siem zjeżdża

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Szymanski

    Jaroslaw Szymanski , 04.04.2016

    Ja nie lubię ruskich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kunda

    Maria Kunda , 04.04.2016

    Pierogi robi sie samemu w domu rozne są przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szajda

    Barbara Szajda , 04.04.2016

    Jola. Kiedy robisz. Zaprosisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Coowatch

    Marek Coowatch , 04.04.2016

    ja chce ruskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wolska

    Anna Wolska , 04.04.2016

    Lubię pierogi nie zaczęsto i gdy nie muszę robić je sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Żołądź

    Ryszard Żołądź , 04.04.2016

    No przestań

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata BL

    Renata BL , 04.04.2016

    obiecujaco smakowite, wyprobuje...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata BL

    Renata BL , 04.04.2016

    obiecujaco smakowite, wyprobuje...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Ławnik

    Witold Ławnik , 04.04.2016

    wolę z mięsnym nadzieniem...ale czasami zjem..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Misiek

    Kamil Misiek , 04.04.2016

    To juz wiem co na obiad dzis xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Zbigniew Szydłowscy

    Hanna Zbigniew Szydłowscy , 04.04.2016

    Tylko domowe pierogi,dobrze zrobione sa super!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Zbigniew Szydłowscy

    Hanna Zbigniew Szydłowscy , 04.04.2016

    Jak smaczny farsz,super ciasto,to wszystkie pierogi sa smaczne,kazdy wybiera to co lubi i mu i rodzinie smakuje!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Górska

    Anna Górska , 03.04.2016

    Lubię wszelkie pierogi,obojętne czym są faszerowane. Wszystkie są pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Górska

    Anna Górska , 03.04.2016

    Pyszne są z soczewicą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Jahn

    Krzysztof Jahn , 03.04.2016

    KTO PROSIŁ RUSKIE!?!?!? Nikt, same przyszli...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Polikowski

    Jan Polikowski , 03.04.2016

    Chętnie kupie ,jeżeli ktoś zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olek Jurek

    Olek Jurek , 03.04.2016

    Nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Maria

    Łucja Maria , 03.04.2016

    Smalec to naturalny tłuszcz, nie trucizna, już go rehabilitują , gorsze są tłuszcze utwardzone...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Krzycki

    Artur Krzycki , 03.04.2016

    Cukinia?feta?precz z ta kulinarna hipsteriada!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Szymański

    Emil Szymański , 03.04.2016

    Hmmm..ja tam wolę RUSKIE!!! z dodatkiem bryndzy do farszu i okrasa ze słoninki wędzonej! z cebulką!..albo z mięsem i kapustą kisz. i ..prawdziwkami susz.!...najlepsze u MAMY!!!! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pruska

    Ewa Pruska , 03.04.2016

    sa pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Michalska

    Teresa Michalska , 03.04.2016

    Smakują nam takie jakie nadzienie lubimy , sekret dobrych pierogów tkwi w cieście. Ja mam sprawdzony przepis na ciasto , a nadzienie robię na źyczenie ( ale mnie się rymnęło ) domowników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak , 03.04.2016

    Nie jadlam takich ale chetnie bym sprubowala lubiem z kapusta i grzybami i serem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Majka

    Anita Majka , 03.04.2016

    Barbara Huber - ma Pani rację,po co krytykować zrobić samemu i będą super...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Żuk

    Helena Żuk , 03.04.2016

    muszę popróbowac to Ci powiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabelka Gajewska

    Izabelka Gajewska , 03.04.2016

    Podasz przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z cukiniąPierogi z cukinią

Klasyczne pierogi z niestandardowym farszem z cukinii i fety urozmaicą obiadowe menu. Możesz je podać zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na codzienny obiad. Żeby je zrobić, najpierw przygotuj ciasto, łącząc mąkę z ciepłą wodą oraz oliwą. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Następnie podziel je na kilka części, każdą owiń folią spożywczą i odłóż. Oprósz stolnicę mąką, rozwałkuj pierwszy kawałek na cienki placek i wytnij z niego kółka. Przełóż je na pergamin i przykryj ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj i podsmaż w garnku razem z czosnkiem na oliwie. Do tak przygotowanego farszu dodaj jeszcze bulion w kostce, dopraw i gotuj, aż zgęstnieje. Po wystudzeniu połącz z pokruszonym serem feta. Następnie brzeg każdego kółka wyciętego z ciasta posmaruj wodą, na środek nałóż farsz, a brzegi ściśnij palcami. Warto wykorzystać do tego specjalną maszynkę. Tak przygotowane pierogi wkładaj do gotującej się wody. Gotowe podawaj z podsmażoną cebulką. Sprawdź nasz przepis na wyśmienite pierogi z cukinią i fetą!