Pierogi z cukinią i fetą - przepis na farsz z serem | Przepisy.pl pixel

Pierogi z cukinią

i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

934 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

775 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

800 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

farsz:

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

160 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Pierogi z cukinią - Krok 1

Krok 2

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na placek o grubości 2 mm. Wytnij z ciasta kółka, ułóż na pergaminie i przykryj lnianą ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. W garnku na kilku łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i startą cukinię, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Farsz przestudź i połącz z pokruszonym serem feta.

Pierogi z cukinią - Krok 2

Krok 3

Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub przyciśnij widelcem.

Pierogi z cukinią - Krok 3

Krok 4

Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie.

Pierogi z cukinią - Krok 4

Krok 5

Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę a następnie polej nią gotowe pierogi.

Pierogi z cukinią - Krok 5
186

Opinie o przepisie

  • El

    El , 29.07.2022

    Ciekawe:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Rogalski

    Janusz Rogalski , 04.04.2016

    Wolę tradycyjne z kapusta i mięsem.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazik Mańkiewicz

    Kazik Mańkiewicz , 04.04.2016

    ziemniaki ugotowane zgniecione dodać twaróg cebulka smażona może być z boczkiem wszystko wymieszać a ciasto musi być bardzo cieniutkie i wtedy będą dobre konieczna okrasa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Raymond Ross

    Raymond Ross , 04.04.2016

    Love these dumplings

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Liebchen

    Jan Liebchen , 04.04.2016

    moja żona do dopiero pyszności wyrabia - jak klei pierogi to rodzinka siem zjeżdża

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Szymanski

    Jaroslaw Szymanski , 04.04.2016

    Ja nie lubię ruskich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kunda

    Maria Kunda , 04.04.2016

    Pierogi robi sie samemu w domu rozne są przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szajda

    Barbara Szajda , 04.04.2016

    Jola. Kiedy robisz. Zaprosisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Coowatch

    Marek Coowatch , 04.04.2016

    ja chce ruskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wolska

    Anna Wolska , 04.04.2016

    Lubię pierogi nie zaczęsto i gdy nie muszę robić je sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Żołądź

    Ryszard Żołądź , 04.04.2016

    No przestań

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata BL

    Renata BL , 04.04.2016

    obiecujaco smakowite, wyprobuje...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata BL

    Renata BL , 04.04.2016

    obiecujaco smakowite, wyprobuje...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Ławnik

    Witold Ławnik , 04.04.2016

    wolę z mięsnym nadzieniem...ale czasami zjem..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Misiek

    Kamil Misiek , 04.04.2016

    To juz wiem co na obiad dzis xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Zbigniew Szydłowscy

    Hanna Zbigniew Szydłowscy , 04.04.2016

    Tylko domowe pierogi,dobrze zrobione sa super!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Zbigniew Szydłowscy

    Hanna Zbigniew Szydłowscy , 04.04.2016

    Jak smaczny farsz,super ciasto,to wszystkie pierogi sa smaczne,kazdy wybiera to co lubi i mu i rodzinie smakuje!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Górska

    Anna Górska , 03.04.2016

    Lubię wszelkie pierogi,obojętne czym są faszerowane. Wszystkie są pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Górska

    Anna Górska , 03.04.2016

    Pyszne są z soczewicą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Jahn

    Krzysztof Jahn , 03.04.2016

    KTO PROSIŁ RUSKIE!?!?!? Nikt, same przyszli...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Polikowski

    Jan Polikowski , 03.04.2016

    Chętnie kupie ,jeżeli ktoś zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olek Jurek

    Olek Jurek , 03.04.2016

    Nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Maria

    Łucja Maria , 03.04.2016

    Smalec to naturalny tłuszcz, nie trucizna, już go rehabilitują , gorsze są tłuszcze utwardzone...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Krzycki

    Artur Krzycki , 03.04.2016

    Cukinia?feta?precz z ta kulinarna hipsteriada!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Szymański

    Emil Szymański , 03.04.2016

    Hmmm..ja tam wolę RUSKIE!!! z dodatkiem bryndzy do farszu i okrasa ze słoninki wędzonej! z cebulką!..albo z mięsem i kapustą kisz. i ..prawdziwkami susz.!...najlepsze u MAMY!!!! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pruska

    Ewa Pruska , 03.04.2016

    sa pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Michalska

    Teresa Michalska , 03.04.2016

    Smakują nam takie jakie nadzienie lubimy , sekret dobrych pierogów tkwi w cieście. Ja mam sprawdzony przepis na ciasto , a nadzienie robię na źyczenie ( ale mnie się rymnęło ) domowników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak , 03.04.2016

    Nie jadlam takich ale chetnie bym sprubowala lubiem z kapusta i grzybami i serem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Majka

    Anita Majka , 03.04.2016

    Barbara Huber - ma Pani rację,po co krytykować zrobić samemu i będą super...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Żuk

    Helena Żuk , 03.04.2016

    muszę popróbowac to Ci powiem

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z cukiniąPierogi z cukinią

Bez cienia wątpliwości pierogi można określić mianem polskiego dania narodowego. Uwielbiają je nie tylko Polacy, ale także obcokrajowcy odwiedzający nasz kraj. Jeśli jednak znudziły ci się klasyczne wersje, wypróbuj nasz przepis na pierogi z cukinią, które urozmaicą obiadowe menu. Żeby je zrobić, najpierw przygotuj ciasto, łącząc mąkę z ciepłą wodą oraz oliwą. Ciasto na pierogi z cukinią wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Następnie podziel je na kilka części, każdą owiń folią spożywczą i odłóż. Oprósz stolnicę mąką, rozwałkuj pierwszy kawałek na cienki placek i wytnij z niego kółka. Przełóż je na pergamin i przykryj ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj i podsmaż w garnku razem z czosnkiem na oliwie. Do tak przygotowanego farszu z cukinii do pierogów dodaj jeszcze bulion w kostce, dopraw i gotuj, aż zgęstnieje. Po wystudzeniu połącz z pokruszonym serem feta. Następnie brzeg każdego kółka wyciętego z ciasta posmaruj wodą, na środek nałóż farsz, a brzegi ściśnij palcami. Warto wykorzystać do tego specjalną maszynkę. Tak przygotowane pierogi z cukinią i fetą wkładaj do gotującej się wody.

Dla kogo?

Pierogi z cukinią i serem to z pewnością świetny wybór dla każdego miłośnika klasycznej polskiej kuchni, w nieco odświeżonej wersji. Farsz z cukinii do pierogów przypadnie do gustu także entuzjastom dań opartych o składniki roślinne.

Na jaką okazję?

Pierogi z cukinią i fetą możesz podać zarówno podczas wyjątkowych okazji, jak i na codzienny obiad. Świetnie sprawdzą się również na imprezach, gdzie nie może zabraknąć gorącego dania.

Czy wiesz, że?

Pierogi, w nieco innych wersjach niż znane w Polsce, można spotkać na całym niemal świecie. Występują w różnych kształtach, z różnym nadzieniem. Mogą być gotowane, pieczone lub smażone. Znajdziecie je między innymi w kuchni japońskiej oraz chińskiej.

Dla urozmaicenia:

Gotowe pierogi z cukinią i serem podawaj z podsmażoną cebulką.