Pierogi z cukinią

i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

786 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

670 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

800 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

farsz:

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

160 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Pierogi z cukinią - Krok 1

Krok 2

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na placek o grubości 2 mm. Wytnij z ciasta kółka, ułóż na pergaminie i przykryj lnianą ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. W garnku na kilku łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i startą cukinię, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Farsz przestudź i połącz z pokruszonym serem feta.

Pierogi z cukinią - Krok 2

Krok 3

Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub przyciśnij widelcem.

Pierogi z cukinią - Krok 3

Krok 4

Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie.

Pierogi z cukinią - Krok 4

Krok 5

Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę a następnie polej nią gotowe pierogi.

Pierogi z cukinią - Krok 5
185

Opinie o przepisie

  • Janusz Rogalski

    Janusz Rogalski

    Wolę tradycyjne z kapusta i mięsem.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazik Mańkiewicz

    Kazik Mańkiewicz

    ziemniaki ugotowane zgniecione dodać twaróg cebulka smażona może być z boczkiem wszystko wymieszać a ciasto musi być bardzo cieniutkie i wtedy będą dobre konieczna okrasa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Raymond Ross

    Raymond Ross

    Love these dumplings

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Liebchen

    Jan Liebchen

    moja żona do dopiero pyszności wyrabia - jak klei pierogi to rodzinka siem zjeżdża

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Szymanski

    Jaroslaw Szymanski

    Ja nie lubię ruskich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kunda

    Maria Kunda

    Pierogi robi sie samemu w domu rozne są przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szajda

    Barbara Szajda

    Jola. Kiedy robisz. Zaprosisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Coowatch

    Marek Coowatch

    ja chce ruskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wolska

    Anna Wolska

    Lubię pierogi nie zaczęsto i gdy nie muszę robić je sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Żołądź

    Ryszard Żołądź

    No przestań

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata BL

    Renata BL

    obiecujaco smakowite, wyprobuje...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata BL

    Renata BL

    obiecujaco smakowite, wyprobuje...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Ławnik

    Witold Ławnik

    wolę z mięsnym nadzieniem...ale czasami zjem..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Misiek

    Kamil Misiek

    To juz wiem co na obiad dzis xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Zbigniew Szydłowscy

    Hanna Zbigniew Szydłowscy

    Tylko domowe pierogi,dobrze zrobione sa super!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Zbigniew Szydłowscy

    Hanna Zbigniew Szydłowscy

    Jak smaczny farsz,super ciasto,to wszystkie pierogi sa smaczne,kazdy wybiera to co lubi i mu i rodzinie smakuje!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Górska

    Anna Górska

    Lubię wszelkie pierogi,obojętne czym są faszerowane. Wszystkie są pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Górska

    Anna Górska

    Pyszne są z soczewicą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Jahn

    Krzysztof Jahn

    KTO PROSIŁ RUSKIE!?!?!? Nikt, same przyszli...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Polikowski

    Jan Polikowski

    Chętnie kupie ,jeżeli ktoś zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olek Jurek

    Olek Jurek

    Nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Maria

    Łucja Maria

    Smalec to naturalny tłuszcz, nie trucizna, już go rehabilitują , gorsze są tłuszcze utwardzone...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Krzycki

    Artur Krzycki

    Cukinia?feta?precz z ta kulinarna hipsteriada!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Szymański

    Emil Szymański

    Hmmm..ja tam wolę RUSKIE!!! z dodatkiem bryndzy do farszu i okrasa ze słoninki wędzonej! z cebulką!..albo z mięsem i kapustą kisz. i ..prawdziwkami susz.!...najlepsze u MAMY!!!! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pruska

    Ewa Pruska

    sa pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Michalska

    Teresa Michalska

    Smakują nam takie jakie nadzienie lubimy , sekret dobrych pierogów tkwi w cieście. Ja mam sprawdzony przepis na ciasto , a nadzienie robię na źyczenie ( ale mnie się rymnęło ) domowników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak

    Nie jadlam takich ale chetnie bym sprubowala lubiem z kapusta i grzybami i serem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Majka

    Anita Majka

    Barbara Huber - ma Pani rację,po co krytykować zrobić samemu i będą super...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Żuk

    Helena Żuk

    muszę popróbowac to Ci powiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabelka Gajewska

    Izabelka Gajewska

    Podasz przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z cukiniąPierogi z cukinią

Klasyczne pierogi z niestandardowym farszem z cukinii i fety urozmaicą obiadowe menu. Możesz je podać zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na codzienny obiad. Żeby je zrobić, najpierw przygotuj ciasto, łącząc mąkę z ciepłą wodą oraz oliwą. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Następnie podziel je na kilka części, każdą owiń folią spożywczą i odłóż. Oprósz stolnicę mąką, rozwałkuj pierwszy kawałek na cienki placek i wytnij z niego kółka. Przełóż je na pergamin i przykryj ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj i podsmaż w garnku razem z czosnkiem na oliwie. Do tak przygotowanego farszu dodaj jeszcze bulion w kostce, dopraw i gotuj, aż zgęstnieje. Po wystudzeniu połącz z pokruszonym serem feta. Następnie brzeg każdego kółka wyciętego z ciasta posmaruj wodą, na środek nałóż farsz, a brzegi ściśnij palcami. Warto wykorzystać do tego specjalną maszynkę. Tak przygotowane pierogi wkładaj do gotującej się wody. Gotowe podawaj z podsmażoną cebulką. Sprawdź nasz przepis na wyśmienite pierogi z cukinią i fetą!