Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami

Autor: inaphotography inaphotography

ratingratingratingratingrating

2

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

500 gramów

1 szczypta

3 sztuki

300 gramów

500 gramów

6 plastrów

1 szczypta

100 gramów

3

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, żółtek, 1/4 szklanki oleju i wody zagnieść ciasto, najlepiej dolewać wodę stopniowo, aby ciasto nie było zbyt miękkie ani zbyt twarde.

Krok 2

Kapustę, mięso oraz grzyby dobrze wymieszać, dodając sól, pieprz oraz Bulion grzybowy Knorr (z ostatnim lepiej uważać bo jest słony, ale ładnie uwydatni nam smak grzybów). Ilość przypraw uzależniona jest od preferencji smakowych, więc mieszać, próbować i doprawiać ;-)

Krok 3

Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, wycinać szklanką. Pierogi powinny być "puchate" więc duża ilość farszu wskazana ;-) Zaklejamy, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, najlepiej z dodatkiem oleju (nie posklejają się!). Po ugotowaniu odstawiamy na durszlak do odsączenia.

Krok 4

Kiedy pierożki spokojnie się odsączają, kroimy boczek w kosteczkę, podsmażamy na oleju (jeśli jest bardzo tłusty, można smażyć beztłuszczowo), do moemntu kiedy utworzą się skwarki i wrzucamy na nie odsączone pierogi, obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Można podawać je z samymi skwarkami, ale jeszcze lepiej smakują posypane tartym oscypkiem. *Jeżeli chcemy przechowywać pierogi, można po wyjęciu zahartować je (po wyjęciu z wrzątku wrzucić na parę minut do zimnej wody), obtoczyć w oleju i zamrozić.

0

Opinie o przepisie

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą, mięsem i grzybamiPierogi z kapustą, mięsem i grzybami

Lepienie pierogów, a potem ich zajadanie może okazać się niezłą frajdą. Kluczem do sukcesu i zadowolenia z ich przygotowania jest dobrze zagniecione ciasto. To ono będzie miało wpływ na sprawne lepienie. By zapobiec jego nadmiernemu stwardnieniu, pamiętaj o stopniowym i umiarkowanym dolewaniu wody w trakcie zagniatania. Następnie dobierz pyszne nadzienie. Wydaje się, że największą popularność zyskały w Polsce pierogi ruskie. Niemniej jednak znajdzie się wielu zwolenników innych farszów. Proponujemy szczególnie ten z kapustą, mięsem i grzybami. Do jego przygotowania możesz wykorzystać ugotowaną do miękkości świeżą kapustę lub odciśniętą z nadmiaru soku kapustę kiszoną. Każda dobrze komponuje się z dowolnym rodzajem mięsa. Do wyboru: drobiowe, wołowe, wieprzowe lub mieszane. Należy je drobno pokroić lub zmielić. Suszone grzyby z pewnością dodadzą aromatu całości. Wspomniane składniki wystarczy dokładnie wymieszać i doprawić według uznania. Ugotowane pierogi można podawać z dodatkiem podsmażonej cebulki, boczku lub skwarków. Sprawdź nasz przepis i podziel się swoją opinią!