
Składniki
3.5 szklanki
1 sztuka
100 gramów
1 szklanka
300 gramów
2 łyżeczki
60 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlej szklankę gorącej wody i połowę rozpuszczonego masła. Wyrabiaj ciasto pierogowe, aż będzie gładkie. Odstaw gotowe ciasto na 20 minut.

Krok 2
Ser utrzyj ze śmietaną, cukrem oraz skórką z cytryny,

Krok 3
Ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj, na przykład za pomocą szklanki, okrągłe placki.

Krok 4
Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Krok 5
Pierogi ugotuj i podawaj polane masłem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z białym serem
Delikatne ciasto, a w środku słodki, aksamitny farsz twarogowy. Co to za potrawa? Pierogi z serem! To doskonałe rozwiązanie na codzienny obiad, nawiązujący do rodzinnych tradycji kulinarnych. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczne pierogi z białym serem – skorzystajcie z naszego przepisu. Wystarczą mąka, jajko, masło, tytułowy twaróg, cukier waniliowy, śmietana oraz skórka z cytryny. Dzięki tym prostym składnikom przygotujecie pyszne danie, które posmakuje każdemu kulinarnemu tradycjonaliście!
Dla kogo?
Pierogi z białym serem to przepis, który przypadnie do gustu osobom lubiącym dania na słodko, przygotowywane szybko i prosto.
Na jaką okazję?
Pierogi z twarogiem są idealną propozycją na codzienny obiad, ale nie tylko! Sprawdzą się również jako pyszny, tradycyjny deser.
Czy wiesz, że?
Pojęcia „twaróg” i „ser biały” najczęściej stosowane są zamiennie. Warto jednak pamiętać, że w niektórych częściach kraju nazwy te znaczą zupełnie co innego. Twarogiem określa się gotowy serek, z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki czy cebuli, którym smaruje się chleb.
Dla urozmaicenia:
Przepis na pierogi z białym serem wzbogaćcie rodzynkami, które dodajcie do masy twarogowej. Przepis na ciasto na pierogi z serem z kolei możecie wykorzystać także do przygotowania innych wersji tego dania, np. pierogów z sezonowymi owocami, czy ruskich.