Składniki
3.5 szklanki
1 sztuka
100 gramów
1 szklanka
300 gramów
2 łyżeczki
60 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlej szklankę gorącej wody i połowę rozpuszczonego masła. Wyrabiaj ciasto pierogowe, aż będzie gładkie. Odstaw gotowe ciasto na 20 minut.
Krok 2
Ser utrzyj ze śmietaną, cukrem oraz skórką z cytryny,
Krok 3
Ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj, na przykład za pomocą szklanki, okrągłe placki.
Krok 4
Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
Krok 5
Pierogi ugotuj i podawaj polane masłem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z białym serem
Delikatne ciasto, a w środku słodki, aksamitny farsz twarogowy. Co to za potrawa? Pierogi z serem! To doskonałe rozwiązanie na codzienny obiad, nawiązujący do rodzinnych tradycji kulinarnych. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczne pierogi z białym serem – skorzystajcie z naszego przepisu. Wystarczą mąka, jajko, masło, tytułowy twaróg, cukier waniliowy, śmietana oraz skórka z cytryny. Dzięki tym prostym składnikom przygotujecie pyszne danie, które posmakuje każdemu kulinarnemu tradycjonaliście!
Dla kogo? Pierogi z białym serem to przepis, który przypadnie do gustu osobom lubiącym dania na słodko, przygotowywane szybko i prosto.
Na jaką okazję? Pierogi z twarogiem są idealną propozycją na codzienny obiad, ale nie tylko! Sprawdzą się również jako pyszny, tradycyjny deser.
Czy wiesz, że? Pojęcia „twaróg” i „ser biały” najczęściej stosowane są zamiennie. Warto jednak pamiętać, że w niektórych częściach kraju nazwy te znaczą zupełnie co innego. Twarogiem określa się gotowy serek, z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki czy cebuli, którym smaruje się chleb.
Dla urozmaicenia: Przepis na pierogi z białym serem wzbogaćcie rodzynkami, które dodajcie do masy twarogowej. Przepis na ciasto na pierogi z serem z kolei możecie wykorzystać także do przygotowania innych wersji tego dania, np. pierogów z sezonowymi owocami, czy ruskich.