Pierogi z serem białym - przepis: słodkie, klasyczne | Przepisy.pl pixel

Pierogi z białym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1458 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

771 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3.5 szklanki

1 sztuka

100 gramów

1 szklanka

300 gramów

2 łyżeczki

60 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlej szklankę gorącej wody i połowę rozpuszczonego masła. Wyrabiaj ciasto pierogowe, aż będzie gładkie. Odstaw gotowe ciasto na 20 minut.

Pierogi z białym serem  - Krok 1

Krok 2

Ser utrzyj ze śmietaną, cukrem oraz skórką z cytryny,

Pierogi z białym serem  - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj, na przykład za pomocą szklanki, okrągłe placki.

Pierogi z białym serem  - Krok 3

Krok 4

Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Pierogi z białym serem  - Krok 4

Krok 5

Pierogi ugotuj i podawaj polane masłem.

Pierogi z białym serem  - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Pawel M

    Pawel M , 01.05.2023

    A ja zawsze smażę na maśle i jem kiedy są chrupiące-super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat

    Pat , 15.03.2022

    A śmietaną słodka czy kwaśna? 30% ,18%, 12%?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka

    Agnieszka , 20.10.2020

    Super przepis. Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 28.04.2020

    Bardzo pyszne synek zjadl ze smakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Kowalska

    Renata Kowalska , 15.11.2018

    Nie wiem jak to zrobiono z 300g sera. Nie wiadomo ile to jest szklanka. Ja przyjełam stare, duże szklanki jak miała mama 250g. Połowa podanej mąki tj, 437,5 g , powinno być tylko 150 g sera, a ja zużyłam 500g (bez podjadania).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika Brzezińska

    monika Brzezińska , 09.02.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pietrzak

    Anna Pietrzak , 06.04.2017

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Dłubała

    Joanna Dłubała , 04.06.2016

    pyszności :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z białym serem Pierogi z białym serem

Delikatne ciasto, a w środku słodki, aksamitny farsz twarogowy. Co to za potrawa? Pierogi z serem! To doskonałe rozwiązanie na codzienny obiad, nawiązujący do rodzinnych tradycji kulinarnych. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczne pierogi z białym serem – skorzystajcie z naszego przepisu. Wystarczą mąka, jajko, masło, tytułowy twaróg, cukier waniliowy, śmietana oraz skórka z cytryny. Dzięki tym prostym składnikom przygotujecie pyszne danie, które posmakuje każdemu kulinarnemu tradycjonaliście!

Dla kogo?

Pierogi z białym serem to przepis, który przypadnie do gustu osobom lubiącym dania na słodko, przygotowywane szybko i prosto.

Na jaką okazję?

Pierogi z twarogiem są idealną propozycją na codzienny obiad, ale nie tylko! Sprawdzą się również jako pyszny, tradycyjny deser.

Czy wiesz, że?

Pojęcia „twaróg” i „ser biały” najczęściej stosowane są zamiennie. Warto jednak pamiętać, że w niektórych częściach kraju nazwy te znaczą zupełnie co innego. Twarogiem określa się gotowy serek, z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki czy cebuli, którym smaruje się chleb.

Dla urozmaicenia:

Przepis na pierogi z białym serem wzbogaćcie rodzynkami, które dodajcie do masy twarogowej. Przepis na ciasto na pierogi z serem z kolei możecie wykorzystać także do przygotowania innych wersji tego dania, np. pierogów z sezonowymi owocami, czy ruskich.