Pierogi z serem białym - przepis: słodkie, klasyczne | Przepisy.pl pixel

Pierogi z białym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1458 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

775 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3.5 szklanki

1 sztuka

100 gramów

1 szklanka

300 gramów

2 łyżeczki

60 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlej szklankę gorącej wody i połowę rozpuszczonego masła. Wyrabiaj ciasto pierogowe, aż będzie gładkie. Odstaw gotowe ciasto na 20 minut.

Pierogi z białym serem  - Krok 1

Krok 2

Ser utrzyj ze śmietaną, cukrem oraz skórką z cytryny,

Pierogi z białym serem  - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj, na przykład za pomocą szklanki, okrągłe placki.

Pierogi z białym serem  - Krok 3

Krok 4

Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Pierogi z białym serem  - Krok 4

Krok 5

Pierogi ugotuj i podawaj polane masłem.

Pierogi z białym serem  - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Pawel M

    Pawel M , 01.05.2023

    A ja zawsze smażę na maśle i jem kiedy są chrupiące-super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat

    Pat , 15.03.2022

    A śmietaną słodka czy kwaśna? 30% ,18%, 12%?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka

    Agnieszka , 20.10.2020

    Super przepis. Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 28.04.2020

    Bardzo pyszne synek zjadl ze smakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Kowalska

    Renata Kowalska , 15.11.2018

    Nie wiem jak to zrobiono z 300g sera. Nie wiadomo ile to jest szklanka. Ja przyjełam stare, duże szklanki jak miała mama 250g. Połowa podanej mąki tj, 437,5 g , powinno być tylko 150 g sera, a ja zużyłam 500g (bez podjadania).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika Brzezińska

    monika Brzezińska , 09.02.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pietrzak

    Anna Pietrzak , 06.04.2017

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Dłubała

    Joanna Dłubała , 04.06.2016

    pyszności :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z białym serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z białym serem Pierogi z białym serem

Delikatne ciasto, a w środku słodki, aksamitny farsz twarogowy. Co to za potrawa? Pierogi z serem! To doskonałe rozwiązanie na codzienny obiad, nawiązujący do rodzinnych tradycji kulinarnych. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczne pierogi z białym serem – skorzystajcie z naszego przepisu. Wystarczą mąka, jajko, masło, tytułowy twaróg, cukier waniliowy, śmietana oraz skórka z cytryny. Dzięki tym prostym składnikom przygotujecie pyszne danie, które posmakuje każdemu kulinarnemu tradycjonaliście!

Dla kogo?

Pierogi z białym serem to przepis, który przypadnie do gustu osobom lubiącym dania na słodko, przygotowywane szybko i prosto.

Na jaką okazję?

Pierogi z twarogiem są idealną propozycją na codzienny obiad, ale nie tylko! Sprawdzą się również jako pyszny, tradycyjny deser.

Czy wiesz, że?

Pojęcia „twaróg” i „ser biały” najczęściej stosowane są zamiennie. Warto jednak pamiętać, że w niektórych częściach kraju nazwy te znaczą zupełnie co innego. Twarogiem określa się gotowy serek, z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki czy cebuli, którym smaruje się chleb.

Dla urozmaicenia:

Przepis na pierogi z białym serem wzbogaćcie rodzynkami, które dodajcie do masy twarogowej. Przepis na ciasto na pierogi z serem z kolei możecie wykorzystać także do przygotowania innych wersji tego dania, np. pierogów z sezonowymi owocami, czy ruskich.