Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
średnie
27 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
0.35 kilograma
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
null
0.6 kilograma
null
0.5 szklanki
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj farsz: kapustę ugotuj, by była miękka, odsącz, ostudź i pokrój. Pieczarki i cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i wszystko razem usmaż doprawiając solą i pieprzem.
Krok 2
Dodaj kapustę, wymieszaj i dopraw, by farsz był pikantny. Farsz ostudź, dodaj jajko oraz bułkę tartą i wymieszaj. Wszystko razem zmiksuj.
Krok 3
Przygotowuj ciasto: jaja rozbełtaj, wymieszaj z jogurtem. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto powoli dodając ciepłą wodę. Wyrobione ciasto przykryj, pozostaw na 10 minut.
Krok 4
Stolnicę posyp mąką, ciasto rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka.
Krok 5
W środek każdego kółka połóż czubatą łyżeczkę farszu i nałóż drugie kółko, zlepiając końce.
Krok 6
Pierożki wrzucaj do wrzącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju i gotuj po wypłynięciu przez 2-4 minuty. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej































