Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

0.5 szklanki

3 łyżki

null

0.35 kilograma

0.6 kilograma

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz: kapustę ugotuj, by była miękka, odsącz, ostudź i pokrój. Pieczarki i cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i wszystko razem usmaż doprawiając solą i pieprzem.

Krok 2

Dodaj kapustę, wymieszaj i dopraw, by farsz był pikantny. Farsz ostudź, dodaj jajko oraz bułkę tartą i wymieszaj. Wszystko razem zmiksuj.

Krok 3

Przygotowuj ciasto: jaja rozbełtaj, wymieszaj z jogurtem. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto powoli dodając ciepłą wodę. Wyrobione ciasto przykryj, pozostaw na 10 minut.

Krok 4

Stolnicę posyp mąką, ciasto rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka.

Krok 5

W środek każdego kółka połóż czubatą łyżeczkę farszu i nałóż drugie kółko, zlepiając końce.

Krok 6

Pierożki wrzucaj do wrzącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju i gotuj po wypłynięciu przez 2-4 minuty. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej