Cebulaki

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

35 dekagramów

7 dekagramów

1 sztuka

1 kilogram

0

0.75 sztuki

1 szczypta

1 kilogram

2 łyżki

0

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.

Krok 3

Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.

Krok 5

Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.

Krok 6

Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.

Krok 7

Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CebulakiCebulaki

Cebulaki to doskonała przekąska pomiędzy codziennymi obowiązkami. Będą smaczne zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Możesz je np. zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Oddzielnie należy przyrządzić nadzienie, którego podstawą powinna być cebula – dowolnie: biała, czerwona lub dymka, zeszklona na oliwie z oliwek. Świetnie skomponują się z nią pieczarki. Warto podsmażyć je osobno, ponieważ puszczą wodę. Taki farsz dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano lub tymiankiem. Jego podstawową wersję urozmaicaj, dodając dodatkowe składniki, np. suszone pomidory lub paprykę. Następnie przygotuj ciasto drożdżowe, które będzie podstawą dla cebulaków. Aby było pulchne, zaczyn drożdżowy odstaw do wyrośnięcia, a dopiero później połącz z mąką. Uformuj z niego płaskie krążki, napełnij je cebulowym nadzieniem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wypróbuj także wariantu z farszem zaprawianym niewielką ilością przecieru pomidorowego. Wydruku listę składników i sprawdź ten przepis.