Cebulaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebulaki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.75 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

35 dekagramów

1 kilogram

1 szczypta

1 sztuka

7 dekagramów

0.5 szklanki

1 kilogram

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.

Krok 3

Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.

Krok 5

Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.

Krok 6

Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.

Krok 7

Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CebulakiCebulaki

Cebulaki to doskonała przekąska pomiędzy codziennymi obowiązkami. Będą smaczne zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Możesz je np. zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Oddzielnie należy przyrządzić nadzienie, którego podstawą powinna być cebula – dowolnie: biała, czerwona lub dymka, zeszklona na oliwie z oliwek. Świetnie skomponują się z nią pieczarki. Warto podsmażyć je osobno, ponieważ puszczą wodę. Taki farsz dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano lub tymiankiem. Jego podstawową wersję urozmaicaj, dodając dodatkowe składniki, np. suszone pomidory lub paprykę. Następnie przygotuj ciasto drożdżowe, które będzie podstawą dla cebulaków. Aby było pulchne, zaczyn drożdżowy odstaw do wyrośnięcia, a dopiero później połącz z mąką. Uformuj z niego płaskie krążki, napełnij je cebulowym nadzieniem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wypróbuj także wariantu z farszem zaprawianym niewielką ilością przecieru pomidorowego. Wydruku listę składników i sprawdź ten przepis.