
Składniki
2 łyżki
0.75 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
35 dekagramów
1 kilogram
1 szczypta
1 sztuka
7 dekagramów
0.5 szklanki
1 kilogram
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.
Krok 3
Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.
Krok 4
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.
Krok 5
Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.
Krok 6
Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.
Krok 7
Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cebulaki
Cebulaki to doskonała przekąska pomiędzy codziennymi obowiązkami. Będą smaczne zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Możesz je np. zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Oddzielnie należy przyrządzić nadzienie, którego podstawą powinna być cebula – dowolnie: biała, czerwona lub dymka, zeszklona na oliwie z oliwek. Świetnie skomponują się z nią pieczarki. Warto podsmażyć je osobno, ponieważ puszczą wodę. Taki farsz dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano lub tymiankiem. Jego podstawową wersję urozmaicaj, dodając dodatkowe składniki, np. suszone pomidory lub paprykę. Następnie przygotuj ciasto drożdżowe, które będzie podstawą dla cebulaków. Aby było pulchne, zaczyn drożdżowy odstaw do wyrośnięcia, a dopiero później połącz z mąką. Uformuj z niego płaskie krążki, napełnij je cebulowym nadzieniem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wypróbuj także wariantu z farszem zaprawianym niewielką ilością przecieru pomidorowego. Wydruku listę składników i sprawdź ten przepis.