Cebulaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebulaki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.75 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

35 dekagramów

1 kilogram

1 szczypta

1 sztuka

7 dekagramów

0.5 szklanki

1 kilogram

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.

Krok 3

Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.

Krok 5

Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.

Krok 6

Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.

Krok 7

Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CebulakiCebulaki

Cebulaki to doskonała przekąska pomiędzy codziennymi obowiązkami. Będą smaczne zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Możesz je np. zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Oddzielnie należy przyrządzić nadzienie, którego podstawą powinna być cebula – dowolnie: biała, czerwona lub dymka, zeszklona na oliwie z oliwek. Świetnie skomponują się z nią pieczarki. Warto podsmażyć je osobno, ponieważ puszczą wodę. Taki farsz dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano lub tymiankiem. Jego podstawową wersję urozmaicaj, dodając dodatkowe składniki, np. suszone pomidory lub paprykę. Następnie przygotuj ciasto drożdżowe, które będzie podstawą dla cebulaków. Aby było pulchne, zaczyn drożdżowy odstaw do wyrośnięcia, a dopiero później połącz z mąką. Uformuj z niego płaskie krążki, napełnij je cebulowym nadzieniem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wypróbuj także wariantu z farszem zaprawianym niewielką ilością przecieru pomidorowego. Wydruku listę składników i sprawdź ten przepis.