Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

569 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

400 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, po usunięciu skórki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, cukinię i mozzarellę pokrój w grubą kostkę 2 x 2 cm. Podobnie pokrój mięso z udek. Rozmieszaj w misce jajko.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 1

Krok 2

Na dwóch łyżkach oliwy obsmaż mięso z kurczaka, przełóż na bok. Na kolejnej porcji oliwy podsmaż cebulę, czosnek, szpinak. Warzywa dopraw do smaku szczyptą pieprzu Knorr. Warzywa przełóż na bok.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 2

Krok 3

Na tę samą patelnię wlej starte pomidory wraz z cukinią, dodaj Fix i dokładnie wymieszaj. Do powstałego sosu na powrót dodaj warzywa i znów dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 3

Krok 4

Na desce oprószonej mąką pszenną rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 x 15 cm. Na jego środek nałóż właściwą porcję warzyw w sosie, a na sos nałóż porcję kurczaka oraz sera mozzarella. Rogi ciasta zawiń, łącząc je ze sobą u góry, formując rodzaj sakwy.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 4

Krok 5

Potrawę z wierzchu posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 ⁰C przez ok. 15 minut.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso z kurczaka możesz zastąpić na przykład rostbefem wołowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszony szpinak z czosnkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la WellingtonKurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington

Tyle dobroci naraz! Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington udowodni ci, że jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu. Będzie aromatycznie, soczyście, pysznie i stylowo!

Dla kogo? Dla lubiących w kuchni to, co nowe, nietypowe i zaskakujące. Kurczak z warzywami w cieście francuskim to połączenie nowoczesne, które potrafi przełamać kulinarną rutynę.

Na jaką okazję? Niedzielny obiad, którym chcesz zaskoczyć teściową czy świętowanie w gronie przyjaciół – kurczak a’la Wellington podoła wszelkim wyzwaniom. Wybór należy do ciebie!

Dla urozmaicenia: Jeśli danie ma być jeszcze bardziej wyrafinowane, użyj wołowego rostbefu. Teraz będzie światowo!

Czy wiesz, że? Beef Wellington to gwiazda światowej gastronomii. Oznacza polędwicę wołową zapiekaną w cieście francuskim.

Chcesz komuś zaimponować? Masz coś do udowodnienia? Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington będzie twoim sprzymierzeńcem.