Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

569 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

400 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, po usunięciu skórki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, cukinię i mozzarellę pokrój w grubą kostkę 2 x 2 cm. Podobnie pokrój mięso z udek. Rozmieszaj w misce jajko.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 1

Krok 2

Na dwóch łyżkach oliwy obsmaż mięso z kurczaka, przełóż na bok. Na kolejnej porcji oliwy podsmaż cebulę, czosnek, szpinak. Warzywa dopraw do smaku szczyptą pieprzu Knorr. Warzywa przełóż na bok.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 2

Krok 3

Na tę samą patelnię wlej starte pomidory wraz z cukinią, dodaj Fix i dokładnie wymieszaj. Do powstałego sosu na powrót dodaj warzywa i znów dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 3

Krok 4

Na desce oprószonej mąką pszenną rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 x 15 cm. Na jego środek nałóż właściwą porcję warzyw w sosie, a na sos nałóż porcję kurczaka oraz sera mozzarella. Rogi ciasta zawiń, łącząc je ze sobą u góry, formując rodzaj sakwy.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 4

Krok 5

Potrawę z wierzchu posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 ⁰C przez ok. 15 minut.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso z kurczaka możesz zastąpić na przykład rostbefem wołowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la WellingtonKurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington

Tyle dobroci naraz! Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington udowodni ci, że jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu. Będzie aromatycznie, soczyście, pysznie i stylowo!

Dla kogo? Dla lubiących w kuchni to, co nowe, nietypowe i zaskakujące. Kurczak z warzywami w cieście francuskim to połączenie nowoczesne, które potrafi przełamać kulinarną rutynę.

Na jaką okazję? Niedzielny obiad, którym chcesz zaskoczyć teściową czy świętowanie w gronie przyjaciół – kurczak a’la Wellington podoła wszelkim wyzwaniom. Wybór należy do ciebie!

Dla urozmaicenia: Jeśli danie ma być jeszcze bardziej wyrafinowane, użyj wołowego rostbefu. Teraz będzie światowo!

Czy wiesz, że? Beef Wellington to gwiazda światowej gastronomii. Oznacza polędwicę wołową zapiekaną w cieście francuskim.

Chcesz komuś zaimponować? Masz coś do udowodnienia? Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington będzie twoim sprzymierzeńcem.