Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

755 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

400 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, po usunięciu skórki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, cukinię i mozzarellę pokrój w grubą kostkę 2 x 2 cm. Podobnie pokrój mięso z udek. Rozmieszaj w misce jajko.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 1

Krok 2

Na dwóch łyżkach oliwy obsmaż mięso z kurczaka, przełóż na bok. Na kolejnej porcji oliwy podsmaż cebulę, czosnek, szpinak. Warzywa dopraw do smaku szczyptą pieprzu Knorr. Warzywa przełóż na bok.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 2

Krok 3

Na tę samą patelnię wlej starte pomidory wraz z cukinią, dodaj Fix i dokładnie wymieszaj. Do powstałego sosu na powrót dodaj warzywa i znów dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 3

Krok 4

Na desce oprószonej mąką pszenną rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 x 15 cm. Na jego środek nałóż właściwą porcję warzyw w sosie, a na sos nałóż porcję kurczaka oraz sera mozzarella. Rogi ciasta zawiń, łącząc je ze sobą u góry, formując rodzaj sakwy.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 4

Krok 5

Potrawę z wierzchu posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 ⁰C przez ok. 15 minut.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso z kurczaka możesz zastąpić na przykład rostbefem wołowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la WellingtonKurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington

Tyle dobroci naraz! Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington udowodni ci, że jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu. Będzie aromatycznie, soczyście, pysznie i stylowo!

Dla kogo? Dla lubiących w kuchni to, co nowe, nietypowe i zaskakujące. Kurczak z warzywami w cieście francuskim to połączenie nowoczesne, które potrafi przełamać kulinarną rutynę.

Na jaką okazję? Niedzielny obiad, którym chcesz zaskoczyć teściową czy świętowanie w gronie przyjaciół – kurczak a’la Wellington podoła wszelkim wyzwaniom. Wybór należy do ciebie!

Dla urozmaicenia: Jeśli danie ma być jeszcze bardziej wyrafinowane, użyj wołowego rostbefu. Teraz będzie światowo!

Czy wiesz, że? Beef Wellington to gwiazda światowej gastronomii. Oznacza polędwicę wołową zapiekaną w cieście francuskim.

Chcesz komuś zaimponować? Masz coś do udowodnienia? Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington będzie twoim sprzymierzeńcem.