Składniki
400 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
400 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, po usunięciu skórki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, cukinię i mozzarellę pokrój w grubą kostkę 2 x 2 cm. Podobnie pokrój mięso z udek. Rozmieszaj w misce jajko.
Krok 2
Na dwóch łyżkach oliwy obsmaż mięso z kurczaka, przełóż na bok. Na kolejnej porcji oliwy podsmaż cebulę, czosnek, szpinak. Warzywa dopraw do smaku szczyptą pieprzu Knorr. Warzywa przełóż na bok.
Krok 3
Na tę samą patelnię wlej starte pomidory wraz z cukinią, dodaj Fix i dokładnie wymieszaj. Do powstałego sosu na powrót dodaj warzywa i znów dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
Na desce oprószonej mąką pszenną rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 x 15 cm. Na jego środek nałóż właściwą porcję warzyw w sosie, a na sos nałóż porcję kurczaka oraz sera mozzarella. Rogi ciasta zawiń, łącząc je ze sobą u góry, formując rodzaj sakwy.
Krok 5
Potrawę z wierzchu posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 ⁰C przez ok. 15 minut.
Dobra rada:
Mięso z kurczaka możesz zastąpić na przykład rostbefem wołowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington
Tyle dobroci naraz! Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington udowodni ci, że jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu. Będzie aromatycznie, soczyście, pysznie i stylowo!
Dla kogo? Dla lubiących w kuchni to, co nowe, nietypowe i zaskakujące. Kurczak z warzywami w cieście francuskim to połączenie nowoczesne, które potrafi przełamać kulinarną rutynę.
Na jaką okazję? Niedzielny obiad, którym chcesz zaskoczyć teściową czy świętowanie w gronie przyjaciół – kurczak a’la Wellington podoła wszelkim wyzwaniom. Wybór należy do ciebie!
Dla urozmaicenia: Jeśli danie ma być jeszcze bardziej wyrafinowane, użyj wołowego rostbefu. Teraz będzie światowo!
Czy wiesz, że? Beef Wellington to gwiazda światowej gastronomii. Oznacza polędwicę wołową zapiekaną w cieście francuskim.
Chcesz komuś zaimponować? Masz coś do udowodnienia? Kurczak z warzywami w cieście francuskim a’la Wellington będzie twoim sprzymierzeńcem.