Ryż z marchewką i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z marchewką i groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę pokrojoną cebulę, następnie dodaj warzywa.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 2

Krok 3

Teraz wsyp ryż.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 3

Krok 4

Dodaj wodę z gotowania warzyw oraz zawartość opakowania Przyprawy do zapiekanek makaronowych Knorr.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 4

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez ok. 2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypane posiekaną natką pietruszki. Takie danie możesz podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z marchewką  i groszkiem  Ryż z marchewką i groszkiem

Lubisz klasyczne potrawy? Jeśli tak – koniecznie wypróbuj nasz przepis na ryż z marchewką i groszkiem. Danie przygotujesz bardzo szybko – wystarczy 15 minut. Jak zrobić ryż? Mrożoną mieszankę warzyw gotuj przez krótki czas. Odcedzając, pamiętaj o tym, aby zachować kilka łyżek wody z gotowania – przyda się do sosu. Na dobrze rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Kiedy już delikatnie się zarumieni, przełóż do naczynia resztę warzyw. Pamiętaj również o dodaniu ugotowanego ryżu. Świetnie sprawdzi się klasyczny długoziarnisty, ale równie dobrym wyborem będzie basmati czy jaśminowy. Smażony ryż z marchewką i groszkiem połącz z sosem do warzyw na ciepło, który podkreśli jego smak. Gotowe posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj sauté lub jako dodatek do innych potraw. Sprawdź, jakie to pyszne i proste danie!

Dla kogo?

Trudno wskazać osoby, którym ryż z groszkiem i marchewką nie przypadnie do gustu. To potrawa zarówno klasyczna, jak i nowoczesna, dlatego posmakuje każdemu miłośnikowi oryginalnej kuchni.

Na jaką okazję?

Ryż z marchewką serwuj do obiadu lub kolacji. Świetnie sprawdzi się również podczas wyjątkowych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rocznice.

Czy wiesz, że?

Mianem „ryż” określa się także inne rośliny. Może to być na przykład owies wodny (ryż dziki, indiański lub wodny), komosa ryżowa (ryż peruwiański) oraz jęczmień dwurzędowy (ryż niemiecki).

Dla urozmaicenia:

Ryż z marchewką i groszkiem z puszki świetnie komponuje się z filetami z białej ryby ugotowanymi na parze.