Składniki
450 gramów
1 opakowanie
400 gramów
2 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.
Krok 2
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę pokrojoną cebulę, następnie dodaj warzywa.
Krok 3
Teraz wsyp ryż.
Krok 4
Dodaj wodę z gotowania warzyw oraz zawartość opakowania Przyprawy do zapiekanek makaronowych Knorr.
Krok 5
Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez ok. 2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypane posiekaną natką pietruszki. Takie danie możesz podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięs i ryb.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do zapiekanek makaronowych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z marchewką i groszkiem
Lubisz klasyczne potrawy? W takim przypadku poniższy przepis na ryż z marchewką i groszkiem powinien przypaść Ci do gustu. W krótkim czasie przygotujesz danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Mrożoną mieszankę warzyw gotuj przez krótki czas. Odcedzając, pamiętaj o tym, aby zachować kilka łyżek wody z gotowania – przydadzą się bowiem do przygotowania smacznego sosu. Na dobrze rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Kiedy już delikatnie się zeszkli, przełóż do naczynia resztę warzyw. Pamiętaj również o dodaniu ugotowanego ryżu. Świetnie sprawdzi się klasyczny długoziarnisty, ale równie dobrym wyborem będzie basmati czy jaśminowy. Danie połącz z sosem do warzyw na ciepło, który podkreśli jego smak. Gotowe posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj sauté lub jako dodatek do innych potraw. Dobrze skomponuje się z filetami białej ryby ugotowanymi na parze. Sprawdź, jakie to pyszne! Przyrządź ryż z marchewką i groszkiem według naszego przepisu.