Ryż z marchewką i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z marchewką i groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę pokrojoną cebulę, następnie dodaj warzywa.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 2

Krok 3

Teraz wsyp ryż.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 3

Krok 4

Dodaj wodę z gotowania warzyw oraz zawartość opakowania Przyprawy do zapiekanek makaronowych Knorr.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 4

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez ok. 2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypane posiekaną natką pietruszki. Takie danie możesz podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ryż z marchewką  i groszkiem   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z marchewką  i groszkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z marchewką  i groszkiem  Ryż z marchewką i groszkiem

Lubisz klasyczne potrawy? W takim przypadku poniższy przepis na ryż z marchewką i groszkiem powinien przypaść Ci do gustu. W krótkim czasie przygotujesz danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Mrożoną mieszankę warzyw gotuj przez krótki czas. Odcedzając, pamiętaj o tym, aby zachować kilka łyżek wody z gotowania – przydadzą się bowiem do przygotowania smacznego sosu. Na dobrze rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Kiedy już delikatnie się zeszkli, przełóż do naczynia resztę warzyw. Pamiętaj również o dodaniu ugotowanego ryżu. Świetnie sprawdzi się klasyczny długoziarnisty, ale równie dobrym wyborem będzie basmati czy jaśminowy. Danie połącz z sosem do warzyw na ciepło, który podkreśli jego smak. Gotowe posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj sauté lub jako dodatek do innych potraw. Dobrze skomponuje się z filetami białej ryby ugotowanymi na parze. Sprawdź, jakie to pyszne! Przyrządź ryż z marchewką i groszkiem według naszego przepisu.