Pyzy z okrasą - ziemniaczane: przepis z boczkiem | Przepisy.pl pixel

Pyzy ziemniaczane z okrasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, boczek i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na smalcu.

Pyzy ziemniaczane z okrasą - Krok 1

Krok 2

Gdy składniki się podsmażą, dodaj majeranek i odstaw na później.

Pyzy ziemniaczane z okrasą - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkiem, odstaw na 10 minut.

Pyzy ziemniaczane z okrasą - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Pyzy ziemniaczane z okrasą - Krok 4

Krok 5

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Pyzy ziemniaczane z okrasą - Krok 5

Krok 6

Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Ugotowane przełóż na talerze i polej przygotowaną wcześniej okrasą.

Pyzy ziemniaczane z okrasą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ziemniaczane z okrasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ziemniaczane z okrasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ziemniaczane z okrasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ziemniaczane z okrasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ziemniaczane z okrasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ziemniaczane z okrasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ziemniaczane z okrasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ziemniaczane z okrasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy ziemniaczane z okrasąPyzy ziemniaczane z okrasą

Cebulę, boczek i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na smalcu.