Proste sajgonki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Proste sajgonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

203 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
44 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp obficie przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Proste sajgonki  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.

Proste sajgonki  - Krok 2

Krok 3

Marchewkę i kapustę pokrój w paski.

Proste sajgonki  - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso z kurczaka się usmaży i lekko przestygnie, wymieszaj je z kapustą i marchewką tak, aby powstał farsz.

Proste sajgonki  - Krok 4

Krok 5

Papier ryżowy zanurz w cieplej wodzie na 2 sekundy, połóż na talerz na około 30 sekund, aż zmięknie, następnie połóż łyżkę farszu i zwijaj sajgonki. Podawaj z sosem sweet chilli. Takie sajgonki możesz również przygotować bez kurczaka, z samych warzyw, jako danie wegetariańskie.

Proste sajgonki  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Proste sajgonki Proste sajgonki

Sajgonki, zwane również krokietami wiosennymi, to podstawowe danie kuchni azjatyckiej. Popularne są zwłaszcza w Chinach i w Azji Południowo-Wschodniej. Jest to przekąska, podawana zazwyczaj z sosami, np. śliwkowym lub pomarańczowym i surówkami. Sajgonki są zazwyczaj przygotowywane ze specjalnego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. W Europie i Stanach Zjednoczonych spopularyzowane zostały jako spring rolls i przygotowywane są z papieru ryżowego. Dzięki temu prezentują się niesamowicie. Papier jest bowiem przezroczysty, dzięki czemu pięknie widać wnętrze sajgonek. Do farszu dodaje się zazwyczaj kurczaka oraz warzywa pokrojone na cienkie paski. Może być to marchewka albo kapusta pekińska. Często zamiast niej dodawana jest chińska kapusta pak choi. Oczywiście z nadzieniem można poeksperymentować i dodać np. pędy bambusa. Sajgonki podawaj z sosem sojowym lub sweet chilli.