Proste sajgonki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Proste sajgonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

200 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
44 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp obficie przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Proste sajgonki  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.

Proste sajgonki  - Krok 2

Krok 3

Marchewkę i kapustę pokrój w paski.

Proste sajgonki  - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso z kurczaka się usmaży i lekko przestygnie, wymieszaj je z kapustą i marchewką tak, aby powstał farsz.

Proste sajgonki  - Krok 4

Krok 5

Papier ryżowy zanurz w cieplej wodzie na 2 sekundy, połóż na talerz na około 30 sekund, aż zmięknie, następnie połóż łyżkę farszu i zwijaj sajgonki. Podawaj z sosem sweet chilli. Takie sajgonki możesz również przygotować bez kurczaka, z samych warzyw, jako danie wegetariańskie.

Proste sajgonki  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Proste sajgonki Proste sajgonki

Sajgonki, zwane również krokietami wiosennymi, to podstawowe danie kuchni azjatyckiej. Popularne są zwłaszcza w Chinach i w Azji Południowo-Wschodniej. Jest to przekąska, podawana zazwyczaj z sosami, np. śliwkowym lub pomarańczowym i surówkami. Sajgonki są zazwyczaj przygotowywane ze specjalnego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. W Europie i Stanach Zjednoczonych spopularyzowane zostały jako spring rolls i przygotowywane są z papieru ryżowego. Dzięki temu prezentują się niesamowicie. Papier jest bowiem przezroczysty, dzięki czemu pięknie widać wnętrze sajgonek. Do farszu dodaje się zazwyczaj kurczaka oraz warzywa pokrojone na cienkie paski. Może być to marchewka albo kapusta pekińska. Często zamiast niej dodawana jest chińska kapusta pak choi. Oczywiście z nadzieniem można poeksperymentować i dodać np. pędy bambusa. Sajgonki podawaj z sosem sojowym lub sweet chilli.