
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp obficie przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.

Krok 3
Marchewkę i kapustę pokrój w paski.

Krok 4
Gdy mięso z kurczaka się usmaży i lekko przestygnie, wymieszaj je z kapustą i marchewką tak, aby powstał farsz.

Krok 5
Papier ryżowy zanurz w cieplej wodzie na 2 sekundy, połóż na talerz na około 30 sekund, aż zmięknie, następnie połóż łyżkę farszu i zwijaj sajgonki. Podawaj z sosem sweet chilli. Takie sajgonki możesz również przygotować bez kurczaka, z samych warzyw, jako danie wegetariańskie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Proste sajgonki
Sajgonki, zwane również krokietami wiosennymi, to podstawowe danie kuchni azjatyckiej. Popularne są zwłaszcza w Chinach i w Azji Południowo-Wschodniej. Jest to przekąska, podawana zazwyczaj z sosami, np. śliwkowym lub pomarańczowym i surówkami, dzięki którym nawet proste sajgonki nabierają wyjątkowego smaku. Nie musisz sprawdzać oferty pobliskich restauracji, by skosztować tej apetycznej potrawy. Dzięki prostemu przepisowi na sajgonki, bez problemu przygotujesz je we własnej kuchni.
Dla kogo? Lubisz egzotyczne specjały, a szczególnym uczuciem darzysz dania kuchni azjatyckiej? Jesteś we właściwym miejscu! Zrobienie naszego przepisu na proste sajgonki nie wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, więc na pewno sobie poradzisz.
Na jaką okazję? Sajgonki – prosty przepis warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy pojawia się ochota na smaczną, wytrawną przekąskę. Nie przygotowuj po raz kolejny nudnych kanapek. Efektowne, a przy tym proste sajgonki będą dużo przyjemniejszym doświadczeniem i pozwolą przenieść się na chwilę do Azji. A to wszystko podczas obiadu lub kolacji!
Czy wiesz, że? Sajgonki są zazwyczaj przygotowywane ze specjalnego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. W Europie i Stanach Zjednoczonych spopularyzowane zostały jako spring rolls i przyrządzane są z papieru ryżowego. Dzięki temu prezentują się niesamowicie. Papier jest bowiem przezroczysty, dzięki czemu pięknie widać wnętrze sajgonek.
Dla urozmaicenia: Do farszu w prostym przepisie na sajgonki dodaj kurczaka oraz warzywa pokrojone na cienkie paski. Może być to marchewka albo kapusta pekińska. Sięgnij też po chińską kapustę pak choi. Przygotowując nasze szybkie sajgonki, śmiało eksperymentuj z nadzieniem, dorzucając do niego np. pędy bambusa. Sajgonki podawaj z sosem sojowym lub sweet chili.