
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp obficie przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.

Krok 3
Marchewkę i kapustę pokrój w paski.

Krok 4
Gdy mięso z kurczaka się usmaży i lekko przestygnie, wymieszaj je z kapustą i marchewką tak, aby powstał farsz.

Krok 5
Papier ryżowy zanurz w cieplej wodzie na 2 sekundy, połóż na talerz na około 30 sekund, aż zmięknie, następnie połóż łyżkę farszu i zwijaj sajgonki. Podawaj z sosem sweet chilli. Takie sajgonki możesz również przygotować bez kurczaka, z samych warzyw, jako danie wegetariańskie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Proste sajgonki
Sajgonki, zwane również krokietami wiosennymi, to podstawowe danie kuchni azjatyckiej. Popularne są zwłaszcza w Chinach i w Azji Południowo-Wschodniej. Jest to przekąska, podawana zazwyczaj z sosami, np. śliwkowym lub pomarańczowym i surówkami, dzięki którym nawet proste sajgonki nabierają wyjątkowego smaku. Nie musisz sprawdzać oferty pobliskich restauracji, by skosztować tej apetycznej potrawy. Dzięki prostemu przepisowi na sajgonki, bez problemu przygotujesz je we własnej kuchni.
Dla kogo? Lubisz egzotyczne specjały, a szczególnym uczuciem darzysz dania kuchni azjatyckiej? Jesteś we właściwym miejscu! Zrobienie naszego przepisu na proste sajgonki nie wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, więc na pewno sobie poradzisz.
Na jaką okazję? Sajgonki – prosty przepis warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy pojawia się ochota na smaczną, wytrawną przekąskę. Nie przygotowuj po raz kolejny nudnych kanapek. Efektowne, a przy tym proste sajgonki będą dużo przyjemniejszym doświadczeniem i pozwolą przenieść się na chwilę do Azji. A to wszystko podczas obiadu lub kolacji!
Czy wiesz, że? Sajgonki są zazwyczaj przygotowywane ze specjalnego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. W Europie i Stanach Zjednoczonych spopularyzowane zostały jako spring rolls i przyrządzane są z papieru ryżowego. Dzięki temu prezentują się niesamowicie. Papier jest bowiem przezroczysty, dzięki czemu pięknie widać wnętrze sajgonek.
Dla urozmaicenia: Do farszu w prostym przepisie na sajgonki dodaj kurczaka oraz warzywa pokrojone na cienkie paski. Może być to marchewka albo kapusta pekińska. Sięgnij też po chińską kapustę pak choi. Przygotowując nasze szybkie sajgonki, śmiało eksperymentuj z nadzieniem, dorzucając do niego np. pędy bambusa. Sajgonki podawaj z sosem sojowym lub sweet chili.



































