Ryż na ostro - przepis z papryką: smażony | Przepisy.pl pixel

Ryż na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

1289 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

744 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta.

Ryż na ostro - Krok 1

Krok 2

Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w drobną kostkę, a papryczkę chili posiekaj.

Ryż na ostro - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu lub woku podsmaż cebulę i chili. Po chwili dodaj pozostałe warzywa.

Ryż na ostro - Krok 3

Krok 4

Dodaj ryż i szybko mieszaj.

Ryż na ostro - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię z ryżem.

Ryż na ostro - Krok 5

Krok 6

Dodaj groszek i całość smaż jeszcze minutę, aż ryż wchłonie cały sos. Podawaj natychmiast po przygotowaniu jako samodzielne danie. Aby wzbogacić smak potrawy, możesz dodać sos sojowy i np. kiełki oraz świeżą kolendrę.

Ryż na ostro - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Orzechowska

    Ewa Orzechowska , 29.12.2020

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Wlaźlak

    Damian Wlaźlak , 08.06.2016

    Bomba

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż na ostroRyż na ostro

Potrawy kuchni orientalnej są dziś niezwykle popularne. Charakteryzują się one oryginalnym i wyrazistym smakiem i szybko się je przyrządza. Ryż na ostro to danie, które posiada właśnie te zalety. Przepis jest niezwykle prosty. Danie nada się zarówno na obiad jak i na kolację. Bez problemu możesz też przełożyć ryż do pojemnika i odgrzać w mikrofalówce w pracy w porze lunchu – dalej będzie on aromatyczny i smaczny. Ryż na ostro jest charakterystycznym daniem kuchni chińskiej. Jest ona jedną z najstarszych kuchni świata. Nie może w niej zabraknąć świeżych warzyw: marchewki, papryki cebuli oraz pachnących przypraw. To szybkie danie, które, choć łączy zaledwie kilka warzyw i ryż, jest prawdziwą eksplozją smaków. Świeża papryczka chili ma wyraźnie pikantny smak, ale posiada także lekką słodycz. Gotową potrawę możesz przyozdobić listkami kolendry i kawałeczkami cebulki dymki. Przyrządzenie tego dania zajmie około 30 minut. Jeśli potrafisz, jedz je pałeczkami.