Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według zaleceń producenta.
Krok 2
Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w drobną kostkę, a papryczkę chili posiekaj.
Krok 3
W szerokim rondlu lub woku podsmaż cebulę i chili. Po chwili dodaj pozostałe warzywa.
Krok 4
Dodaj ryż i szybko mieszaj.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię z ryżem.
Krok 6
Dodaj groszek i całość smaż jeszcze minutę, aż ryż wchłonie cały sos. Podawaj natychmiast po przygotowaniu jako samodzielne danie. Aby wzbogacić smak potrawy, możesz dodać sos sojowy i np. kiełki oraz świeżą kolendrę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż na ostro
Potrawy kuchni orientalnej są dziś niezwykle popularne. Charakteryzują się one oryginalnym i wyrazistym smakiem i szybko się je przyrządza. Ryż na ostro to danie, które posiada właśnie te zalety. Przepis jest niezwykle prosty. Danie nada się zarówno na obiad jak i na kolację. Bez problemu możesz też przełożyć ryż do pojemnika i odgrzać w mikrofalówce w pracy w porze lunchu – dalej będzie on aromatyczny i smaczny. Ryż na ostro jest charakterystycznym daniem kuchni chińskiej. Jest ona jedną z najstarszych kuchni świata. Nie może w niej zabraknąć świeżych warzyw: marchewki, papryki cebuli oraz pachnących przypraw. To szybkie danie, które, choć łączy zaledwie kilka warzyw i ryż, jest prawdziwą eksplozją smaków. Świeża papryczka chili ma wyraźnie pikantny smak, ale posiada także lekką słodycz. Gotową potrawę możesz przyozdobić listkami kolendry i kawałeczkami cebulki dymki. Przyrządzenie tego dania zajmie około 30 minut. Jeśli potrafisz, jedz je pałeczkami.