Ryż na ostro - przepis z papryką: smażony | Przepisy.pl pixel

Ryż na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
1290 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

769 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta.

Ryż na ostro - Krok 1

Krok 2

Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w drobną kostkę, a papryczkę chili posiekaj.

Ryż na ostro - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu lub woku podsmaż cebulę i chili. Po chwili dodaj pozostałe warzywa.

Ryż na ostro - Krok 3

Krok 4

Dodaj ryż i szybko mieszaj.

Ryż na ostro - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię z ryżem.

Ryż na ostro - Krok 5

Krok 6

Dodaj groszek i całość smaż jeszcze minutę, aż ryż wchłonie cały sos. Podawaj natychmiast po przygotowaniu jako samodzielne danie. Aby wzbogacić smak potrawy, możesz dodać sos sojowy i np. kiełki oraz świeżą kolendrę.

Ryż na ostro - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Orzechowska

    Ewa Orzechowska , 29.12.2020

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Wlaźlak

    Damian Wlaźlak , 08.06.2016

    Bomba

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż na ostroRyż na ostro

Potrawy kuchni orientalnej są dziś niezwykle popularne. Charakteryzują się one oryginalnym i wyrazistym smakiem i szybko się je przyrządza. Ryż na ostro to danie, które posiada właśnie te zalety. Przepis jest niezwykle prosty. Danie nada się zarówno na obiad jak i na kolację. Bez problemu możesz też przełożyć ryż do pojemnika i odgrzać w mikrofalówce w pracy w porze lunchu – dalej będzie on aromatyczny i smaczny. Ryż na ostro jest charakterystycznym daniem kuchni chińskiej. Jest ona jedną z najstarszych kuchni świata. Nie może w niej zabraknąć świeżych warzyw: marchewki, papryki cebuli oraz pachnących przypraw. To szybkie danie, które, choć łączy zaledwie kilka warzyw i ryż, jest prawdziwą eksplozją smaków. Świeża papryczka chili ma wyraźnie pikantny smak, ale posiada także lekką słodycz. Gotową potrawę możesz przyozdobić listkami kolendry i kawałeczkami cebulki dymki. Przyrządzenie tego dania zajmie około 30 minut. Jeśli potrafisz, jedz je pałeczkami.