Ryż na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ryż na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

1055 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

511 osób wydrukowało

Pobierz pdf

914 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta.

Ryż na ostro - Krok 1

Krok 2

Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w drobną kostkę, a papryczkę chili posiekaj.

Ryż na ostro - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu lub woku podsmaż cebulę i chili. Po chwili dodaj pozostałe warzywa.

Ryż na ostro - Krok 3

Krok 4

Dodaj ryż i szybko mieszaj.

Ryż na ostro - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię z ryżem.

Ryż na ostro - Krok 5

Krok 6

Dodaj groszek i całość smaż jeszcze minutę, aż ryż wchłonie cały sos. Podawaj natychmiast po przygotowaniu jako samodzielne danie. Aby wzbogacić smak potrawy, możesz dodać sos sojowy i np. kiełki oraz świeżą kolendrę.

Ryż na ostro - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Damian Wlaźlak

    Damian Wlaźlak , 08.06.2016

    Bomba

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż na ostroRyż na ostro

Potrawy kuchni orientalnej są dziś niezwykle popularne. Charakteryzują się one oryginalnym i wyrazistym smakiem i szybko się je przyrządza. Ryż na ostro to danie, które posiada właśnie te zalety. Przepis jest niezwykle prosty. Danie nada się zarówno na obiad jak i na kolację. Bez problemu możesz też przełożyć ryż do pojemnika i odgrzać w mikrofalówce w pracy w porze lunchu – dalej będzie on aromatyczny i smaczny. Ryż na ostro jest charakterystycznym daniem kuchni chińskiej. Jest ona jedną z najstarszych kuchni świata. Nie może w niej zabraknąć świeżych warzyw: marchewki, papryki cebuli oraz pachnących przypraw. To szybkie danie, które, choć łączy zaledwie kilka warzyw i ryż, jest prawdziwą eksplozją smaków. Świeża papryczka chili ma wyraźnie pikantny smak, ale posiada także lekką słodycz. Gotową potrawę możesz przyozdobić listkami kolendry i kawałeczkami cebulki dymki. Przyrządzenie tego dania zajmie około 30 minut. Jeśli potrafisz, jedz je pałeczkami.