
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
null gramów
1 sztuka
1 szklanka
0.5 szklanki
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź go.
Krok 2
Marchewkę, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek oraz zielony groszek.
Krok 4
Po chwili dodaj ryż i odcedzoną ciecierzycę z puszki.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i curry.
Krok 6
Wlej sos na patelnię. Całość intensywnie smaż, aż większość płynu wyparuje. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami może stanowić kolorowe samodzielne danie, ale będzie też smacznym uzupełnieniem mięs i ryb. Podaj go tak, jak lubisz! Sprawdź nasz przepis, a ryż z warzywami często będzie pojawiać się w twoim jadłospisie. Proste, barwne i smaczne receptury są na wagę złota! Wyznajemy zasadę, że codzienne gotowanie należy sobie ułatwiać, nie rezygnując przy tym z wysokiej jakości dań – właśnie takich jak nasz ryż z warzywami.
Dla kogo?
Jeśli jesteś zwolennikiem dodawania serów do potraw z ryżem, ale jednocześnie chcesz ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, bardzo dobrze w smażonym ryżu z warzywami sprawdzi się tofu. Podsmaż je razem z pozostałymi składnikami, dodając ser – zaledwie kilka chwil przed końcem smażenia ryżu z warzywami.
Na jaką okazję?
Z dodatkami w postaci marchewki, zielonego groszku i ciecierzycy oraz z mieszanką przypraw, której główne składniki stanowią curry i kolendra, ryż smażony z warzywami stanowi smaczną propozycję na codzienny posiłek, ale może się też zamienić w danie odpowiednie na bardziej uroczyste okazje.
Czy wiesz, że?
Ryż basmati, który wykorzystuje się do przygotowania tego dania, jest dłuższy i cieńszy od zwykłego ryżu i ma charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak. Kapitalnie pasuje do potraw w stylu orientalnym. Kto wie, może następnym razem sięgniesz po klasyczne receptury np. z kuchni indyjskiej?
Dla urozmaicenia:
Możesz serwować tak przygotowany ryż z warzywami ze świeżo posiekaną kolendrą albo posypać ulubionym zielonym dodatkiem – natką pietruszki, zieloną cebulką lub koperkiem. Kolorowy ryż z warzywami świetnie smakuje z odrobiną sera żółtego lub parmezanu.