Ryż z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

107

heart
751 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1076 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1530 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

null gramów

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź go.

Krok 2

Marchewkę, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek oraz zielony groszek.

Krok 4

Po chwili dodaj ryż i odcedzoną ciecierzycę z puszki.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i curry.

Krok 6

Wlej sos na patelnię. Całość intensywnie smaż, aż większość płynu wyparuje. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.

4

Opinie o przepisie

  • Pawel

    Pawel , 25.10.2021

    W składnikach czosnek nie jest wymieniony a w przygotowaniu dania już jest

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Kukowska

    Marta Kukowska , 23.04.2020

    wodę zamiast posolić można wrzucić 1 kostkę rosołową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Sobiegraj

    Piotr Sobiegraj , 07.03.2019

    Super wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z owocami morza
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z warzywami Ryż z warzywami

Ryż z warzywami może stanowić kolorowe samodzielne danie, ale będzie też smacznym uzupełnieniem mięs i ryb. Podaj go tak, jak lubisz! Sprawdź nasz przepis, a ryż z warzywami często będzie pojawiać się w twoim jadłospisie. Proste, barwne i smaczne receptury są na wagę złota! Wyznajemy zasadę, że codzienne gotowanie należy sobie ułatwiać, nie rezygnując przy tym z wysokiej jakości dań – właśnie takich jak nasz ryż z warzywami.

Dla kogo?

Jeśli jesteś zwolennikiem dodawania serów do potraw z ryżem, ale jednocześnie chcesz ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, bardzo dobrze w smażonym ryżu z warzywami sprawdzi się tofu. Podsmaż je razem z pozostałymi składnikami, dodając ser – zaledwie kilka chwil przed końcem smażenia ryżu z warzywami.

Na jaką okazję?

Z dodatkami w postaci marchewki, zielonego groszku i ciecierzycy oraz z mieszanką przypraw, której główne składniki stanowią curry i kolendra, ryż smażony z warzywami stanowi smaczną propozycję na codzienny posiłek, ale może się też zamienić w danie odpowiednie na bardziej uroczyste okazje.

Czy wiesz, że?

Ryż basmati, który wykorzystuje się do przygotowania tego dania, jest dłuższy i cieńszy od zwykłego ryżu i ma charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak. Kapitalnie pasuje do potraw w stylu orientalnym. Kto wie, może następnym razem sięgniesz po klasyczne receptury np. z kuchni indyjskiej?

Dla urozmaicenia:

Możesz serwować tak przygotowany ryż z warzywami ze świeżo posiekaną kolendrą albo posypać ulubionym zielonym dodatkiem – natką pietruszki, zieloną cebulką lub koperkiem. Kolorowy ryż z warzywami świetnie smakuje z odrobiną sera żółtego lub parmezanu.