Ryż z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

705 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

834 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź go.

Krok 2

Marchewkę, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek oraz zielony groszek.

Krok 4

Po chwili dodaj ryż i odcedzoną ciecierzycę z puszki.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i curry.

Krok 6

Wlej sos na patelnię. Całość intensywnie smaż, aż większość płynu wyparuje. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.

2

Opinie o przepisie

  • Marta Kukowska

    Marta Kukowska , 23.04.2020

    wodę zamiast posolić można wrzucić 1 kostkę rosołową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Sobiegraj

    Piotr Sobiegraj , 07.03.2019

    Super wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z warzywami Ryż z warzywami

Ryż basmati, który wykorzystuje się do przygotowania tego dania, jest dłuższy i cieńszy od zwykłego ryżu i ma charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak. Z warzywnymi dodatkami w postaci marchewki, zielonego groszku i ciecierzycy oraz z mieszanką przypraw, której główne składniki stanowią curry i kolendra, stanowi smaczną propozycję na codzienny posiłek, ale może się też zamienić w danie na bardziej uroczyste okazje. Możesz go serwować ze świeżo posiekaną kolendrą albo posypać ulubionym zielonym dodatkiem – natką pietruszki, zieloną cebulką lub koperkiem. Jeśli jesteś zwolennikiem dodawania serów do potraw z ryżem, bardzo dobrze sprawdzi się w tym przypadku tofu. Podsmaż je razem z pozostałymi składnikami, dodając ser – zaledwie kilka chwil przed końcem smażenia. Możesz również zamiast tego posypać potrawę odrobiną sera żółtego lub parmezanem. Ryż z warzywami może stanowić kolorowe samodzielne danie, ale będzie też smacznym uzupełnieniem mięs i ryb. Podaj go tak, jak lubisz! Sprawdź nasz przepis!