Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
0.5 szklanki
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź go.
Krok 2
Marchewkę, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek oraz zielony groszek.
Krok 4
Po chwili dodaj ryż i odcedzoną ciecierzycę z puszki.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i curry.
Krok 6
Wlej sos na patelnię. Całość intensywnie smaż, aż większość płynu wyparuje. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z warzywami
Ryż basmati, który wykorzystuje się do przygotowania tego dania, jest dłuższy i cieńszy od zwykłego ryżu i ma charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak. Z warzywnymi dodatkami w postaci marchewki, zielonego groszku i ciecierzycy oraz z mieszanką przypraw, której główne składniki stanowią curry i kolendra, stanowi smaczną propozycję na codzienny posiłek, ale może się też zamienić w danie na bardziej uroczyste okazje. Możesz go serwować ze świeżo posiekaną kolendrą albo posypać ulubionym zielonym dodatkiem – natką pietruszki, zieloną cebulką lub koperkiem. Jeśli jesteś zwolennikiem dodawania serów do potraw z ryżem, bardzo dobrze sprawdzi się w tym przypadku tofu. Podsmaż je razem z pozostałymi składnikami, dodając ser – zaledwie kilka chwil przed końcem smażenia. Możesz również zamiast tego posypać potrawę odrobiną sera żółtego lub parmezanem. Ryż z warzywami może stanowić kolorowe samodzielne danie, ale będzie też smacznym uzupełnieniem mięs i ryb. Podaj go tak, jak lubisz! Sprawdź nasz przepis!