
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
null gramów
1 sztuka
1 szklanka
0.5 szklanki
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź go.
Krok 2
Marchewkę, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek oraz zielony groszek.
Krok 4
Po chwili dodaj ryż i odcedzoną ciecierzycę z puszki.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i curry.
Krok 6
Wlej sos na patelnię. Całość intensywnie smaż, aż większość płynu wyparuje. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami może stanowić kolorowe samodzielne danie, ale będzie też smacznym uzupełnieniem mięs i ryb. Podaj go tak, jak lubisz! Sprawdź nasz przepis, a ryż z warzywami często będzie pojawiać się w twoim jadłospisie. Proste, barwne i smaczne receptury są na wagę złota! Wyznajemy zasadę, że codzienne gotowanie należy sobie ułatwiać, nie rezygnując przy tym z wysokiej jakości dań – właśnie takich jak nasz ryż z warzywami.
Dla kogo?
Jeśli jesteś zwolennikiem dodawania serów do potraw z ryżem, ale jednocześnie chcesz ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, bardzo dobrze w smażonym ryżu z warzywami sprawdzi się tofu. Podsmaż je razem z pozostałymi składnikami, dodając ser – zaledwie kilka chwil przed końcem smażenia ryżu z warzywami.
Na jaką okazję?
Z dodatkami w postaci marchewki, zielonego groszku i ciecierzycy oraz z mieszanką przypraw, której główne składniki stanowią curry i kolendra, ryż smażony z warzywami stanowi smaczną propozycję na codzienny posiłek, ale może się też zamienić w danie odpowiednie na bardziej uroczyste okazje.
Czy wiesz, że?
Ryż basmati, który wykorzystuje się do przygotowania tego dania, jest dłuższy i cieńszy od zwykłego ryżu i ma charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak. Kapitalnie pasuje do potraw w stylu orientalnym. Kto wie, może następnym razem sięgniesz po klasyczne receptury np. z kuchni indyjskiej?
Dla urozmaicenia:
Możesz serwować tak przygotowany ryż z warzywami ze świeżo posiekaną kolendrą albo posypać ulubionym zielonym dodatkiem – natką pietruszki, zieloną cebulką lub koperkiem. Kolorowy ryż z warzywami świetnie smakuje z odrobiną sera żółtego lub parmezanu.