Ryż z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ryż z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

677 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

759 osób wydrukowało

Pobierz pdf

949 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź go.

Krok 2

Marchewkę, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek oraz zielony groszek.

Krok 4

Po chwili dodaj ryż i odcedzoną ciecierzycę z puszki.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i curry.

Krok 6

Wlej sos na patelnię. Całość intensywnie smaż, aż większość płynu wyparuje. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.

2

Opinie o przepisie

  • Marta Kukowska

    Marta Kukowska , 23.04.2020

    wodę zamiast posolić można wrzucić 1 kostkę rosołową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Sobiegraj

    Piotr Sobiegraj , 07.03.2019

    Super wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z warzywami Ryż z warzywami

Ryż basmati, który wykorzystuje się do przygotowania tego dania, jest dłuższy i cieńszy od zwykłego ryżu i ma charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak. Z warzywnymi dodatkami w postaci marchewki, zielonego groszku i ciecierzycy oraz z mieszanką przypraw, której główne składniki stanowią curry i kolendra, stanowi smaczną propozycję na codzienny posiłek, ale może się też zamienić w danie na bardziej uroczyste okazje. Możesz go serwować ze świeżo posiekaną kolendrą albo posypać ulubionym zielonym dodatkiem – natką pietruszki, zieloną cebulką lub koperkiem. Jeśli jesteś zwolennikiem dodawania serów do potraw z ryżem, bardzo dobrze sprawdzi się w tym przypadku tofu. Podsmaż je razem z pozostałymi składnikami, dodając ser – zaledwie kilka chwil przed końcem smażenia. Możesz również zamiast tego posypać potrawę odrobiną sera żółtego lub parmezanem. Ryż z warzywami może stanowić kolorowe samodzielne danie, ale będzie też smacznym uzupełnieniem mięs i ryb. Podaj go tak, jak lubisz! Sprawdź nasz przepis!