Ryż z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

heart
753 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1097 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

null gramów

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź go.

Krok 2

Marchewkę, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek oraz zielony groszek.

Krok 4

Po chwili dodaj ryż i odcedzoną ciecierzycę z puszki.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i curry.

Krok 6

Wlej sos na patelnię. Całość intensywnie smaż, aż większość płynu wyparuje. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.

4

Opinie o przepisie

  • Pawel

    Pawel , 25.10.2021

    W składnikach czosnek nie jest wymieniony a w przygotowaniu dania już jest

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Kukowska

    Marta Kukowska , 23.04.2020

    wodę zamiast posolić można wrzucić 1 kostkę rosołową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Sobiegraj

    Piotr Sobiegraj , 07.03.2019

    Super wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z warzywami Ryż z warzywami

Ryż z warzywami może stanowić kolorowe samodzielne danie, ale będzie też smacznym uzupełnieniem mięs i ryb. Podaj go tak, jak lubisz! Sprawdź nasz przepis, a ryż z warzywami często będzie pojawiać się w twoim jadłospisie. Proste, barwne i smaczne receptury są na wagę złota! Wyznajemy zasadę, że codzienne gotowanie należy sobie ułatwiać, nie rezygnując przy tym z wysokiej jakości dań – właśnie takich jak nasz ryż z warzywami.

Dla kogo?

Jeśli jesteś zwolennikiem dodawania serów do potraw z ryżem, ale jednocześnie chcesz ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, bardzo dobrze w smażonym ryżu z warzywami sprawdzi się tofu. Podsmaż je razem z pozostałymi składnikami, dodając ser – zaledwie kilka chwil przed końcem smażenia ryżu z warzywami.

Na jaką okazję?

Z dodatkami w postaci marchewki, zielonego groszku i ciecierzycy oraz z mieszanką przypraw, której główne składniki stanowią curry i kolendra, ryż smażony z warzywami stanowi smaczną propozycję na codzienny posiłek, ale może się też zamienić w danie odpowiednie na bardziej uroczyste okazje.

Czy wiesz, że?

Ryż basmati, który wykorzystuje się do przygotowania tego dania, jest dłuższy i cieńszy od zwykłego ryżu i ma charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak. Kapitalnie pasuje do potraw w stylu orientalnym. Kto wie, może następnym razem sięgniesz po klasyczne receptury np. z kuchni indyjskiej?

Dla urozmaicenia:

Możesz serwować tak przygotowany ryż z warzywami ze świeżo posiekaną kolendrą albo posypać ulubionym zielonym dodatkiem – natką pietruszki, zieloną cebulką lub koperkiem. Kolorowy ryż z warzywami świetnie smakuje z odrobiną sera żółtego lub parmezanu.