Kulki ryżowe z serem - do obiadu: przepis | Przepisy.pl pixel

Kulki ryżowe z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
333 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

451 osób wydrukowało

Pobierz pdf

589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

150 gramów

1 łyżka

200 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie. Może być lekko rozgotowany. Następnie odcedź go i przełóż do miski.

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do ciepłego ryżu.

Krok 3

Ser mozarella pokrój bardzo drobno i również dodaj do ryżu.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z śmietanką i curry. Całość zagotuj.

Krok 5

Wlej sos do ryżu i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość kleista. Dodaj jeszcze posiekaną bazylię i odstaw masę ryżową do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 6

Po tym czasie formuj z masy małe kulki i panieruj je w bułce tartej. Następnie smaż na głębokim tłuszczu kilka minut, aż będą chrupiące i rumiane. Pamiętaj, aby po usmażeniu odsączyć ryżowe kulki na ręczniku papierowym.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata  Polaczek

    Małgorzata Polaczek , 18.12.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż na ostro
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulki ryżowe z serem Kulki ryżowe z serem

To danie łączy w sobie wyrazisty smak przypraw i warzyw z łagodnym serem. Jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę między posiłkami lub apetyczny składnik głównego dania, ten przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Kulki ryżowe z serem sprawdzą się na niemal każdą okazję, a potrawę wykonasz w zaledwie kilku krokach. Na początek ugotuj ryż, pamiętając, że musi być lekko rozgotowany. Odcedź go i przełóż do miski. Teraz pokrój warzywa – cebulę (wykorzystaj czerwoną), paprykę oraz czosnek. Jeśli chcesz urozmaicić smak potrawy, dodaj również papryczkę chili. Do składników wkrój jeszcze mozzarellę (możesz wykorzystać inny ulubiony ser) i pokrojone składniki dodaj do miski z ryżem. Teraz czas na sos – przygotuj go według wskazówek na opakowaniu, a następnie wlej do miski z ryżem i resztą składników. Na koniec wyrób masę, pamiętając, że powinna być dość kleista (dla ułatwienia możesz dodać jajko). Odstaw ją do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie uformuj z niej małe kulki. Panieruj je w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. Chrupiące danie jest już gotowe. Serwuj je z mięsnymi dodatkami lub solo.