Kulki ryżowe z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulki ryżowe z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

396 osób wydrukowało

Pobierz pdf

476 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

150 gramów

1 łyżka

200 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie. Może być lekko rozgotowany. Następnie odcedź go i przełóż do miski.

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do ciepłego ryżu.

Krok 3

Ser mozarella pokrój bardzo drobno i również dodaj do ryżu.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z śmietanką i curry. Całość zagotuj.

Krok 5

Wlej sos do ryżu i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość kleista. Dodaj jeszcze posiekaną bazylię i odstaw masę ryżową do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 6

Po tym czasie formuj z masy małe kulki i panieruj je w bułce tartej. Następnie smaż na głębokim tłuszczu kilka minut, aż będą chrupiące i rumiane. Pamiętaj, aby po usmażeniu odsączyć ryżowe kulki na ręczniku papierowym.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata  Polaczek

    Małgorzata Polaczek , 18.12.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulki ryżowe z serem Kulki ryżowe z serem

To danie łączy w sobie wyrazisty smak przypraw i warzyw z łagodnym serem. Jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę między posiłkami lub apetyczny składnik głównego dania, ten przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Kulki ryżowe z serem sprawdzą się na niemal każdą okazję, a potrawę wykonasz w zaledwie kilku krokach. Na początek ugotuj ryż, pamiętając, że musi być lekko rozgotowany. Odcedź go i przełóż do miski. Teraz pokrój warzywa – cebulę (wykorzystaj czerwoną), paprykę oraz czosnek. Jeśli chcesz urozmaicić smak potrawy, dodaj również papryczkę chili. Do składników wkrój jeszcze mozzarellę (możesz wykorzystać inny ulubiony ser) i pokrojone składniki dodaj do miski z ryżem. Teraz czas na sos – przygotuj go według wskazówek na opakowaniu, a następnie wlej do miski z ryżem i resztą składników. Na koniec wyrób masę, pamiętając, że powinna być dość kleista (dla ułatwienia możesz dodać jajko). Odstaw ją do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie uformuj z niej małe kulki. Panieruj je w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. Chrupiące danie jest już gotowe. Serwuj je z mięsnymi dodatkami lub solo.