Kulki ryżowe z serem - do obiadu: przepis | Przepisy.pl pixel

Kulki ryżowe z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
333 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

451 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

150 gramów

1 łyżka

200 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie. Może być lekko rozgotowany. Następnie odcedź go i przełóż do miski.

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do ciepłego ryżu.

Krok 3

Ser mozarella pokrój bardzo drobno i również dodaj do ryżu.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z śmietanką i curry. Całość zagotuj.

Krok 5

Wlej sos do ryżu i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość kleista. Dodaj jeszcze posiekaną bazylię i odstaw masę ryżową do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 6

Po tym czasie formuj z masy małe kulki i panieruj je w bułce tartej. Następnie smaż na głębokim tłuszczu kilka minut, aż będą chrupiące i rumiane. Pamiętaj, aby po usmażeniu odsączyć ryżowe kulki na ręczniku papierowym.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata  Polaczek

    Małgorzata Polaczek , 18.12.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulki ryżowe z serem Kulki ryżowe z serem

To danie łączy w sobie wyrazisty smak przypraw i warzyw z łagodnym serem. Jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę między posiłkami lub apetyczny składnik głównego dania, ten przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Kulki ryżowe z serem sprawdzą się na niemal każdą okazję, a potrawę wykonasz w zaledwie kilku krokach. Na początek ugotuj ryż, pamiętając, że musi być lekko rozgotowany. Odcedź go i przełóż do miski. Teraz pokrój warzywa – cebulę (wykorzystaj czerwoną), paprykę oraz czosnek. Jeśli chcesz urozmaicić smak potrawy, dodaj również papryczkę chili. Do składników wkrój jeszcze mozzarellę (możesz wykorzystać inny ulubiony ser) i pokrojone składniki dodaj do miski z ryżem. Teraz czas na sos – przygotuj go według wskazówek na opakowaniu, a następnie wlej do miski z ryżem i resztą składników. Na koniec wyrób masę, pamiętając, że powinna być dość kleista (dla ułatwienia możesz dodać jajko). Odstaw ją do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie uformuj z niej małe kulki. Panieruj je w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. Chrupiące danie jest już gotowe. Serwuj je z mięsnymi dodatkami lub solo.