Kulki ryżowe z serem - do obiadu: przepis | Przepisy.pl pixel

Kulki ryżowe z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

328 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

583 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

150 gramów

1 łyżka

200 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie. Może być lekko rozgotowany. Następnie odcedź go i przełóż do miski.

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do ciepłego ryżu.

Krok 3

Ser mozarella pokrój bardzo drobno i również dodaj do ryżu.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z śmietanką i curry. Całość zagotuj.

Krok 5

Wlej sos do ryżu i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość kleista. Dodaj jeszcze posiekaną bazylię i odstaw masę ryżową do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 6

Po tym czasie formuj z masy małe kulki i panieruj je w bułce tartej. Następnie smaż na głębokim tłuszczu kilka minut, aż będą chrupiące i rumiane. Pamiętaj, aby po usmażeniu odsączyć ryżowe kulki na ręczniku papierowym.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata  Polaczek

    Małgorzata Polaczek , 18.12.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki ryżowe z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulki ryżowe z serem Kulki ryżowe z serem

To danie łączy w sobie wyrazisty smak przypraw i warzyw z łagodnym serem. Jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę między posiłkami lub apetyczny składnik głównego dania, ten przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Kulki ryżowe z serem sprawdzą się na niemal każdą okazję, a potrawę wykonasz w zaledwie kilku krokach. Na początek ugotuj ryż, pamiętając, że musi być lekko rozgotowany. Odcedź go i przełóż do miski. Teraz pokrój warzywa – cebulę (wykorzystaj czerwoną), paprykę oraz czosnek. Jeśli chcesz urozmaicić smak potrawy, dodaj również papryczkę chili. Do składników wkrój jeszcze mozzarellę (możesz wykorzystać inny ulubiony ser) i pokrojone składniki dodaj do miski z ryżem. Teraz czas na sos – przygotuj go według wskazówek na opakowaniu, a następnie wlej do miski z ryżem i resztą składników. Na koniec wyrób masę, pamiętając, że powinna być dość kleista (dla ułatwienia możesz dodać jajko). Odstaw ją do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie uformuj z niej małe kulki. Panieruj je w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. Chrupiące danie jest już gotowe. Serwuj je z mięsnymi dodatkami lub solo.