Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 szczypta

300 mililitrów

4 łyżki

1 szklanka

10 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nadzienie: Kaszę jaglaną płuczę zimną wodą, przekładam do garnka, wlewam trzy łyżki oliwy z suszonych pomidorów, wlewam 500 ml wody. Gotuję tak długo, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Suszone pomidory z odrobiną oleju miksuję blenderem. Dodaję Knorr Przyprawa Grubo Mielona włoska do makaronu, Knorr przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi. Pomidory z przyprawami mieszam z kaszą jaglaną.

Krok 2

Z farszu formuję kulki wielkości łyżeczki do herbaty. Na patelni rozgrzewam olej od pomidorów, dodaję liście szpinaku i przesmażam dosłownie chwilę. Doprawiam Knorr przyprawa włoskie zioła, solą, pieprzem, Knorr przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi.

Krok 3

Ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, oliwę od suszonych pomidorów, gorącą wodę i mieszam ciasto widelcem. Wyrabiam robotem albo rękoma. Ciasto ma być elastyczne. Wtedy fajnie się wałkuje i rozciąga. Z ciasta robię wałek i odkrawam kawałki nożem na jedną porcję. Rozwałkowuję każdy kawałek, układam kulkę farszu i sklejam. Trzeba pamiętać, że jedna strona ciasta klei się lepiej i to nią składamy pieroga.

Krok 4

W garnku zagotowuję osoloną wodę. Do wrzącej wrzucam po kilka pierogów i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję ze szpinakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi z mięsem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej