Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 szczypta

300 mililitrów

4 łyżki

1 szklanka

10 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nadzienie: Kaszę jaglaną płuczę zimną wodą, przekładam do garnka, wlewam trzy łyżki oliwy z suszonych pomidorów, wlewam 500 ml wody. Gotuję tak długo, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Suszone pomidory z odrobiną oleju miksuję blenderem. Dodaję Knorr Przyprawa Grubo Mielona włoska do makaronu, Knorr przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi. Pomidory z przyprawami mieszam z kaszą jaglaną.

Krok 2

Z farszu formuję kulki wielkości łyżeczki do herbaty. Na patelni rozgrzewam olej od pomidorów, dodaję liście szpinaku i przesmażam dosłownie chwilę. Doprawiam Knorr przyprawa włoskie zioła, solą, pieprzem, Knorr przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi.

Krok 3

Ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, oliwę od suszonych pomidorów, gorącą wodę i mieszam ciasto widelcem. Wyrabiam robotem albo rękoma. Ciasto ma być elastyczne. Wtedy fajnie się wałkuje i rozciąga. Z ciasta robię wałek i odkrawam kawałki nożem na jedną porcję. Rozwałkowuję każdy kawałek, układam kulkę farszu i sklejam. Trzeba pamiętać, że jedna strona ciasta klei się lepiej i to nią składamy pieroga.

Krok 4

W garnku zagotowuję osoloną wodę. Do wrzącej wrzucam po kilka pierogów i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję ze szpinakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Pierogi z suszonymi pomidorami i jaglanką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej