Kuskus z warzywami
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
87 osób zapisało

Składniki
200 gramów
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj 500ml wody z kostką Knorr.
Krok 2
Umyj cukinię i pokrój na kostkę o boku ok 0,5cm. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Natkę posiekaj.
Krok 3
Na oliwie podsmaż cukinię i pomidorki. Po około 1 minucie przełóż warzywa na oddzielny talerz.
Krok 4
Na tą samą patelnię dodaj curry Knorr i kuskus. Smaż całość chwilę i zalej przygotowanym wcześniej gorącem bulionem tak aby zakrył kuskus na ok 1cm. Zdejmij z ognia i przykryj. Odstaw na 5 minut.
Krok 5
Gotowy kuskus wymieszaj dokładnie widelcem, aby ziarenka się nie sklejały, dodaj usmażone warzywa i podawaj posypane posiekaną natkę pietruszki.

Dobra rada:
Kuskus możesz doprawić sokiem z cytryny. Natkę pietruszki możesz zastąpić kolendrą. Możesz również dodać do dania kawałek grillowanego mięsa lub ryby. Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kuskus z warzywami
Długie, słoneczne dni i stragany uginające się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców mogą oznaczać tylko jedno – lato w pełni! To najlepszy czas, by przygotowywać apetyczne i kolorowe posiłki takie jak warzywna patelnia letnich smaków, w których nie zabraknie wartościowych składników. W kuchni spędzicie niecałe pół godziny, więc resztę czasu śmiało możecie wykorzystać na inne wakacyjne przyjemności.
Dla kogo?
Latem uwielbiacie przechadzać się po targach w poszukiwaniu najlepszych sezonowych produktów? A może cieszycie się ich smakiem prosto z własnej działki? Dzięki naszym poradom możecie mieć pewność, że inspiracji na przyrządzenie letnich warzyw nie zabraknie.
Na jaką okazję?
Jednogarnkowa potrawa to idealny sposób na to, by połączyć apetyczny obiad z krótkim czasem spędzonym w kuchni. Przygotujcie więcej – patelnia letnich smaków podgrzana na następny dzień smakuje równie dobrze.
Czy wiesz, że?
W przepisie na warzywa z patelni ważną rolę odgrywa cukinia. Warto wiedzieć, że jadalne są także jej kwiaty, co chętnie jest wykorzystywane zwłaszcza przez włoskich szefów kuchni.
Dla urozmaicenia:
Dla dodatkowych walorów smakowych sezonowych warzyw z patelni możecie dodać kawałki sera feta.