Kuskus z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuskus z warzywami

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj 500ml wody z kostką Knorr.

Krok 2

Umyj cukinię i pokrój na kostkę o boku ok 0,5cm. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Natkę posiekaj.

Krok 3

Na oliwie podsmaż cukinię i pomidorki. Po około 1 minucie przełóż warzywa na oddzielny talerz.

Krok 4

Na tą samą patelnię dodaj curry Knorr i kuskus. Smaż całość chwilę i zalej przygotowanym wcześniej gorącem bulionem tak aby zakrył kuskus na ok 1cm. Zdejmij z ognia i przykryj. Odstaw na 5 minut.

Krok 5

Gotowy kuskus wymieszaj dokładnie widelcem, aby ziarenka się nie sklejały, dodaj usmażone warzywa i podawaj posypane posiekaną natkę pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Kuskus możesz doprawić sokiem z cytryny. Natkę pietruszki możesz zastąpić kolendrą. Możesz również dodać do dania kawałek grillowanego mięsa lub ryby. Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

1

Opinie o przepisie

  • Maria Kostacińska

    Maria Kostacińska , 26.10.2020

    To bardzo nietrafiony przepis. Po 1 minucie na patelnii cukinia jest nadal surowa. W liście składników jest ciecieżyca a w przepisie nie jest napisane co z nią zrobić. 2/10.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuskus z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuskus z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuskus z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuskus z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuskus z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuskus z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuskus z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuskus z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuskus z warzywami Kuskus z warzywami

Długie, słoneczne dni i stragany uginające się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców mogą oznaczać tylko jedno – lato w pełni! To najlepszy czas, by przygotowywać apetyczne i kolorowe posiłki takie jak warzywna patelnia letnich smaków, w których nie zabraknie wartościowych składników. W kuchni spędzicie niecałe pół godziny, więc resztę czasu śmiało możecie wykorzystać na inne wakacyjne przyjemności.

Dla kogo?

Latem uwielbiacie przechadzać się po targach w poszukiwaniu najlepszych sezonowych produktów? A może cieszycie się ich smakiem prosto z własnej działki? Dzięki naszym poradom możecie mieć pewność, że inspiracji na przyrządzenie letnich warzyw nie zabraknie.

Na jaką okazję?

Jednogarnkowa potrawa to idealny sposób na to, by połączyć apetyczny obiad z krótkim czasem spędzonym w kuchni. Przygotujcie więcej – patelnia letnich smaków podgrzana na następny dzień smakuje równie dobrze.

Czy wiesz, że?

W przepisie na warzywa z patelni ważną rolę odgrywa cukinia. Warto wiedzieć, że jadalne są także jej kwiaty, co chętnie jest wykorzystywane zwłaszcza przez włoskich szefów kuchni.

Dla urozmaicenia:

Dla dodatkowych walorów smakowych sezonowych warzyw z patelni możecie dodać kawałki sera feta.