Kasza kuskus – jak gotować? Jakie proporcje?
Czy wiecie, czym jest kasza kuskus? Jak gotować i z czym podawać te niewielkie ziarenka? Jeśli macie ochotę na szybkie, ale łatwe w przygotowaniu danie, wybierzcie potrawę właśnie z jej dodatkiem, ponieważ w przeciwieństwie do innych odmian kasz, kuskus nabiera smaku i miękkości już po kilku minutach od połączenia z wodą. Gotowi na poznanie nowego, wyjątkowego smaku? Zaczynamy!
Czym jest kasza kuskus?
Kuskus uważany jest za produkt będący połączeniem kaszy oraz makaronu, ponieważ zawiera w sobie typowo makaronowe składniki, jak mąkę i wodę, a równocześnie ma kształt niewielkich kuleczek, przypominających zwykłą kaszę. Ten dość popularny w wielu regionach świata produkt wywodzi się z północno-zachodnich regionów Afryki, gdzie dawniej był materiałem odpadowym powstającym podczas mielenia ziaren na mąkę. Obecnie kuskus wytwarzany jest z rozdrobnionej pszenicy durum charakteryzującej się bursztynowym kolorem oraz dużą twardością, dzięki czemu powstałe z niej produkty (makarony) zachowują zwartą strukturę. Jak ugotować kuskus na sypko i w taki sposób, by zachował przyjemnie łagodny smak?
Wyjątkowe zalety kuskusu
Warto wiedzieć, jak przygotować kaszę kuskus, ponieważ niewielkie i delikatne w smaku kuleczki nie tylko świetnie smakują w słodkich i pikantnych potrawach, ale także zawierają sporo ważnych dla organizmu makro- i mikroelementów, takich jak magnez, potas, miedź i mangan. Ponadto kuskus jest dobrym źródłem witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości cennego białka, kasza często jest ważnym składnikiem wielu diet, np. przeznaczonej dla osób starszych. Po kuskus chętnie sięgają również weganie i wegetarianie.
Kasza kuskus – jak gotować? Proporcje i zasady
Kuskus – podobnie jak makaron – jest półproduktem, czyli dzięki wcześniejszemu przetworzeniu wymaga jedynie krótkiego obgotowania lub zalania wrzącym płynem. Przygotowując jedną lub kilka porcji, uważnie czytajcie sposób przygotowania znajdujący się na opakowaniu producenta, a wtedy będziecie mieć pewność, że dodacie odpowiednią ilość płynu. Jak ugotować kaszę kuskus? Na sklepowych półkach najczęściej jest ona dostępna w formie instant, więc do przygotowania wystarczy jedynie trochę gorącej wody. Odmierzcie odpowiednią ilość kuskusu i przesypcie do garnka lub salaterki. Pamiętajcie, by wybrać trochę większe naczynie, bo kasza znacznie zwiększy swoją objętość. Ziarenka zalejcie wrzątkiem tak, by poziom wody był ponad kuskusem o około 0,5 cm. Teraz wystarczy odczekać 3-4 minuty, całość wymieszać i odstawić na kolejną minutę. Gotowe!
Kuskus perłowy – jak gotować?
Odmiana perłowa ma nieco grubsze ziarna od kuskusa tradycyjnego czy razowego, dlatego wymaga gotowania w wodzie lub bulionie przez około 10-13 minut. Gdy kuleczki staną się miękkie, wystarczy je odcedzić i przemieszać widelcem, co zapobiegnie ich posklejaniu. Tak przygotowana kasza jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek, farszów oraz dań na słodko. Jeśli chcecie ją zaserwować z gulaszem lub duszonym mięsem, wówczas przed gotowaniem możecie podprażyć kuskus na patelni, a wtedy nabierze delikatnie orzechowego smaku i głębszego aromatu idealnie pasującego do wołowiny lub dziczyzny.
Pyszne dania z kuskusem
Chcecie poznać najciekawsze dania z kuskusem? Można go serwować na mnóstwo interesujących sposobów, ponieważ dzięki łagodnemu smakowi dobrze komponuje się nie tylko z większością warzyw i mięs, ale także orzechów oraz słodkich owoców. Takie danie jak kuskus z kurczakiem i warzywami na ostro albo aromatyczne klopsiki po marokańsku choć prezentują się bardzo efektownie, są mało czasochłonne i łatwe do przygotowania. Gotowa kasza wraz z dodatkiem innych składników świetnie się sprawdza jako składnik nadzienia, a czerwona papryka faszerowana mięsem i świeżymi ziołami lub soczyste pomidory z kaszą i serem feta to potrawy, które doskonale pasują na obiad lub uroczystą kolację. Kuskus bardzo dobrze również smakuje na zimno. W letnie upalne popołudnia możecie przygotować wyśmienitą kolorową sałatkę z kuskusem, która dzięki takim składnikom jak marynowana dynia, rukola, pomidorki koktajlowe czy orzechy włoskie, jest pysznym połączeniem słodyczy i pikanterii. Smacznego!
Komentarze (0)