Kaszka kuskus z kurczakiem i warzywami na ostro
średnie
258 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 opakowanie
0.5 opakowania
0.5 opakowania
1 opakowanie
250 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet pokrój w paseczki, kaszę przyrządź według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz jeden posiekany ząbek czosnku, a następnie filet i nadal smaż. Pokrój pomidory z puszki, jeżeli nie są krojone.

Krok 3
Osobno podgrzej olej (2 łyżki) i wrzuć mrożonki, smażąc do miękkości.

Krok 4
Na koniec dodaj kukurydze by tylko troszkę się poddusiła. Warzywa przełóż do kurczaka i wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż cały czas mieszając.

Krok 5
Dosyp przyprawy oraz czosnek i duś przez jakieś 5 minut. Tak przygotowaną potrawką polej kaszkę kuskus.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszka kuskus z kurczakiem i warzywami na ostro
Urozmaić swoje codzienne menu pyszną recepturą na kuskus z kurczakiem w wersji pikantnej. Przygotuj to danie w niecałą godzinę i ciesz się doskonałymi efektami na talerzu. Dokładne wskazówki oraz listę składników znajdziesz powyżej. To jak, kiedy kasza kuskus z kurczakiem dołączy do Twojego jadłospisu?
Dla kogo?
Nasza receptura na kuskus z warzywami i kurczakiem jest dość pikantna, dlatego polecamy ją osobom lubiącym wyraziste smaki. Na liście składników znajdziesz mieloną paprykę ostrą oraz pieprz cayenne. Jeżeli nie przepadasz za ostrymi smakami, to możesz zmniejszyć ilość tych dodatków.
Na jaką okazję?
Obiad z kaszą kuskus i kurczakiem zachwyci wszystkich domowników. Danie sprawdzi się także jako lunch, ponieważ z łatwością zapakujesz je do pudełka i zabierzesz ze sobą na wynos do pracy. Odgrzewane smakuje równie dobrze, więc nie musisz się o nic martwić.
Czy wiesz, że?
W tej recepturze bardzo ważne jest to, aby kurczak wyszedł soczysty. Jak go przyrządzić? Filet pokrój w paseczki, kaszę przyrządź według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Połącz wszystkie składniki, a później ciesz się pysznym obiadem w 45 minut. To takie proste!
Dla urozmaicenia:
Kurczak z kaszą kuskus to pikantne danie, jednak możesz bardziej podkreślić jego ostrość, dodając do listy składników papryczkę chili. Nie przesadź z jej ilością, ponieważ danie może być bardzo intensywne w smaku. Po wypróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu.