Kaszka kuskus z kurczakiem i warzywami na ostro
średnie
267 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 opakowanie
0.5 opakowania
0.5 opakowania
1 opakowanie
250 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet pokrój w paseczki, kaszę przyrządź według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz jeden posiekany ząbek czosnku, a następnie filet i nadal smaż. Pokrój pomidory z puszki, jeżeli nie są krojone.

Krok 3
Osobno podgrzej olej (2 łyżki) i wrzuć mrożonki, smażąc do miękkości.

Krok 4
Na koniec dodaj kukurydze by tylko troszkę się poddusiła. Warzywa przełóż do kurczaka i wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż cały czas mieszając.

Krok 5
Dosyp przyprawy oraz czosnek i duś przez jakieś 5 minut. Tak przygotowaną potrawką polej kaszkę kuskus.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszka kuskus z kurczakiem i warzywami na ostro
Urozmaić swoje codzienne menu pyszną recepturą na kuskus z kurczakiem w wersji pikantnej. Przygotuj to danie w niecałą godzinę i ciesz się doskonałymi efektami na talerzu. Dokładne wskazówki oraz listę składników znajdziesz powyżej. To jak, kiedy kasza kuskus z kurczakiem dołączy do Twojego jadłospisu?
Dla kogo?
Nasza receptura na kuskus z warzywami i kurczakiem jest dość pikantna, dlatego polecamy ją osobom lubiącym wyraziste smaki. Na liście składników znajdziesz mieloną paprykę ostrą oraz pieprz cayenne. Jeżeli nie przepadasz za ostrymi smakami, to możesz zmniejszyć ilość tych dodatków.
Na jaką okazję?
Obiad z kaszą kuskus i kurczakiem zachwyci wszystkich domowników. Danie sprawdzi się także jako lunch, ponieważ z łatwością zapakujesz je do pudełka i zabierzesz ze sobą na wynos do pracy. Odgrzewane smakuje równie dobrze, więc nie musisz się o nic martwić.
Czy wiesz, że?
W tej recepturze bardzo ważne jest to, aby kurczak wyszedł soczysty. Jak go przyrządzić? Filet pokrój w paseczki, kaszę przyrządź według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Połącz wszystkie składniki, a później ciesz się pysznym obiadem w 45 minut. To takie proste!
Dla urozmaicenia:
Kurczak z kaszą kuskus to pikantne danie, jednak możesz bardziej podkreślić jego ostrość, dodając do listy składników papryczkę chili. Nie przesadź z jej ilością, ponieważ danie może być bardzo intensywne w smaku. Po wypróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu.