Tym razem pochylimy się nad częściowo zapomnianą kaszą jaglaną. Obecnie powoli odzyskuje popularność i trafia w słonej lub słodkiej postaci na stoły swoich zwolenników. Z czego jest kasza jaglana? Jak się ją wytwarza? Czytaj dalej!

Kasza jaglana – z czego powstaje?

Jedną z kasz znanych człowiekowi od zamierzchłych czasów jest kasza jaglana. Z czego powstaje? Produkuje się ją z prosa – zboża, które zdobyło spore uznanie wśród Słowian. Właśnie od pochodzącego z języka prasłowiańskiego (wspólnego języka Słowian) słowa „jagły”, oznaczającego proso, kasza wzięła swoją nazwę. Proso należy do najstarszych roślin uprawnych świata, a jego uprawę spotkasz w niejednym miejscu, m.in. w Chinach, Indiach, Rosji czy państwach afrykańskich. Do rozprzestrzenienia zboża przyczyniły się jego wymagania dotyczące uprawy… a właściwie ich brak. Nie przeszkadza mu bowiem nieurodzajna, rzadko nawadniana przez deszcz gleba. W związku z tym proso szczególnie docenia ludność żyjąca w tych regionach Afryki i Azji, w których przeważa jałowa ziemia.

Jak wygląda proso?

Wiesz już, z czego jest kasza jaglana – ale jak w ogóle rozpoznać proso? Spotkasz je w Polsce głównie na polach uprawnych, raczej nie natkniesz się na dziko rosnące zboże. Jak je rozpoznać? Wysokość dojrzałej rośliny osiąga około 150 cm. Ma ona grube łodygi oraz długie, rzadkie i jasnozielone liście pokryte włoskami. Uformowane w gęste wiechy kwiaty mają purpurową barwę. Owoce prosa znajdują się w twardych plewkach.

Od kiedy hoduje się proso?

Prawdopodobnie nasi praprzodkowie uprawiali proso i żywili się kaszą jaglaną już 8 tysięcy lat p.n.e. W Polsce to łatwe w uprawie zboże znalazło uznanie w średniowieczu. Możliwe, że ocaliło wówczas wiele osób przed głodem. Kasza jaglana znajdowała się nie tylko w jadłospisie najbiedniejszych, lecz także samego króla. W późniejszym czasie proso częściowo zastąpiono ziemniakami i ryżem. Lubisz potrawy, w których główną rolę odgrywa kasza jaglana? Z czego przyrządzić smaczne danie z kaszą, jakie dodatki się w nim sprawdzą? Zajrzyj do naszych przepisów z kaszą jaglaną!

Kasza jaglana – z czego jest? Jak powstaje?

Kasza jaglana powstaje w łatwy sposób. Wytwarza się ją z wyłuskanych z kłosów, oczyszczonych i wyzbytych twardej łuski ziaren prosa. Z takich pozbawionych już łuski ziaren przygotujesz gotowaną potrawę. Czy coś jeszcze może powstać z prosa? Oczywiście! Rozgniatając obłuszczone ziarna, czyli kaszę, otrzymasz płatki jaglane. Jeśli zaś zmielisz te płatki, stworzysz mąkę jaglaną. Skoro wiesz już, z czego robi się kaszę jaglaną, czas sięgnąć po nią w kuchni!