Kasza – znana jest nam od dawien dawna, ale przez lata była niedoceniania oraz wypierana przez inne potrawy. Głównie te z ziemniaków, jak również dania z dodatkiem ryżu lub makaronu. Dziś przeżywa prawdziwy renesans! I słusznie, bo jest to składnik nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść kasze? Czas poznać powody!

Kasze są przede wszystkim skarbnicą węglowodanów złożonych, głównie ze skrobi. Rodzaje gruboziarniste są źródłem błonnika pokarmowego. Jego składniki gromadzone są zazwyczaj w zewnętrznej warstwie ziaren. Dlatego też wszystkie procesy technologiczne, którym poddawane są zboża, np. łuskanie czy polerowanie, obniżają ich wartość odżywczą. Zatem kupując kaszę, opłaca się wybrać tę gruboziarnistą.

Produkt to także moc witamin z grupy B oraz ważnych składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza oraz miedzi. Jak widzisz, smakowite kaszotto to porządna porcja witalności!

Niezależnie od rodzaju kaszy, charakteryzuje się ona wysoką wartością energetyczną. Największe ilości witaminy B1 i B2 znajdują się w jaglanej. W niej oraz w kaszy gryczanej, która co ciekawe nie jest zaliczana do zbóż, na próżno szukać glutenu. Z kolei wyjątkowo dużo błonnika posiada kasza perłowa. Dlatego warto dołączyć je wszystkie do swojego menu. Będzie smacznie i zdrowo! Już teraz wiesz, dlaczego warto jeść kasze.