Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
łatwe
776 osób zapisało

Składniki
250 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
75 gramów
75 gramów
75 gramów
350 gramów
350 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według zaleceń producenta.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone, a gdy będzie już suche, dodaj warzywa: cebulę pokrojoną w julienne oraz pora, cukinię i marchewkę pokrojone w paseczki. Całość smaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Wtedy dodaj pastę pomidorową, 150 ml wody z gotowania makaronu oraz zawartość Knorr Fix Spaghetti Bolognese, który pomoże uzyskać doskonały smak i pożądaną konsystencję sosu.
Krok 3
Wszystko razem dokładnie wymieszaj, gotuj ok. 3 minut, a następnie połącz z ugotowanym makaronem.

Dobra rada:
Gotowe danie podawaj z serem, posypane natką pietruszki. Jedna porcja tego dania dostarcza ponad 110 g warzyw. Każdego dnia powinniśmy zjadać co najmniej 400 g warzyw i owoców.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Chcesz przenieść się smakiem do słonecznej Italii? Dobrze się składa, ponieważ przygotowaliśmy wyjątkowo smaczną recepturę na klasyczny makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, któremu nikt się nie oprze. Zapoznaj się z listą składników, zobacz na nasze wskazówki i do dzieła. Powodzenia!
Dla kogo?
Jeżeli lubisz włoską kuchnię, to makaron z mięsem mielonym i sosem będzie doskonałym urozmaiceniem Twojego codziennego menu. Na dodatek przygotujesz go bardzo szybko, ponieważ wystarczy 25 minut. Chyba zgodzisz się z nami, że to naprawdę niewiele!
Na jaką okazję?
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotujesz naprawdę szybko, dlatego świetnie sprawdzi się on jako codzienny obiad. Z łatwością zapakujesz go także do pudełka i weźmiesz ze sobą do pracy. Danie będzie także idealną propozycją na wieczorną kolację z drugą połówką.
Czy wiesz, że?
Na całym świecie istnieje ponad 600 kształtów makaronów! A ile Ty jesteś w stanie wymienić? Do naszej receptury użyj popularnych piórek, które idealnie komponują się z aromatycznym sosem pomidorowym. Ugotuj je al. dente według zaleceń producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Takiej potrawie nikt się nie oprze!
Dla urozmaicenia:
Makaron penne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym doskonale smakuje z dodatkiem startego parmezanu. Jeżeli jednak nie masz go w swoich zapasach, to sięgnij po inny rodzaj ulubionego żółtego sera. Po przygotowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu.


































