Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym | Przepisy.pl pixel

Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
349 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

399 osób wydrukowało

Pobierz pdf

771 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

75 gramów

75 gramów

75 gramów

350 gramów

350 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według zaleceń producenta.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone, a gdy będzie już suche, dodaj warzywa: cebulę pokrojoną w julienne oraz pora, cukinię i marchewkę pokrojone w paseczki. Całość smaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Wtedy dodaj pastę pomidorową, 150 ml wody z gotowania makaronu oraz zawartość Knorr Naturalnie Smaczne, który pomoże uzyskać doskonały smak i pożądaną konsystencję sosu.

Krok 3

Wszystko razem dokładnie wymieszaj, gotuj ok. 3 minut, a następnie połącz z ugotowanym makaronem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie podawaj z serem, posypane natką pietruszki. Jedna porcja tego dania dostarcza ponad 110 g warzyw. Każdego dnia powinniśmy zjadać co najmniej 400 g warzyw i owoców.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowymMakaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Chcesz przenieść się smakiem do słonecznej Italii? Dobrze się składa, ponieważ przygotowaliśmy wyjątkowo smaczną recepturę na klasyczny makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, któremu nikt się nie oprze. Zapoznaj się z listą składników, zobacz na nasze wskazówki i do dzieła. Powodzenia!

Dla kogo?

Jeżeli lubisz włoską kuchnię, to makaron z mięsem mielonym i sosem będzie doskonałym urozmaiceniem Twojego codziennego menu. Na dodatek przygotujesz go bardzo szybko, ponieważ wystarczy 25 minut. Chyba zgodzisz się z nami, że to naprawdę niewiele!

Na jaką okazję?

Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotujesz naprawdę szybko, dlatego świetnie sprawdzi się on jako codzienny obiad. Z łatwością zapakujesz go także do pudełka i weźmiesz ze sobą do pracy. Danie będzie także idealną propozycją na wieczorną kolację z drugą połówką. 

Czy wiesz, że?

Na całym świecie istnieje ponad 600 kształtów makaronów! A ile Ty jesteś w stanie wymienić? Do naszej receptury użyj popularnych piórek, które idealnie komponują się z aromatycznym sosem pomidorowym. Ugotuj je al. dente według zaleceń producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Takiej potrawie nikt się nie oprze! 

Dla urozmaicenia:

Makaron penne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym doskonale smakuje z dodatkiem startego parmezanu. Jeżeli jednak nie masz go w swoich zapasach, to sięgnij po inny rodzaj ulubionego żółtego sera. Po przygotowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu.