Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

271 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

0.5 opakowania

0.5 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miseczki, połącz z przyprawą Knorr, posiekaną kolendrą (połowa) oraz łyżką oleju sezamowego. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 1

Krok 2

Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki a następnie ugotuj je we wrzącej wodzie. Odsącz.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 2

Krok 3

Makaron namocz w gorącej wodzie i pozostaw na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki. Odcedź. Brokuły podziel na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 3

Krok 4

W woku na rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekany imbir. Dodaj makaron, brokuły, pozostałą kolendrę oraz przygotowane klopsiki.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 4

Krok 5

Danie dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym. Dodaj sezam i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp szczypiorem pokrojonym w tzw. „zapałki” a więc 3-4 cm długości słupki.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do makaronu odrobinę posiekanej papryczki chilli.

21

Opinie o przepisie

  • Qba Szemik

    Qba Szemik , 16.10.2016

    Na parze nie robilem jeszcze ale mielone w każdej postaci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kogut Dębniak

    Józef Kogut Dębniak , 16.10.2016

    Hm,i ja mam to sam zrobić? Napewno nie będzie tak wyglądać,nie mówiąc o smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Mrozowska

    Renata Mrozowska , 16.10.2016

    Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - oprócz suszonych warzyw ma paskudne dodatki " ,skrobia, sól, mąka pszenna, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy, zamiennik soli*, tłuszcz palmowy, aromaty, kwas: kwas cytrynowy, ekstrakt drożdżowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Sulej

    Jadwiga Sulej , 15.10.2016

    Czyli " oriętuj" sie w kuchni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pawlak

    Elżbieta Pawlak , 15.10.2016

    We wtorek na pewno ugotuję taki obiad. Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Garlikowska

    Teresa Garlikowska , 15.10.2016

    A ja spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Włodarek

    Agnieszka Włodarek , 15.10.2016

    lubie wszystkie dania aby były podane HA HA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Roszkowiak

    Grażyna Roszkowiak , 15.10.2016

    Coś dietetycznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Konieczny

    Arkadiusz Konieczny , 15.10.2016

    No Maciek - na chinczyka to wpadnij do mnie ;) plus chińskie wino (czyli jakiś blended whisky) ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Gulajew

    Danuta Gulajew , 15.10.2016

    Jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być bardzo smaczme. Mniam, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sergio Baldi

    Sergio Baldi , 15.10.2016

    Polpette? Buone. Baci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Dubinska

    Nina Dubinska , 15.10.2016

    Pięknie wygląda i na pewno tak samo smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Jobke

    Jerzy Jobke , 15.10.2016

    Moze być smaczne.Ugotujmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Dlugokencki

    Krzysztof Dlugokencki , 15.10.2016

    Milan jezeli ty to gotowales to zjem. Pozd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Waligóra

    Józef Waligóra , 15.10.2016

    A kto zaprasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Durmowicz

    Marek Durmowicz , 15.10.2016

    A gdzie schabowy z kapustą......po pracy w sobotę... Chyba najpierw łykne browarka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Antczak

    Janina Antczak , 15.10.2016

    Jak sobie ugotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sawicki

    Piotr Sawicki , 15.10.2016

    To nie domnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Bernat

    Alina Bernat , 15.10.2016

    A kiedy takie danie stanie na stole?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Marszałek

    Zdzisław Marszałek , 15.10.2016

    Mysle ze potrwa b.smaczna.Jest prablem,gdzie ja zdobyc?Sam raczej nie potrafie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Misiaszek

    Elżbieta Misiaszek , 15.10.2016

    Wiem jak smakuje bo ja to gotuję...polecam.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami to danie, które łączy w sobie smaki kuchni azjatyckiej (makaron ryżowy) oraz europejskiej (klopsiki). Mimo takiego połączenia kulinarnych kultur, danie nie jest trudne w przygotowaniu. Makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Wystarczy umieścić go we wrzątku i pozostawić na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki, a następnie odcedzić. Jeśli chodzi o brokuły, ich przyrządzenie również nie sprawi Ci trudności. Musisz jedynie podzielić je na różyczki i sparzyć lekko w gorącej wodzie. Częścią dania, które wymaga nieco więcej uwagi są klopsiki. Po wrzuceniu wszystkich składników do szklanej miski, należy je wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Pamiętaj, że użyty w przepisie olej sezamowy nadaje potrawom orzechowy smak. Jeśli za nim nie przepadasz, zastąp go olejem słonecznikowym. W razie gdy po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk klopsików, nie martw się, bo znakomicie się je przechowuje. Możesz je zamrozić i dodać do rosołu lub innej zupy, którą lubisz. Z powodzeniem zastąpi makaron.