Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

274 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

0.5 opakowania

0.5 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miseczki, połącz z przyprawą Knorr, posiekaną kolendrą (połowa) oraz łyżką oleju sezamowego. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 1

Krok 2

Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki a następnie ugotuj je we wrzącej wodzie. Odsącz.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 2

Krok 3

Makaron namocz w gorącej wodzie i pozostaw na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki. Odcedź. Brokuły podziel na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 3

Krok 4

W woku na rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekany imbir. Dodaj makaron, brokuły, pozostałą kolendrę oraz przygotowane klopsiki.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 4

Krok 5

Danie dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym. Dodaj sezam i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp szczypiorem pokrojonym w tzw. „zapałki” a więc 3-4 cm długości słupki.

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do makaronu odrobinę posiekanej papryczki chilli.

21

Opinie o przepisie

  • Qba Szemik

    Qba Szemik , 16.10.2016

    Na parze nie robilem jeszcze ale mielone w każdej postaci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kogut Dębniak

    Józef Kogut Dębniak , 16.10.2016

    Hm,i ja mam to sam zrobić? Napewno nie będzie tak wyglądać,nie mówiąc o smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Mrozowska

    Renata Mrozowska , 16.10.2016

    Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - oprócz suszonych warzyw ma paskudne dodatki " ,skrobia, sól, mąka pszenna, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy, zamiennik soli*, tłuszcz palmowy, aromaty, kwas: kwas cytrynowy, ekstrakt drożdżowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Sulej

    Jadwiga Sulej , 15.10.2016

    Czyli " oriętuj" sie w kuchni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pawlak

    Elżbieta Pawlak , 15.10.2016

    We wtorek na pewno ugotuję taki obiad. Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Garlikowska

    Teresa Garlikowska , 15.10.2016

    A ja spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Włodarek

    Agnieszka Włodarek , 15.10.2016

    lubie wszystkie dania aby były podane HA HA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Roszkowiak

    Grażyna Roszkowiak , 15.10.2016

    Coś dietetycznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Konieczny

    Arkadiusz Konieczny , 15.10.2016

    No Maciek - na chinczyka to wpadnij do mnie ;) plus chińskie wino (czyli jakiś blended whisky) ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Gulajew

    Danuta Gulajew , 15.10.2016

    Jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być bardzo smaczme. Mniam, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sergio Baldi

    Sergio Baldi , 15.10.2016

    Polpette? Buone. Baci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Dubinska

    Nina Dubinska , 15.10.2016

    Pięknie wygląda i na pewno tak samo smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Jobke

    Jerzy Jobke , 15.10.2016

    Moze być smaczne.Ugotujmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Dlugokencki

    Krzysztof Dlugokencki , 15.10.2016

    Milan jezeli ty to gotowales to zjem. Pozd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Waligóra

    Józef Waligóra , 15.10.2016

    A kto zaprasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Durmowicz

    Marek Durmowicz , 15.10.2016

    A gdzie schabowy z kapustą......po pracy w sobotę... Chyba najpierw łykne browarka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Antczak

    Janina Antczak , 15.10.2016

    Jak sobie ugotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sawicki

    Piotr Sawicki , 15.10.2016

    To nie domnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Bernat

    Alina Bernat , 15.10.2016

    A kiedy takie danie stanie na stole?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Marszałek

    Zdzisław Marszałek , 15.10.2016

    Mysle ze potrwa b.smaczna.Jest prablem,gdzie ja zdobyc?Sam raczej nie potrafie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Misiaszek

    Elżbieta Misiaszek , 15.10.2016

    Wiem jak smakuje bo ja to gotuję...polecam.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami

Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami to danie, które łączy w sobie smaki kuchni azjatyckiej (makaron ryżowy) oraz europejskiej (klopsiki). Mimo takiego połączenia kulinarnych kultur, danie nie jest trudne w przygotowaniu. Makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Wystarczy umieścić go we wrzątku i pozostawić na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki, a następnie odcedzić. Jeśli chodzi o brokuły, ich przyrządzenie również nie sprawi Ci trudności. Musisz jedynie podzielić je na różyczki i sparzyć lekko w gorącej wodzie. Częścią dania, które wymaga nieco więcej uwagi są klopsiki. Po wrzuceniu wszystkich składników do szklanej miski, należy je wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Pamiętaj, że użyty w przepisie olej sezamowy nadaje potrawom orzechowy smak. Jeśli za nim nie przepadasz, zastąp go olejem słonecznikowym. W razie gdy po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk klopsików, nie martw się, bo znakomicie się je przechowuje. Możesz je zamrozić i dodać do rosołu lub innej zupy, którą lubisz. Z powodzeniem zastąpi makaron.