Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
300 mililitrów
100 gramów
10 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron spaghetti ugotuj w osolonej według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się przyrządzić go w sposób al dente, czyli tak, aby nie był rozgotowany, ale też niezbyt twardy. Zachowaj odrobinę (np. pół szklanki) wody z gotowania makaronu. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i odstaw na później.

Krok 2
Pokrój 200 gramów kiełbasy pepperoni w cienkie paski. Następnie obierz i posiekaj cebulę oraz 2 ząbki czosnku.

Krok 3
Przejdź do przygotowania sosu. W dwóch miseczkach oddziel żółtka od białek. Przelej dwa żółtka do większej miski. Dolej do nich 300 mililitrów śmietany i wsyp 10 gramów tartego parmezanu. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki równomiernie się połączyły.

Krok 4
Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju roślinnego, a kiedy już się rozgrzeje, wsyp na nią pokrojoną kiełbasę pepperoni. Dodaj także cebulę i czosnek, a następnie podlej je 10 mililitrami białego wina. Mieszaj często zawartość patelni, żeby składniki się nie przypaliły. Gdy wino odparuje, dodaj na patelnię przygotowany wcześniej makaron i wodę z jego gotowania. Wlej także wymieszane żółtka, ser oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Nie zagotowuj sosu, inaczej żółtka mogą się ściąć. Po chwili zdejmij patelnię z ognia i rozdziel danie na porcje. Smacznego!


Dobra rada:
Talerze ze spaghetti alla carbonara z pepperoni udekoruj z wierzchu świeżą natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni
Kto powiedział, że jeśli spaghetti carbonara, to tylko z boczkiem? Nie bój się eksperymentować i dokonywać zmian w przepisach – mogą wyjść ci na dobre! Carbonara z kiełbasą pepperoni jest tego idealnym przykładem. W tym daniu smak każdego ze składników jest doskonale zbalansowany. Przygotuj spaghetti alla carbonara z kiełbasą pepperoni z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.
Dla kogo?
Przepis ten polecamy szczególnie tym, którzy przepadają za carbonarą, lecz oryginalna receptura nieco im się już przejadła. Dodatek kiełbasy pepperoni pozwoli na nowo odkryć magię włoskiej kuchni!
Na jaką okazję?
Czeka cię kolacja z osobą, która jest ci bardzo bliska i na której chcesz zrobić dobre wrażenie? Spaghetti alla carbonara z pepperoni to świetna okazja, żeby wykazać się umiejętnościami kulinarnymi.
Czy wiesz, że?
Pepperoni jest włoską kiełbasą, dojrzewającą przez 6-10 miesięcy. Przygotowuje się ją z mięsa wieprzowego i wołowego. Równie często, co w talerzach pełnych aromatycznej pasty, możesz zetknąć się z nim w pizzeriach – szczególnie tych w stylu amerykańskim.
Dla urozmaicenia:
Dodaj carbonarze z pepperoni nieco koloru – szczególnie tego zielonego! Każdą z porcji możesz udekorować z wierzchu świeżą natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Ich smak dobrze skomponuje się z pikantną kiełbasą i kremowym sosem ze śmietany.