Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

300 mililitrów

100 gramów

10 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron spaghetti ugotuj w osolonej według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się przyrządzić go w sposób al dente, czyli tak, aby nie był rozgotowany, ale też niezbyt twardy. Zachowaj odrobinę (np. pół szklanki) wody z gotowania makaronu. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i odstaw na później.

Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - Krok 1

Krok 2

Pokrój 200 gramów kiełbasy pepperoni w cienkie paski. Następnie obierz i posiekaj cebulę oraz 2 ząbki czosnku.

Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - Krok 2

Krok 3

Przejdź do przygotowania sosu. W dwóch miseczkach oddziel żółtka od białek. Przelej dwa żółtka do większej miski. Dolej do nich 300 mililitrów śmietany i wsyp 10 gramów tartego parmezanu. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki równomiernie się połączyły.

Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju roślinnego, a kiedy już się rozgrzeje, wsyp na nią pokrojoną kiełbasę pepperoni. Dodaj także cebulę i czosnek, a następnie podlej je 10 mililitrami białego wina. Mieszaj często zawartość patelni, żeby składniki się nie przypaliły. Gdy wino odparuje, dodaj na patelnię przygotowany wcześniej makaron i wodę z jego gotowania. Wlej także wymieszane żółtka, ser oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Nie zagotowuj sosu, inaczej żółtka mogą się ściąć. Po chwili zdejmij patelnię z ognia i rozdziel danie na porcje. Smacznego!

Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Talerze ze spaghetti alla carbonara z pepperoni udekoruj z wierzchu świeżą natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoniSpaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni

Kto powiedział, że jeśli spaghetti carbonara, to tylko z boczkiem? Nie bój się eksperymentować i dokonywać zmian w przepisach – mogą wyjść ci na dobre! Carbonara z kiełbasą pepperoni jest tego idealnym przykładem. W tym daniu smak każdego ze składników jest doskonale zbalansowany. Przygotuj spaghetti alla carbonara z kiełbasą pepperoni z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.

Dla kogo?

Przepis ten polecamy szczególnie tym, którzy przepadają za carbonarą, lecz oryginalna receptura nieco im się już przejadła. Dodatek kiełbasy pepperoni pozwoli na nowo odkryć magię włoskiej kuchni!

Na jaką okazję?

Czeka cię kolacja z osobą, która jest ci bardzo bliska i na której chcesz zrobić dobre wrażenie? Spaghetti alla carbonara z pepperoni to świetna okazja, żeby wykazać się umiejętnościami kulinarnymi.

Czy wiesz, że?

Pepperoni jest włoską kiełbasą, dojrzewającą przez 6-10 miesięcy. Przygotowuje się ją z mięsa wieprzowego i wołowego. Równie często, co w talerzach pełnych aromatycznej pasty, możesz zetknąć się z nim w pizzeriach – szczególnie tych w stylu amerykańskim.

Dla urozmaicenia:

Dodaj carbonarze z pepperoni nieco koloru – szczególnie tego zielonego! Każdą z porcji możesz udekorować z wierzchu świeżą natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Ich smak dobrze skomponuje się z pikantną kiełbasą i kremowym sosem ze śmietany.