
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To musiało być jakoś tak: pewnego dnia włoski górnik wrócił z pracy zły, głodny i zmęczony. Jeść! – zawołał od progu. Nie było czasu na gotowanie bolognese. Rozsądna żona błyskawicznie przyrządziła gęsty sos ze śmietany i boczku. Ocaliła swoje małżeństwo, a przy okazji wynalazła SPAGHETTI ALLA CARBONARA
Krok 2
W dużym garnku zagotuj wodę z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Gotuj minutę, wrzuć spaghetti, ugotuj al dente. W tym czasie zrób sos: żółtka wymieszaj ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu. Odcedź makaron (odlej trochę wody z gotowania do małej miseczki), a garnek, w którym gotował się makaron ponownie ustaw na ogniu i rozgrzej. Wrzuć boczek, wysmaż na chrupko. Wlej trochę wody z makaronu i poskrob łyżką w garnku, aby zebrać wszystko co przykleiło się do dna i boków. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj, bo żółtka się zetną. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wszystko do miski i wymieszaj z resztą parmezanu. Możesz posolić, ale nie za dużo, bo ser i boczek są słone. Posyp natką i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej