PRZEPISY.PL

Spaghetti alla Carbonara

Autor: Pascal
  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 0
13
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • 1 paczka spaghetti (400 g)
  • 4 żółtka
  • 300 ml śmietany 36
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, biały pieprz
  • 1 pęczek posiekanej natki
  • Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr1 szt
    • Krok 1

      To musiało być jakoś tak: pewnego dnia włoski górnik wrócił z pracy zły, głodny i zmęczony. Jeść! – zawołał od progu. Nie było czasu na gotowanie bolognese. Rozsądna żona błyskawicznie przyrządziła gęsty sos ze śmietany i boczku. Ocaliła swoje małżeństwo, a przy okazji wynalazła SPAGHETTI ALLA CARBONARA
    • Krok 2

      W dużym garnku zagotuj wodę z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Gotuj minutę, wrzuć spaghetti, ugotuj al dente. W tym czasie zrób sos: żółtka wymieszaj ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu. Odcedź makaron (odlej trochę wody z gotowania do małej miseczki), a garnek, w którym gotował się makaron ponownie ustaw na ogniu i rozgrzej. Wrzuć boczek, wysmaż na chrupko. Wlej trochę wody z makaronu i poskrob łyżką w garnku, aby zebrać wszystko co przykleiło się do dna i boków. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj, bo żółtka się zetną. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wszystko do miski i wymieszaj z resztą parmezanu. Możesz posolić, ale nie za dużo, bo ser i boczek są słone. Posyp natką i podawaj.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    214
    osób dodało do Mniamlisty
    15''
    4
    Łatwe
    325
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Średnie
    125
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    6
    Łatwe
    590
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    6
    Łatwe