Smażony kalafior z jajkiem sadzonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony kalafior z jajkiem sadzonym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podzielonego na nieduże różyczki opłucz i osącz na sicie. Podgardle pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki wędzonki i smaż aż się zrumienią i wytopią - porzełóż na talerzyk.

Krok 2

Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć kalafiora i obsmaż go mieszając. Dodaj przyprawę do kurczaka, przyprawę w płynie, kilka łyżek wody i pomidory w proszku - wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem aż kalafior zmięknie, ale bęzie jędrny. Dorzuć z powrotem usmażony bekon, dopraw pieprzem i ew. solą, ale to nie jest konieczne.

Krok 3

Przełóż porcje kalafiora na talerze a na tej patelni rozgrzej łyżeczkę masła i usmaż jajka sadzone delikatnie je wybijając. Usmażone, z płynnym żółtkiem, ułóż na kalafiorze. Całość posyp koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej