
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podzielonego na nieduże różyczki opłucz i osącz na sicie. Podgardle pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki wędzonki i smaż aż się zrumienią i wytopią - porzełóż na talerzyk.
Krok 2
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć kalafiora i obsmaż go mieszając. Dodaj przyprawę do kurczaka, przyprawę w płynie, kilka łyżek wody i pomidory w proszku - wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem aż kalafior zmięknie, ale bęzie jędrny. Dorzuć z powrotem usmażony bekon, dopraw pieprzem i ew. solą, ale to nie jest konieczne.
Krok 3
Przełóż porcje kalafiora na talerze a na tej patelni rozgrzej łyżeczkę masła i usmaż jajka sadzone delikatnie je wybijając. Usmażone, z płynnym żółtkiem, ułóż na kalafiorze. Całość posyp koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej