Smażony kalafior z jajkiem sadzonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony kalafior z jajkiem sadzonym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podzielonego na nieduże różyczki opłucz i osącz na sicie. Podgardle pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki wędzonki i smaż aż się zrumienią i wytopią - porzełóż na talerzyk.

Krok 2

Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć kalafiora i obsmaż go mieszając. Dodaj przyprawę do kurczaka, przyprawę w płynie, kilka łyżek wody i pomidory w proszku - wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem aż kalafior zmięknie, ale bęzie jędrny. Dorzuć z powrotem usmażony bekon, dopraw pieprzem i ew. solą, ale to nie jest konieczne.

Krok 3

Przełóż porcje kalafiora na talerze a na tej patelni rozgrzej łyżeczkę masła i usmaż jajka sadzone delikatnie je wybijając. Usmażone, z płynnym żółtkiem, ułóż na kalafiorze. Całość posyp koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej