Smażony kalafior z jajkiem sadzonym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Smażony kalafior z jajkiem sadzonym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podzielonego na nieduże różyczki opłucz i osącz na sicie. Podgardle pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki wędzonki i smaż aż się zrumienią i wytopią - porzełóż na talerzyk.

Krok 2

Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć kalafiora i obsmaż go mieszając. Dodaj przyprawę do kurczaka, przyprawę w płynie, kilka łyżek wody i pomidory w proszku - wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem aż kalafior zmięknie, ale bęzie jędrny. Dorzuć z powrotem usmażony bekon, dopraw pieprzem i ew. solą, ale to nie jest konieczne.

Krok 3

Przełóż porcje kalafiora na talerze a na tej patelni rozgrzej łyżeczkę masła i usmaż jajka sadzone delikatnie je wybijając. Usmażone, z płynnym żółtkiem, ułóż na kalafiorze. Całość posyp koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony kalafior z jajkiem sadzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej