
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podzielonego na nieduże różyczki opłucz i osącz na sicie. Podgardle pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki wędzonki i smaż aż się zrumienią i wytopią - porzełóż na talerzyk.
Krok 2
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć kalafiora i obsmaż go mieszając. Dodaj przyprawę do kurczaka, przyprawę w płynie, kilka łyżek wody i pomidory w proszku - wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem aż kalafior zmięknie, ale bęzie jędrny. Dorzuć z powrotem usmażony bekon, dopraw pieprzem i ew. solą, ale to nie jest konieczne.
Krok 3
Przełóż porcje kalafiora na talerze a na tej patelni rozgrzej łyżeczkę masła i usmaż jajka sadzone delikatnie je wybijając. Usmażone, z płynnym żółtkiem, ułóż na kalafiorze. Całość posyp koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































