
Składniki
130 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
20 gramów
2 łyżki
350 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wlej 1,5 szklanki wody do dużej miski, dodaj zakwas, drożdże, obie mąki, otręby, pokruszoną kostkę Knorr, sól i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny, aż ciasto, podwoi swoją objętość.
Krok 2
Formę wysmaruj olejem i obsyp siemieniem lnianym. Przelej ciasto, posyp jego wierzch dowolnymi ziarnami i odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny, aż ciasto wypełni całą formę.
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 230 stopni. Na dno piekarnika wsyp 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub umieść naczynie z wodą. Wstaw wyrośnięty chleb i piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 210 stopni i dopiekaj kolejne 30 minut.
Krok 4
Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze 5-10 minut.

Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej