Chleb wiejski z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb wiejski z cebulką

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

130 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

20 gramów

2 łyżki

350 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej 1,5 szklanki wody do dużej miski, dodaj zakwas, drożdże, obie mąki, otręby, pokruszoną kostkę Knorr, sól i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny, aż ciasto, podwoi swoją objętość.

Krok 2

Formę wysmaruj olejem i obsyp siemieniem lnianym. Przelej ciasto, posyp jego wierzch dowolnymi ziarnami i odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny, aż ciasto wypełni całą formę.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 230 stopni. Na dno piekarnika wsyp 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub umieść naczynie z wodą. Wstaw wyrośnięty chleb i piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 210 stopni i dopiekaj kolejne 30 minut.

Krok 4

Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze 5-10 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej