
Składniki
130 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
20 gramów
2 łyżki
350 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wlej 1,5 szklanki wody do dużej miski, dodaj zakwas, drożdże, obie mąki, otręby, pokruszoną kostkę Knorr, sól i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny, aż ciasto, podwoi swoją objętość.
Krok 2
Formę wysmaruj olejem i obsyp siemieniem lnianym. Przelej ciasto, posyp jego wierzch dowolnymi ziarnami i odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny, aż ciasto wypełni całą formę.
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 230 stopni. Na dno piekarnika wsyp 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub umieść naczynie z wodą. Wstaw wyrośnięty chleb i piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 210 stopni i dopiekaj kolejne 30 minut.
Krok 4
Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze 5-10 minut.

Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej