Chappati przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chappati

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zmieszaj na stolnicy z solą i zrób elastyczne ciasto podlewając powoli wodą. Przykryte ścierką odstaw na godzinę.

Krok 2

Po tym czasie zagnieć ciasto, zrób z niego wałek i pokrój na kilkanaście plastrów. Rozwałkuj każdy plaster na okrągły placek o grubości niecałe pół centymetra.

Krok 3

Smaż pojedynczo na rozgrzanej patelni posmarowanej słoniną.

Krok 4

Odwróć placek zanim zdąży się całkowicie zarumienić i skrop stopionym masłem, poczekaj chwilę i odwróć go z powrotem. Smaż aż się zarumieni. Placki utrzymuj w cieple do czasu podania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chappati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chappati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chappati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chappati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chappati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chappati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chappati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chappati - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Faszerowane muszle
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej