
Składniki
350 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę zmieszaj na stolnicy z solą i zrób elastyczne ciasto podlewając powoli wodą. Przykryte ścierką odstaw na godzinę.
Krok 2
Po tym czasie zagnieć ciasto, zrób z niego wałek i pokrój na kilkanaście plastrów. Rozwałkuj każdy plaster na okrągły placek o grubości niecałe pół centymetra.
Krok 3
Smaż pojedynczo na rozgrzanej patelni posmarowanej słoniną.
Krok 4
Odwróć placek zanim zdąży się całkowicie zarumienić i skrop stopionym masłem, poczekaj chwilę i odwróć go z powrotem. Smaż aż się zarumieni. Placki utrzymuj w cieple do czasu podania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej