
Składniki
350 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę zmieszaj na stolnicy z solą i zrób elastyczne ciasto podlewając powoli wodą. Przykryte ścierką odstaw na godzinę.
Krok 2
Po tym czasie zagnieć ciasto, zrób z niego wałek i pokrój na kilkanaście plastrów. Rozwałkuj każdy plaster na okrągły placek o grubości niecałe pół centymetra.
Krok 3
Smaż pojedynczo na rozgrzanej patelni posmarowanej słoniną.
Krok 4
Odwróć placek zanim zdąży się całkowicie zarumienić i skrop stopionym masłem, poczekaj chwilę i odwróć go z powrotem. Smaż aż się zarumieni. Placki utrzymuj w cieple do czasu podania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej













