Gęsia szyja nadziewana ziemniakami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęsia szyjka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 dekagramy

1 sztuka

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie mocno i dokładnie wyciśnij z nich wodę.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka i smaż z pokrojonym w kostkę boczkiem.

Krok 3

Dodaj do odsączonych ziemniaków, po czym zalej gotującym się mlekiem.

Krok 4

Dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Krok 5

Z gęsiej szyjki ściągnij skórę i nadziej ją farszem. Zamknij nitką z obydwu stron.

Krok 6

Oprósz Delikatem Knorr, natrzyj miękkim masłem. Włóż do piekarnika i piecz do momentu, gdy mięso zmięknie. Podawaj polaną masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Koreański burger
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsia szyjkaGęsia szyjka

To mięsne danie z ziemniaczanym nadzieniem przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom drobiu. Aby przygotować farsz, należy zetrzeć na tarce ziemniaki, dodać do nich smażoną z boczkiem cebulę, zalać całość mlekiem, przyprawić i zagotować. Następnie nadziewa się nim gęsią szyjkę, zaszywa i piecze w piekarniku. Potrawa ma wyrazisty wędzony smak, który dobrze współgra z ziemniakami. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, ale też z daniami mącznymi, takimi jak kluski lub ryż. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa jest kasza – najlepiej gryczana, jaglana albo pęczak z ziołami. Do gęsiny pasują też smażone buraczki z jabłkami lub chrzanem. Możesz serwować do tego dania świeże sałaty – dobrą propozycją będzie sałatka z marynowanym burakiem, serem pleśniowym, orzechami włoskimi, grillowaną gruszką i sałatą lodową. Gęsią szyjkę możesz również polać ulubionym sosem. Sprawdzi się szczególnie chrzanowy lub śmietanowy. Przygotuj potrawę według naszego przepisu i dobierz do niej swoje ulubione dodatki.