Składniki
1 sztuka
4 sztuki
2 dekagramy
1 sztuka
150 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie mocno i dokładnie wyciśnij z nich wodę.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka i smaż z pokrojonym w kostkę boczkiem.
Krok 3
Dodaj do odsączonych ziemniaków, po czym zalej gotującym się mlekiem.
Krok 4
Dopraw do smaku Delikatem Knorr.
Krok 5
Z gęsiej szyjki ściągnij skórę i nadziej ją farszem. Zamknij nitką z obydwu stron.
Krok 6
Oprósz Delikatem Knorr, natrzyj miękkim masłem. Włóż do piekarnika i piecz do momentu, gdy mięso zmięknie. Podawaj polaną masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gęsia szyjka
To mięsne danie z ziemniaczanym nadzieniem przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom drobiu. Aby przygotować farsz, należy zetrzeć na tarce ziemniaki, dodać do nich smażoną z boczkiem cebulę, zalać całość mlekiem, przyprawić i zagotować. Następnie nadziewa się nim gęsią szyjkę, zaszywa i piecze w piekarniku. Potrawa ma wyrazisty wędzony smak, który dobrze współgra z ziemniakami. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, ale też z daniami mącznymi, takimi jak kluski lub ryż. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa jest kasza – najlepiej gryczana, jaglana albo pęczak z ziołami. Do gęsiny pasują też smażone buraczki z jabłkami lub chrzanem. Możesz serwować do tego dania świeże sałaty – dobrą propozycją będzie sałatka z marynowanym burakiem, serem pleśniowym, orzechami włoskimi, grillowaną gruszką i sałatą lodową. Gęsią szyjkę możesz również polać ulubionym sosem. Sprawdzi się szczególnie chrzanowy lub śmietanowy. Przygotuj potrawę według naszego przepisu i dobierz do niej swoje ulubione dodatki.