Gęsia szyja nadziewana ziemniakami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęsia szyjka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 dekagramy

1 sztuka

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie mocno i dokładnie wyciśnij z nich wodę.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka i smaż z pokrojonym w kostkę boczkiem.

Krok 3

Dodaj do odsączonych ziemniaków, po czym zalej gotującym się mlekiem.

Krok 4

Dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Krok 5

Z gęsiej szyjki ściągnij skórę i nadziej ją farszem. Zamknij nitką z obydwu stron.

Krok 6

Oprósz Delikatem Knorr, natrzyj miękkim masłem. Włóż do piekarnika i piecz do momentu, gdy mięso zmięknie. Podawaj polaną masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsia szyjkaGęsia szyjka

To mięsne danie z ziemniaczanym nadzieniem przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom drobiu. Aby przygotować farsz, należy zetrzeć na tarce ziemniaki, dodać do nich smażoną z boczkiem cebulę, zalać całość mlekiem, przyprawić i zagotować. Następnie nadziewa się nim gęsią szyjkę, zaszywa i piecze w piekarniku. Potrawa ma wyrazisty wędzony smak, który dobrze współgra z ziemniakami. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, ale też z daniami mącznymi, takimi jak kluski lub ryż. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa jest kasza – najlepiej gryczana, jaglana albo pęczak z ziołami. Do gęsiny pasują też smażone buraczki z jabłkami lub chrzanem. Możesz serwować do tego dania świeże sałaty – dobrą propozycją będzie sałatka z marynowanym burakiem, serem pleśniowym, orzechami włoskimi, grillowaną gruszką i sałatą lodową. Gęsią szyjkę możesz również polać ulubionym sosem. Sprawdzi się szczególnie chrzanowy lub śmietanowy. Przygotuj potrawę według naszego przepisu i dobierz do niej swoje ulubione dodatki.