Gęsia szyja nadziewana ziemniakami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęsia szyjka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 dekagramy

1 sztuka

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie mocno i dokładnie wyciśnij z nich wodę.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka i smaż z pokrojonym w kostkę boczkiem.

Krok 3

Dodaj do odsączonych ziemniaków, po czym zalej gotującym się mlekiem.

Krok 4

Dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Krok 5

Z gęsiej szyjki ściągnij skórę i nadziej ją farszem. Zamknij nitką z obydwu stron.

Krok 6

Oprósz Delikatem Knorr, natrzyj miękkim masłem. Włóż do piekarnika i piecz do momentu, gdy mięso zmięknie. Podawaj polaną masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsia szyjka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pieczone papryki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsia szyjkaGęsia szyjka

To mięsne danie z ziemniaczanym nadzieniem przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom drobiu. Aby przygotować farsz, należy zetrzeć na tarce ziemniaki, dodać do nich smażoną z boczkiem cebulę, zalać całość mlekiem, przyprawić i zagotować. Następnie nadziewa się nim gęsią szyjkę, zaszywa i piecze w piekarniku. Potrawa ma wyrazisty wędzony smak, który dobrze współgra z ziemniakami. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, ale też z daniami mącznymi, takimi jak kluski lub ryż. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa jest kasza – najlepiej gryczana, jaglana albo pęczak z ziołami. Do gęsiny pasują też smażone buraczki z jabłkami lub chrzanem. Możesz serwować do tego dania świeże sałaty – dobrą propozycją będzie sałatka z marynowanym burakiem, serem pleśniowym, orzechami włoskimi, grillowaną gruszką i sałatą lodową. Gęsią szyjkę możesz również polać ulubionym sosem. Sprawdzi się szczególnie chrzanowy lub śmietanowy. Przygotuj potrawę według naszego przepisu i dobierz do niej swoje ulubione dodatki.