
Składniki
10 łyżek
2.5 szklanki
1.5 szklanki
125 gramów
6 sztuk
2 łyżeczki
2 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę wolno podgrzewać w garnku aż się rozpuści. Wystudzić.
Krok 2
Dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Białka ubić, delikatnie wymieszać z ciastem i całość wyłożyć do formy.
Krok 3
Piec w temperaturze 180 stopni ok 45min.
Krok 4
Po wystygnięciu ciasto przekroić na pół i posmarować powidłami. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



















