Chleb dożynkowy — jak ozdobić? Jak zrobić ozdoby?

Najpiękniejszy symbol podziękowania rolników za obfite plony – chleb dożynkowy. Jak ozdobić, żeby nadać mu wyjątkowego charakteru? Podarowanie gospodarzowi bochenka upieczonego z mąki z ostatnich zbiorów to jeden z najważniejszych punktów tego wydarzenia. W jaki sposób upiec i udekorować chleb, aby jak najlepiej oddać ducha dożynek? Pora odkryć jego tajemnice!

Składniki potrzebne do upieczenia chleba dożynkowego

Zanim zabierzecie się za wykonanie zdobień, warto poznać sekret idealnie wypieczonego chleba dożynkowego. W związku z tym, że jest on symbolem podziękowania za dary natury, do pieczenia można użyć różnych rodzajów mąki. Jednak ten robiony od pokoleń powstaje na bazie zakwasu, z połączenia mąki żytniej, wody i skórki razowego chleba. Po kilku dniach, kiedy zaczyn skwaśnieje, można zabrać się za wyrabianie ciasta na chleb. Wymieszany zakwas z ciepłą wodą i żytnią mąką należy dokładnie zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie przełożyć do formy i piec, aż uzyska złoty kolor.

Chleb dożynkowy – jaki powinien mieć kształt?

Nie tylko składniki mają znaczenie przy wypieku chleba dożynkowego. Jego kształt ma symbolizować słońce i cykliczność natury. Dlatego zazwyczaj jest on okrągły. Często jednak wypiekany jest w kształcie wieńca, plecionki lub kłosa zboża. Dzięki temu już sama forma tworzy wyjątkowe zdobienie. Przed upieczeniem chleba należy ponacinać go tuż po wyrośnięciu ciasta. Ten zabieg uwolni gazy i pozwoli zapanować nad niekontrolowanymi podczas pieczenia pęknięciami, które mogłyby zepsuć cały efekt. Do nacięć użyjcie ostrego noża zamoczonego w ciepłej wodzie. Skoro znacie już przepis i technikę wypiekania chleba, czas na ostatnie szlify. Jak ozdobić chleb dożynkowy?

Metody zdobienia chleba dożynkowego

Do wykonania dekoracji możecie użyć ciasta, z którego pieczecie chleb. Wystarczy urwać jego kawałek, zrobić z niego trzy wałeczki i zapleść. Tak wykonanym warkoczem oplećcie chleb dookoła lub przełóżcie go przez środek. Jeśli marzy wam się napis na chlebie, można z tego samego ciasta uformować litery i umieścić je na wierzchu. Innym sposobem na to, jak ozdobić chleb dożynkowy, jest wykonanie nacięć przed pieczeniem. Tutaj możecie dać wyraz swojej kreatywności. Kłosy zboża, liście, kwiaty – wszystko, co kojarzy się z tym niezwykłym świętem plonów, będzie tu mile widziane.

Suszone kwiaty i wzory z ziaren – efektowne wykończenie dożynkowego chleba

Wzory z ziaren możecie wykonać przy pomocy specjalnych szablonów. Ułożone równomiernie, wystarczy wypełnić mąką, kakao, makiem lub ziarnami sezamu. Do dekoracji chleba dożynkowego można także wykorzystać jadalne suszone kwiaty lub zioła. Warto jednak wcześniej się przygotować i ususzyć je dwa tygodnie przed pieczeniem chleba. Do najczęściej stosowanych kwiatów jadalnych można zaliczyć: płatki róży, bławatka, piwonii, lawendy i nagietka. Ich różnorodne odcienie pozwolą uzyskać przepiękne dekoracje, które sprawią, że wasz chleb dożynkowy będzie wyróżniał się nie tylko doskonałym smakiem, ale i estetycznym wyglądem.

Chleb dożynkowy – z czym będzie smakował najlepiej?

Niezależnie od tego, jak ozdobicie chleb dożynkowy, powinien on być przede wszystkim duży – tak, aby móc się nim dzielić, świeży, chrupiący i znakomity w smaku. Własnoręcznie wypiekany chleb nie potrzebuje wielu dodatków. Świetnie będzie pasował do niego miód lub konfitura z jabłek. Miłośnikom mięsnych przysmaków z pewnością przypadnie do gustu pasztet z królika lub zwykły smalec. Z kolei entuzjaści dań jarskich mogą zajadać się domowym chlebem, posmarowanym wegetariańskim smalcem z białej fasoli i jabłka.

Chleb dożynkowy to prawdziwy hołd oddany przyrodzie. Wypiekany z mąki z dobrej jakości zbóż, zdobiony nasionami lub ziołami, spożywany z darami natury. Zapach świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa najlepiej dowodzi, że z tych dóbr warto korzystać!