
Składniki
2 kilogramy
500 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz jabłka ze skóry, pokrój na kawałki.
Krok 2
Wrzuć do garnka pokrojone jabłka i dodaj pół szklanki wody, wyciśnięty sok z cytryn, cukier, cynamon.
Krok 3
Wszystko wymieszaj i gotuj przez 40 minut co jakiś czas mieszając konfiturę.
Krok 4
Po ugotowaniu przełóż konfiturę do słoików.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Konfitura z jabłek
Konfitura z jabłek niewątpliwie kojarzy się z jesienią, bo ta pora roku to najlepszy czas na robienie przetworów z jabłek i innych owoców. Chcesz zachować namiastkę ciepłych dni? Ukryj je w słoikach! Zaopatrz swoją spiżarnię w całą gamę różnorodnych produktów! Pamiętaj, własnoręcznie przygotowane weki, to gwarancja dobrego smaku, a przede wszystkim składu! Jeśli szykujesz listę zakupów, nie zapomnij o powidłach z jabłkiem. Ten smak nie da o sobie zapomnieć na długo!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników przetworów, a zwłaszcza tych z udziałem jabłek! Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Konfitura z jabłek umili nadchodzące zimne dni i sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba, deserów, jak i w formie solo! Chodzą słuchy, że najlepiej smakuje jedzona łyżką prosto ze słoika!
Dla urozmaicenia:
Aby nadać konfiturze jabłkowej korzennego aromatu, dodaj do niej znane i lubiane przyprawy. Cynamon, kardamon, a może goździki? Wybór należy do Ciebie!