Konfitura z jabłek – powidła: przepis na zimę | Przepisy.pl pixel

Konfitura z jabłek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

500 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz jabłka ze skóry, pokrój na kawałki.

Krok 2

Wrzuć do garnka pokrojone jabłka i dodaj pół szklanki wody, wyciśnięty sok z cytryn, cukier, cynamon.

Krok 3

Wszystko wymieszaj i gotuj przez 40 minut co jakiś czas mieszając konfiturę.

Krok 4

Po ugotowaniu przełóż konfiturę do słoików.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura z jabłekKonfitura z jabłek

Konfitura z jabłek niewątpliwie kojarzy się z jesienią, bo ta pora roku to najlepszy czas na robienie przetworów z jabłek i innych owoców. Chcesz zachować namiastkę ciepłych dni? Ukryj je w słoikach! Zaopatrz swoją spiżarnię w całą gamę różnorodnych produktów! Pamiętaj, własnoręcznie przygotowane weki, to gwarancja dobrego smaku, a przede wszystkim składu! Jeśli szykujesz listę zakupów, nie zapomnij o powidłach z jabłkiem. Ten smak nie da o sobie zapomnieć na długo!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników przetworów, a zwłaszcza tych z udziałem jabłek! Mowa o Tobie?

Na jaką okazję?

Konfitura z jabłek umili nadchodzące zimne dni i sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba, deserów, jak i w formie solo! Chodzą słuchy, że najlepiej smakuje jedzona łyżką prosto ze słoika!

Dla urozmaicenia:

Aby nadać konfiturze jabłkowej korzennego aromatu, dodaj do niej znane i lubiane przyprawy. Cynamon, kardamon, a może goździki? Wybór należy do Ciebie!