
Składniki
2 kilogramy
500 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz jabłka ze skóry, pokrój na kawałki.
Krok 2
Wrzuć do garnka pokrojone jabłka i dodaj pół szklanki wody, wyciśnięty sok z cytryn, cukier, cynamon.
Krok 3
Wszystko wymieszaj i gotuj przez 40 minut co jakiś czas mieszając konfiturę.
Krok 4
Po ugotowaniu przełóż konfiturę do słoików.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejInne przepisy
Konfitura z jabłek
Konfitura z jabłek niewątpliwie kojarzy się z jesienią, bo ta pora roku to najlepszy czas na robienie przetworów z jabłek i innych owoców. Chcesz zachować namiastkę ciepłych dni? Ukryj je w słoikach! Zaopatrz swoją spiżarnię w całą gamę różnorodnych produktów! Pamiętaj, własnoręcznie przygotowane weki, to gwarancja dobrego smaku, a przede wszystkim składu! Jeśli szykujesz listę zakupów, nie zapomnij o powidłach z jabłkiem. Ten smak nie da o sobie zapomnieć na długo!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników przetworów, a zwłaszcza tych z udziałem jabłek! Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Konfitura z jabłek umili nadchodzące zimne dni i sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba, deserów, jak i w formie solo! Chodzą słuchy, że najlepiej smakuje jedzona łyżką prosto ze słoika!
Dla urozmaicenia:
Aby nadać konfiturze jabłkowej korzennego aromatu, dodaj do niej znane i lubiane przyprawy. Cynamon, kardamon, a może goździki? Wybór należy do Ciebie!