Konfitura z jabłek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Konfitura z jabłek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

158 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

500 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz jabłka ze skóry, pokrój na kawałki.

Krok 2

Wrzuć do garnka pokrojone jabłka i dodaj pół szklanki wody, wyciśnięty sok z cytryn, cukier, cynamon.

Krok 3

Wszystko wymieszaj i gotuj przez 40 minut co jakiś czas mieszając konfiturę.

Krok 4

Po ugotowaniu przełóż konfiturę do słoików.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura z jabłekKonfitura z jabłek

Konfitura z jabłek niewątpliwie kojarzy się z jesienią, bo ta pora roku to najlepszy czas na robienie przetworów z jabłek i innych owoców. Chcesz zachować namiastkę ciepłych dni? Ukryj je w słoikach! Zaopatrz swoją spiżarnię w całą gamę różnorodnych produktów! Pamiętaj, własnoręcznie przygotowane weki, to gwarancja dobrego smaku, a przede wszystkim składu! Jeśli szykujesz listę zakupów, nie zapomnij o powidłach z jabłkiem. Ten smak nie da o sobie zapomnieć na długo!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników przetworów, a zwłaszcza tych z udziałem jabłek! Mowa o Tobie?

Na jaką okazję?

Konfitura z jabłek umili nadchodzące zimne dni i sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba, deserów, jak i w formie solo! Chodzą słuchy, że najlepiej smakuje jedzona łyżką prosto ze słoika!

Dla urozmaicenia:

Aby nadać konfiturze jabłkowej korzennego aromatu, dodaj do niej znane i lubiane przyprawy. Cynamon, kardamon, a może goździki? Wybór należy do Ciebie!