Kurki marynowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurki marynowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 łyżek

100 mililitrów

8 listki

7 ziaren

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

500 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj kurki 15 minut we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.

Kurki marynowane - Krok 1

Krok 2

Dodaj do garnka wodę, ocet, białe wino, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, gałkę muszkatołową, pokrojony w plasterki czosnek i imbir, cukier, sól. Gotuj wszystko 15 minut.

Kurki marynowane - Krok 2

Krok 3

Dodaj kurki.

Kurki marynowane - Krok 3

Krok 4

Całość wystudź i przelej do słoików. Odstaw na godzinę do lodówki.

Kurki marynowane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Danuta Nowak

    Danuta Nowak , 13.10.2020

    dżem z pigwa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurki marynowaneKurki marynowane

Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym koszykiem w towarzystwie śpiewu ptaków i porannej rosy stanowi znakomite spotkanie z naturą. Podążając leśnymi ścieżkami, warto zwracać uwagę na sprawdzone gatunki grzybów. O Twoje zainteresowanie z pewnością będą zabiegać żółciutkie kurki! Niesamowicie aromatyczne i proste w przygotowaniu. Skusisz się? Co powiesz na przepis na kurki marynowane? To obowiązkowa pozycja kulinarna na nadchodzącą zimę!

Dla kogo?

Dla zapalonych grzybiarzy i nie tylko! Jeśli jesteś wielbicielem smaku tych aromatycznych kapeluszy, to przepis na marynowane kurki jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Na co dzień i od święta! Kurki marynowane są świetnym dodatkiem do dań, a także sprawdzą się idealnie w formie przystawki.

Dla urozmaicenia:

Do marynaty możesz dołożyć również trochę gałki muszkatołowej, która nada jej wyrazistości i nieco koloru.