
Składniki
1 kilogram
5 łyżek
100 mililitrów
8 listki
7 ziaren
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
500 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj kurki 15 minut we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.

Krok 2
Dodaj do garnka wodę, ocet, białe wino, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, gałkę muszkatołową, pokrojony w plasterki czosnek i imbir, cukier, sól. Gotuj wszystko 15 minut.

Krok 3
Dodaj kurki.

Krok 4
Całość wystudź i przelej do słoików. Odstaw na godzinę do lodówki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurki marynowane
Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym koszykiem w towarzystwie śpiewu ptaków i porannej rosy stanowi znakomite spotkanie z naturą. Podążając leśnymi ścieżkami, warto zwracać uwagę na sprawdzone gatunki grzybów. O Twoje zainteresowanie z pewnością będą zabiegać żółciutkie kurki! Niesamowicie aromatyczne i proste w przygotowaniu. Skusisz się? Co powiesz na przepis na kurki marynowane? To obowiązkowa pozycja kulinarna na nadchodzącą zimę!
Dla kogo?
Dla zapalonych grzybiarzy i nie tylko! Jeśli jesteś wielbicielem smaku tych aromatycznych kapeluszy, to przepis na marynowane kurki jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Na co dzień i od święta! Kurki marynowane są świetnym dodatkiem do dań, a także sprawdzą się idealnie w formie przystawki.
Dla urozmaicenia:
Do marynaty możesz dołożyć również trochę gałki muszkatołowej, która nada jej wyrazistości i nieco koloru.