Kurki marynowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurki marynowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 łyżek

100 mililitrów

8 listki

7 ziaren

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

500 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj kurki 15 minut we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.

Kurki marynowane - Krok 1

Krok 2

Dodaj do garnka wodę, ocet, białe wino, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, gałkę muszkatołową, pokrojony w plasterki czosnek i imbir, cukier, sól. Gotuj wszystko 15 minut.

Kurki marynowane - Krok 2

Krok 3

Dodaj kurki.

Kurki marynowane - Krok 3

Krok 4

Całość wystudź i przelej do słoików. Odstaw na godzinę do lodówki.

Kurki marynowane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Danuta Nowak

    Danuta Nowak , 13.10.2020

    dżem z pigwa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurki marynowaneKurki marynowane

Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym koszykiem w towarzystwie śpiewu ptaków i porannej rosy stanowi znakomite spotkanie z naturą. Podążając leśnymi ścieżkami, warto zwracać uwagę na sprawdzone gatunki grzybów. O Twoje zainteresowanie z pewnością będą zabiegać żółciutkie kurki! Niesamowicie aromatyczne i proste w przygotowaniu. Skusisz się? Co powiesz na przepis na kurki marynowane? To obowiązkowa pozycja kulinarna na nadchodzącą zimę!

Dla kogo?

Dla zapalonych grzybiarzy i nie tylko! Jeśli jesteś wielbicielem smaku tych aromatycznych kapeluszy, to przepis na marynowane kurki jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Na co dzień i od święta! Kurki marynowane są świetnym dodatkiem do dań, a także sprawdzą się idealnie w formie przystawki.

Dla urozmaicenia:

Do marynaty możesz dołożyć również trochę gałki muszkatołowej, która nada jej wyrazistości i nieco koloru.