Kurki marynowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurki marynowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 łyżek

100 mililitrów

8 listki

7 ziaren

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

500 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj kurki 15 minut we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.

Kurki marynowane - Krok 1

Krok 2

Dodaj do garnka wodę, ocet, białe wino, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, gałkę muszkatołową, pokrojony w plasterki czosnek i imbir, cukier, sól. Gotuj wszystko 15 minut.

Kurki marynowane - Krok 2

Krok 3

Dodaj kurki.

Kurki marynowane - Krok 3

Krok 4

Całość wystudź i przelej do słoików. Odstaw na godzinę do lodówki.

Kurki marynowane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Danuta Nowak

    Danuta Nowak , 13.10.2020

    dżem z pigwa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurki marynowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurki marynowaneKurki marynowane

Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym koszykiem w towarzystwie śpiewu ptaków i porannej rosy stanowi znakomite spotkanie z naturą. Podążając leśnymi ścieżkami, warto zwracać uwagę na sprawdzone gatunki grzybów. O Twoje zainteresowanie z pewnością będą zabiegać żółciutkie kurki! Niesamowicie aromatyczne i proste w przygotowaniu. Skusisz się? Co powiesz na przepis na kurki marynowane? To obowiązkowa pozycja kulinarna na nadchodzącą zimę!

Dla kogo?

Dla zapalonych grzybiarzy i nie tylko! Jeśli jesteś wielbicielem smaku tych aromatycznych kapeluszy, to przepis na marynowane kurki jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Na co dzień i od święta! Kurki marynowane są świetnym dodatkiem do dań, a także sprawdzą się idealnie w formie przystawki.

Dla urozmaicenia:

Do marynaty możesz dołożyć również trochę gałki muszkatołowej, która nada jej wyrazistości i nieco koloru.