
Składniki
1 kilogram
5 łyżek
100 mililitrów
8 listki
7 ziaren
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
500 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj kurki 15 minut we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.

Krok 2
Dodaj do garnka wodę, ocet, białe wino, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, gałkę muszkatołową, pokrojony w plasterki czosnek i imbir, cukier, sól. Gotuj wszystko 15 minut.

Krok 3
Dodaj kurki.

Krok 4
Całość wystudź i przelej do słoików. Odstaw na godzinę do lodówki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejInne przepisy
Kurki marynowane
Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym koszykiem w towarzystwie śpiewu ptaków i porannej rosy stanowi znakomite spotkanie z naturą. Podążając leśnymi ścieżkami, warto zwracać uwagę na sprawdzone gatunki grzybów. O Twoje zainteresowanie z pewnością będą zabiegać żółciutkie kurki! Niesamowicie aromatyczne i proste w przygotowaniu. Skusisz się? Co powiesz na przepis na kurki marynowane? To obowiązkowa pozycja kulinarna na nadchodzącą zimę!
Dla kogo?
Dla zapalonych grzybiarzy i nie tylko! Jeśli jesteś wielbicielem smaku tych aromatycznych kapeluszy, to przepis na marynowane kurki jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Na co dzień i od święta! Kurki marynowane są świetnym dodatkiem do dań, a także sprawdzą się idealnie w formie przystawki.
Dla urozmaicenia:
Do marynaty możesz dołożyć również trochę gałki muszkatołowej, która nada jej wyrazistości i nieco koloru.