Czosnek marynowany w occie: przepis | Przepisy.pl pixel

Czosnek marynowany - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

6 ziaren

0.25 łyżeczki

3 sztuki

4 łyżeczki

3 łyżki

1 łyżeczka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki umyj, wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut, tak aby były idealnie czyste.

Krok 2

Rozbij główki czosnku na oddzielne ząbki, zalej je wrzącą wodą, odstaw aby ostygły – będzie je łatwiej obierać . Chili pokrój w plastry.

Krok 3

Na dno słoików dodaj przyprawy - gorczycę, ziele angielskie i goździki, włóż po kilka plastrów chili oraz gałązkę tymianku. Słoiki, jak tylko to możliwe, wypełnij ściśle ząbkami obranego czosnku.

Krok 4

W garnku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej ocet spirytusowy, cukier i sól, całość dokładnie wymieszaj. Gorącą jeszcze marynatą zalej słoiczki z czosnkiem pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoja. Na wierzch zalewy dodaj łyżeczkę oliwy. Słoiki mocno zakręć.

Krok 5

Umieść w garnku wyścielonym gazetami, zalej gorącą wodą i pasteryzuj gotując przez około 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do słoiczka, dla lepszego smaku, można dodać plaster imbiru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnek marynowany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnek marynowany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnek marynowany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnek marynowany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnek marynowany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnek marynowany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnek marynowany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnek marynowany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czosnek marynowany - VIDEOCzosnek marynowany - VIDEO

Czosnek stanowi podstawę wielu dań, ponieważ dodaje im charakteru. Choć mały i niepozorny, to charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Czosnek marynowany to coś, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią nieco ostrzejsze smaki. Niedoprawionym posiłkom mówimy nie!

Na jaką okazję?

Czosnek marynowany może być bazą mnóstwa dań. Dzięki niemu przygotujesz całą gamę posiłków – od makaronów po pieczenie! Chętnie wykorzystuje się go w wielu kuchniach świata.

Czy wiesz, że?

Czosnek znany jest już od wieków. Dla Egipcjan stanowił podstawę diety i dodawał ludności sił podczas budowania piramid.

Dla urozmaicenia:

Dla lepszego smaku do słoika z czosnkiem marynowanym możesz dodać plaster imbiru.