Składniki
8 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
6 ziaren
0.25 łyżeczki
3 sztuki
4 łyżeczki
3 łyżki
1 łyżeczka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj, wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut, tak aby były idealnie czyste.
Krok 2
Rozbij główki czosnku na oddzielne ząbki, zalej je wrzącą wodą, odstaw aby ostygły – będzie je łatwiej obierać . Chili pokrój w plastry.
Krok 3
Na dno słoików dodaj przyprawy - gorczycę, ziele angielskie i goździki, włóż po kilka plastrów chili oraz gałązkę tymianku. Słoiki, jak tylko to możliwe, wypełnij ściśle ząbkami obranego czosnku.
Krok 4
W garnku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej ocet spirytusowy, cukier i sól, całość dokładnie wymieszaj. Gorącą jeszcze marynatą zalej słoiczki z czosnkiem pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoja. Na wierzch zalewy dodaj łyżeczkę oliwy. Słoiki mocno zakręć.
Krok 5
Umieść w garnku wyścielonym gazetami, zalej gorącą wodą i pasteryzuj gotując przez około 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Dobra rada:
Do słoiczka, dla lepszego smaku, można dodać plaster imbiru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czosnek marynowany - VIDEO
Czosnek stanowi podstawę wielu dań, ponieważ dodaje im charakteru. Choć mały i niepozorny, to charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Czosnek marynowany to coś, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią nieco ostrzejsze smaki. Niedoprawionym posiłkom mówimy nie!
Na jaką okazję?
Czosnek marynowany może być bazą mnóstwa dań. Dzięki niemu przygotujesz całą gamę posiłków – od makaronów po pieczenie! Chętnie wykorzystuje się go w wielu kuchniach świata.
Czy wiesz, że?
Czosnek znany jest już od wieków. Dla Egipcjan stanowił podstawę diety i dodawał ludności sił podczas budowania piramid.
Dla urozmaicenia:
Dla lepszego smaku do słoika z czosnkiem marynowanym możesz dodać plaster imbiru.






























