Papryka marynowana z miodem
do słoików
łatwe
1430 osób zapisało

Składniki
3 kilogramy
marynata:
400 mililitrów
4 litry
200 gramów
150 gramów
1 łyżka
przyprawy do każdego słoika:
1 plaster
1 sztuka
2 sztuki
2 ziarna
3 ziarna
10 ziaren
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku ugotuj 4 litry wody, miód, cukier oraz ocet.

Krok 2
Paprykę dokładnie umyj, pokrój na mniejsze części i oczyść z białych przerostów i pestek.

Krok 3
Paprykę umieść ściśle w czystych wyparzonych słoikach typu twist off. Do każdego słoiczka dodaj wyszczególnione w przepisie przyprawy i oliwę.

Krok 4
Słoik zalej gorącą marynatą do wysokości mniej więcej 0,5 cm od brzegu słoika.

Krok 5
Zakręć dokładnie każdy słoik. Zamknięte słoiki ułóż w garnku wyłożonym gazetami, zalej wodą, doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, skręć ogień, wszystko razem gotuj około 20 minut, pasteryzując w ten sposób paprykę. Gorące słoiki wyjmij ostrożnie, ułóż przykrywką do dołu, pozostawiając je do wystygnięcia.


Dobra rada:
Do słoika z papryka możemy też dodać kawałek kory cynamonu. Będzie się on idealnie komponował z imbirem i miodem.
Gazety wyłożone na dnie garnka zapobiegają uderzaniom słoików podczas gotowania o dno garnka i pękaniu szkła.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryka marynowana z miodem
Kojarzona z dzieciństwem i spiżarnią u babci. Tego smaku nie da się zapomnieć! Pora go sobie odświeżyć – oto papryka marynowana z miodem. Czas uzupełnić zapasy!
Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy kochają produkty sezonowe i chcą cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Słoiki przygotowane?
Na jaką okazję? Na co dzień! Tak przygotowany słoiczek papryki z miodem i imbirem posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Wyjątkowy smak papryki konserwowej komponuje się niemal z każdym daniem.
Dla urozmaicenia: To od Twojej inwencji i kreatywności zależy, jakie dodatki znajdą się w środku słoiczka. Na pewno smak podkreślą ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy, goździki.
Czy wiesz, że? Pasteryzacja pozwala na zachowanie długiego terminu przydatności żywności do spożycia bez użycia konserwantów. Celem tego procesu jest zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych. Jednocześnie, poddane pasteryzacji wyroby zachowują swój smak oraz większość wartości odżywczych.
Nie wahaj się – przygotuj swoje domowe słoiczki z czerwoną papryką z miodem i imbirem! Ciesz się jej smakiem przez cały rok!






























