Ogórki małosolne z gorczycą – zalewa: przepis | Przepisy.pl pixel

Ogórki małosolne z gorczycą

zalewane zimną wodą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

322 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.5 litra

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę wymieszaj z solą, aby się rozpuściła.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 1

Krok 2

Ogórki na małosolne umyj, zalej lodowatą wodą i odstaw na godzinę. Następnie odcedź, lekko wytrzyj.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 2

Krok 3

Czosnek rozgnieć, a chrzan pokrój w plastry.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 3

Krok 4

W dużym słoju układaj ogórki na przemian z koprem, czosnkiem, chrzanem oraz przyprawami Knorr, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 4

Krok 5

Zalej ogórki słoną wodą i odstaw w ciepłym miejscu na 3-5 dni przykryte ściereczką i poczekaj, aż ogórki małosolne będą gotowe.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W sezonie ogórkowym możesz często kupić gotowe mieszanki do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych, złożone z kopru, czosnku i chrzanu.

2

Opinie o przepisie

  • Cristina Maternia

    Cristina Maternia , 01.09.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 13.08.2018

    Cała główka czosnku :).Dobry przepis.Nastepnym razem też dodam gorczyce.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki małosolne z gorczycąOgórki małosolne z gorczycą

Intensywnie zielone, soczyste, jędrne oraz delikatne w smaku. Są nieodłącznym elementem niemal każdej spiżarni. Domyślasz się, o czym mowa? Przed Państwem jedyne w swoim rodzaju, niezwykle aromatyczne ogórki małosolne z gorczycą! Akcja motywacja! Czas zaopatrzyć się w produkty potrzebne do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych. Wchodzisz w to? Do dzieła!

Dla kogo?

Ogórek małosolny z zalewy to doskonała przekąska dla wszystkich bez wyjątku! Trudno znaleźć osobę, która nie polubiłaby tego przysmaku, zwłaszcza że pasuje do wielu dań!

Na jaką okazję?

Ogórki małosolne w zalewie z gorczycą to obowiązkowy składnik niemal każdego obiadu. Wyśmienicie pasują do schabowych, mielonych, a także pulpetów w sosie. Ogórek małosolny to również świetny składnik do przygotowania pysznych szaszłyków na grilla. W końcu każda okazja jest dobra, aby pochrupać!

Dla urozmaicenia:

W sezonie „ogórkowym” w sklepach często można znaleźć gotowe mieszanki czosnku, kopru i chrzanu. Dzięki temu przygotowane przez Ciebie ogórki małosolne w zalewie będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku!