Ogórki małosolne z gorczycą
zalewane zimną wodą
łatwe
323 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 litra
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę wymieszaj z solą, aby się rozpuściła.

Krok 2
Ogórki na małosolne umyj, zalej lodowatą wodą i odstaw na godzinę. Następnie odcedź, lekko wytrzyj.

Krok 3
Czosnek rozgnieć, a chrzan pokrój w plastry.

Krok 4
W dużym słoju układaj ogórki na przemian z koprem, czosnkiem, chrzanem oraz przyprawami Knorr, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.

Krok 5
Zalej ogórki słoną wodą i odstaw w ciepłym miejscu na 3-5 dni przykryte ściereczką i poczekaj, aż ogórki małosolne będą gotowe.


Dobra rada:
W sezonie ogórkowym możesz często kupić gotowe mieszanki do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych, złożone z kopru, czosnku i chrzanu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki małosolne z gorczycą
Intensywnie zielone, soczyste, jędrne oraz delikatne w smaku. Są nieodłącznym elementem niemal każdej spiżarni. Domyślasz się, o czym mowa? Przed Państwem jedyne w swoim rodzaju, niezwykle aromatyczne ogórki małosolne z gorczycą! Akcja motywacja! Czas zaopatrzyć się w produkty potrzebne do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych. Wchodzisz w to? Do dzieła!
Dla kogo?
Ogórek małosolny z zalewy to doskonała przekąska dla wszystkich bez wyjątku! Trudno znaleźć osobę, która nie polubiłaby tego przysmaku, zwłaszcza że pasuje do wielu dań!
Na jaką okazję?
Ogórki małosolne w zalewie z gorczycą to obowiązkowy składnik niemal każdego obiadu. Wyśmienicie pasują do schabowych, mielonych, a także pulpetów w sosie. Ogórek małosolny to również świetny składnik do przygotowania pysznych szaszłyków na grilla. W końcu każda okazja jest dobra, aby pochrupać!
Dla urozmaicenia:
W sezonie „ogórkowym” w sklepach często można znaleźć gotowe mieszanki czosnku, kopru i chrzanu. Dzięki temu przygotowane przez Ciebie ogórki małosolne w zalewie będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku!