Ogórki małosolne z gorczycą
zalewane zimną wodą
łatwe
326 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 litra
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę wymieszaj z solą, aby się rozpuściła.

Krok 2
Ogórki na małosolne umyj, zalej lodowatą wodą i odstaw na godzinę. Następnie odcedź, lekko wytrzyj.

Krok 3
Czosnek rozgnieć, a chrzan pokrój w plastry.

Krok 4
W dużym słoju układaj ogórki na przemian z koprem, czosnkiem, chrzanem oraz przyprawami Knorr, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.

Krok 5
Zalej ogórki słoną wodą i odstaw w ciepłym miejscu na 3-5 dni przykryte ściereczką i poczekaj, aż ogórki małosolne będą gotowe.


Dobra rada:
W sezonie ogórkowym możesz często kupić gotowe mieszanki do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych, złożone z kopru, czosnku i chrzanu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki małosolne z gorczycą
Intensywnie zielone, soczyste, jędrne oraz delikatne w smaku. Są nieodłącznym elementem niemal każdej spiżarni. Domyślasz się, o czym mowa? Przed Państwem jedyne w swoim rodzaju, niezwykle aromatyczne ogórki małosolne z gorczycą! Akcja motywacja! Czas zaopatrzyć się w produkty potrzebne do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych. Wchodzisz w to? Do dzieła!
Dla kogo?
Ogórek małosolny z zalewy to doskonała przekąska dla wszystkich bez wyjątku! Trudno znaleźć osobę, która nie polubiłaby tego przysmaku, zwłaszcza że pasuje do wielu dań!
Na jaką okazję?
Ogórki małosolne w zalewie z gorczycą to obowiązkowy składnik niemal każdego obiadu. Wyśmienicie pasują do schabowych, mielonych, a także pulpetów w sosie. Ogórek małosolny to również świetny składnik do przygotowania pysznych szaszłyków na grilla. W końcu każda okazja jest dobra, aby pochrupać!
Dla urozmaicenia:
W sezonie „ogórkowym” w sklepach często można znaleźć gotowe mieszanki czosnku, kopru i chrzanu. Dzięki temu przygotowane przez Ciebie ogórki małosolne w zalewie będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku!































