Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą
łatwe
59 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
100 gramów
400 gramów
1 pęczek
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
4 cm
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w grubą kostkę o wielkości ok. 2 cm.

Krok 2
Zetrzyj na tarce imbir, posiekaj chili, a daktyle przekrój na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy oraz z jednej limonki. Z limonki otrzyj skórkę. Posiekaj natkę kolendry.

Krok 3
Do warzyw dodaj miód, połowę soku z limonki, 2 łyżki przyprawy Garam Masala Knorr, połowę startego imbiru i połowę chili. Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w temperaturze 190°C, uważając, aby się nie przypaliły. Następnie ostudź warzywa. W piekarniku upraż na złoty kolor orzechy nerkowca.

Krok 4
Do warzyw dodaj oliwę, sok z pomarańczy, pozostały sok z limonki i otartą z niej skórkę, kolejną łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr, pozostałą część imbiru, chili, ugotowaną ciecierzycę z puszki, posiekaną natkę kolendry, daktyle oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby sałatkę dopraw do smaku szczyptą soli.

Krok 5
Liście cykorii rozdziel, umyj i osusz. Nakładaj porcję sałatki na liście cykorii. Danie układaj na okrągłym talerzu.


Dobra rada:
Sałatkę możesz wzbogacić innymi pieczonymi warzywami, np. selerem, dynią lub koprem włoskim.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą
Wegańska kuchnia w opinii publicznej często uważana jest za dość monotonną. Bezpodstawnie! Wystarczy sięgnąć po inspiracje z różnych części świata, by znacząco powiększyć arsenał wegetariańskich przepisów. Kopalnią receptur są Indie! Hindusi uwielbiają przygotowywać warzywa i owoce na tysiące różnych sposobów, które potem podają z plackami naan lub ryżem. Tym razem przygotowaliśmy dla ciebie pomysł na pieczoną marchew z pasternakiem i ciecierzycą.
Dla kogo?
Dla wegetarian i osób lubiących aromatyczne dania.
Na jakie okazje?
Pieczona marchew może być przekąską w ciągu dnia, miłym dodatkiem do dania głównego lub zagryzką na imprezę i spotkania towarzyskie.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca oferuje prawdziwą opcję 2w1, jeśli kupisz ją w puszce. Odlana woda z ciecierzycy może posłużyć do ubicia wegańskiego białka, z którego robi się np. bezy i słodycze dla wegan.
Dla urozmaicenia:
Pieczoną marchew możesz wzbogacić innymi pieczonymi warzywami, np. selerem, dynią lub koprem włoskim.