Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

100 gramów

400 gramów

1 pęczek

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

4 cm

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w grubą kostkę o wielkości ok. 2 cm.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj na tarce imbir, posiekaj chili, a daktyle przekrój na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy oraz z jednej limonki. Z limonki otrzyj skórkę. Posiekaj natkę kolendry.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Do warzyw dodaj miód, połowę soku z limonki, 2 łyżki przyprawy Garam Masala Knorr, połowę startego imbiru i połowę chili. Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w temperaturze 190°C, uważając, aby się nie przypaliły. Następnie ostudź warzywa. W piekarniku upraż na złoty kolor orzechy nerkowca.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Do warzyw dodaj oliwę, sok z pomarańczy, pozostały sok z limonki i otartą z niej skórkę, kolejną łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr, pozostałą część imbiru, chili, ugotowaną ciecierzycę z puszki, posiekaną natkę kolendry, daktyle oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby sałatkę dopraw do smaku szczyptą soli.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Liście cykorii rozdziel, umyj i osusz. Nakładaj porcję sałatki na liście cykorii. Danie układaj na okrągłym talerzu.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sałatkę możesz wzbogacić innymi pieczonymi warzywami, np. selerem, dynią lub koprem włoskim.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycąPieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą

Wegańska kuchnia w opinii publicznej często uważana jest za dość monotonną. Bezpodstawnie! Wystarczy sięgnąć po inspiracje z różnych części świata, by znacząco powiększyć arsenał wegetariańskich przepisów. Kopalnią receptur są Indie! Hindusi uwielbiają przygotowywać warzywa i owoce na tysiące różnych sposobów, które potem podają z plackami naan lub ryżem. Tym razem przygotowaliśmy dla ciebie pomysł na pieczoną marchew z pasternakiem i ciecierzycą.

Dla kogo?

Dla wegetarian i osób lubiących aromatyczne dania.

Na jakie okazje?

Pieczona marchew może być przekąską w ciągu dnia, miłym dodatkiem do dania głównego lub zagryzką na imprezę i spotkania towarzyskie.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca oferuje prawdziwą opcję 2w1, jeśli kupisz ją w puszce. Odlana woda z ciecierzycy może posłużyć do ubicia wegańskiego białka, z którego robi się np. bezy i słodycze dla wegan.

Dla urozmaicenia:

Pieczoną marchew możesz wzbogacić innymi pieczonymi warzywami, np. selerem, dynią lub koprem włoskim.