Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

100 gramów

400 gramów

1 pęczek

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

4 cm

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w grubą kostkę o wielkości ok. 2 cm.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj na tarce imbir, posiekaj chili, a daktyle przekrój na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy oraz z jednej limonki. Z limonki otrzyj skórkę. Posiekaj natkę kolendry.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Do warzyw dodaj miód, połowę soku z limonki, 2 łyżki przyprawy Garam Masala Knorr, połowę startego imbiru i połowę chili. Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w temperaturze 190°C, uważając, aby się nie przypaliły. Następnie ostudź warzywa. W piekarniku upraż na złoty kolor orzechy nerkowca.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Do warzyw dodaj oliwę, sok z pomarańczy, pozostały sok z limonki i otartą z niej skórkę, kolejną łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr, pozostałą część imbiru, chili, ugotowaną ciecierzycę z puszki, posiekaną natkę kolendry, daktyle oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby sałatkę dopraw do smaku szczyptą soli.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Liście cykorii rozdziel, umyj i osusz. Nakładaj porcję sałatki na liście cykorii. Danie układaj na okrągłym talerzu.

Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sałatkę możesz wzbogacić innymi pieczonymi warzywami, np. selerem, dynią lub koprem włoskim.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycąPieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą

Wegańska kuchnia w opinii publicznej często uważana jest za dość monotonną. Bezpodstawnie! Wystarczy sięgnąć po inspiracje z różnych części świata, by znacząco powiększyć arsenał wegetariańskich przepisów. Kopalnią receptur są Indie! Hindusi uwielbiają przygotowywać warzywa i owoce na tysiące różnych sposobów, które potem podają z plackami naan lub ryżem. Tym razem przygotowaliśmy dla ciebie pomysł na pieczoną marchew z pasternakiem i ciecierzycą.

Dla kogo?

Dla wegetarian i osób lubiących aromatyczne dania.

Na jakie okazje?

Pieczona marchew może być przekąską w ciągu dnia, miłym dodatkiem do dania głównego lub zagryzką na imprezę i spotkania towarzyskie.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca oferuje prawdziwą opcję 2w1, jeśli kupisz ją w puszce. Odlana woda z ciecierzycy może posłużyć do ubicia wegańskiego białka, z którego robi się np. bezy i słodycze dla wegan.

Dla urozmaicenia:

Pieczoną marchew możesz wzbogacić innymi pieczonymi warzywami, np. selerem, dynią lub koprem włoskim.