
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę posiekaj bardzo drobno, limonkę zetrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki, papryczkę chili drobno posiekaj.
Krok 2
W misce pomieszaj olej sezamowy z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym. Dodaj cukier brązowy, sok i skórkę z lionki, całość pomieszaj z kapustą, imbirem oraz z uprażonymi wcześniej orzeszkami ziemnymi.
Krok 3
Gotową sałatkę odstaw w chłodne miejsce na 10 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.

Dobra rada:
Sałatkę możesz doprawić posiekaną natką kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka sałatka z kapusty
Sałatka z kapusty to szybka przekąska, którą możesz przyrządzać przez cały rok. Wystarczy, że poszatkujesz kapustę czerwoną lub białą i przygotujesz do niej sos. Sok z limonki podkreśli smak warzywa i nada mu delikatnej kwaskowatości. Sos sojowy oraz olej sezamowy, używane często w kuchni azjatyckiej, sprawią, że danie nabierze oryginalnego smaku. Dodasz mu chrupkości dzięki prażonym orzechom piniowym. Bardzo dobrze nadadzą się również orzeszki ziemne – wybierz te bez dodatków. Sałatkę możesz bardzo łatwo zmodyfikować. Wypróbuj np. dodatku papryki chili albo świeżych ziół, łącz ją z różnymi sosami. Zastąp nią klasyczną surówkę z czerwonej kapusty i podaj do wegetariańskiego obiadu. Dobrze wypadnie zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą. Dzięki dodatkowi sosu w stylu orientalnym, świetnie pasuje do dań z woka. Jeśli serwujesz ją jako samodzielną potrawę, podawaj z pitą, bagietką albo świeżym chlebem. Nie szukaj dłużej sposobu na proste danie wegetariańskie – skorzystaj z przepisu na tę sałatkę!