Szybka sałatka z kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

45 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę posiekaj bardzo drobno, limonkę zetrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki, papryczkę chili drobno posiekaj.

Krok 2

W misce pomieszaj olej sezamowy z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym. Dodaj cukier brązowy, sok i skórkę z lionki, całość pomieszaj z kapustą, imbirem oraz z uprażonymi wcześniej orzeszkami ziemnymi.

Krok 3

Gotową sałatkę odstaw w chłodne miejsce na 10 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę możesz doprawić posiekaną natką kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka sałatka z kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka sałatka z kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka sałatka z kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka sałatka z kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka sałatka z kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka sałatka z kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka sałatka z kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka sałatka z kapustySzybka sałatka z kapusty

Sałatka z kapusty to szybka przekąska, którą możesz przyrządzać przez cały rok. Wystarczy, że poszatkujesz kapustę czerwoną lub białą i przygotujesz do niej sos. Sok z limonki podkreśli smak warzywa i nada mu delikatnej kwaskowatości. Sos sojowy oraz olej sezamowy, używane często w kuchni azjatyckiej, sprawią, że danie nabierze oryginalnego smaku. Dodasz mu chrupkości dzięki prażonym orzechom piniowym. Bardzo dobrze nadadzą się również orzeszki ziemne – wybierz te bez dodatków. Sałatkę możesz bardzo łatwo zmodyfikować. Wypróbuj np. dodatku papryki chili albo świeżych ziół, łącz ją z różnymi sosami. Zastąp nią klasyczną surówkę z czerwonej kapusty i podaj do wegetariańskiego obiadu. Dobrze wypadnie zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą. Dzięki dodatkowi sosu w stylu orientalnym, świetnie pasuje do dań z woka. Jeśli serwujesz ją jako samodzielną potrawę, podawaj z pitą, bagietką albo świeżym chlebem. Nie szukaj dłużej sposobu na proste danie wegetariańskie – skorzystaj z przepisu na tę sałatkę!