
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę posiekaj bardzo drobno, limonkę zetrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki, papryczkę chili drobno posiekaj.
Krok 2
W misce pomieszaj olej sezamowy z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym. Dodaj cukier brązowy, sok i skórkę z lionki, całość pomieszaj z kapustą, imbirem oraz z uprażonymi wcześniej orzeszkami ziemnymi.
Krok 3
Gotową sałatkę odstaw w chłodne miejsce na 10 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Dobra rada:
Sałatkę możesz doprawić posiekaną natką kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka sałatka z kapusty
Sałatka z kapusty to szybka przekąska, którą możesz przyrządzać przez cały rok. Wystarczy, że poszatkujesz kapustę czerwoną lub białą i przygotujesz do niej sos. Sok z limonki podkreśli smak warzywa i nada mu delikatnej kwaskowatości. Sos sojowy oraz olej sezamowy, używane często w kuchni azjatyckiej, sprawią, że danie nabierze oryginalnego smaku. Dodasz mu chrupkości dzięki prażonym orzechom piniowym. Bardzo dobrze nadadzą się również orzeszki ziemne – wybierz te bez dodatków. Sałatkę możesz bardzo łatwo zmodyfikować. Wypróbuj np. dodatku papryki chili albo świeżych ziół, łącz ją z różnymi sosami. Zastąp nią klasyczną surówkę z czerwonej kapusty i podaj do wegetariańskiego obiadu. Dobrze wypadnie zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą. Dzięki dodatkowi sosu w stylu orientalnym, świetnie pasuje do dań z woka. Jeśli serwujesz ją jako samodzielną potrawę, podawaj z pitą, bagietką albo świeżym chlebem. Nie szukaj dłużej sposobu na proste danie wegetariańskie – skorzystaj z przepisu na tę sałatkę!