Kasza perłowa w sosie kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza perłowa w sosie kurkowym

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

1 gram

1 opakowanie

1 gram

100 mililitrów

200 gramów

4 łyżki

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gotuje według instrukcji opakowania. Kurki myję, osuszam. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję kurki i dalej smażę aż woda odparuje.

Krok 2

Do miseczki wlewam wodę, śmietankę, wsypuję Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym i mieszam.

Krok 3

Wlewam do grzybów i zagotowuję. Wsypuję odsączony groszek konserwowy, dodaję natkę pietruszki posiekaną. Kasze podaję z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza perłowa w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza perłowa w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza perłowa w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza perłowa w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza perłowa w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza perłowa w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza perłowa w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza perłowa w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej