Marokańska komosa z dipem jogurtowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
72 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
1 sztuka
2 łyżki
500 gramów
1 łyżka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
150 gramów
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Pomidory myj i przekrój na pół. Dymkę pokrój w paski. Podsmaż w dużym rondlu z oliwą, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.
Krok 2
Wlej 150 ml wody, dodaj odcedzoną ciecierzycę z puszki, przyprawy i gotuj 5 minut.
Krok 3
Kolendrę posiekaj i wymieszaj z jogurtem.
Krok 4
Wymieszaj duszoną ciecierzycę z komosą i nałóż na talerz. Na wierzchu podaj dip jogurtowy i posyp siemieniem lnianym.

Dobra rada:
Zamiast kolendry możesz użyć świeżej mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marokańska komosa z dipem jogurtowym
Z nostalgią wspominacie wakacje w Maroku? A może dopiero planujecie wyprawę? Ten kraj to nie tylko spektakularne pustynie, wydmy i doliny oraz gwarne miasta o niepowtarzalnej atmosferze. Maroko to również wyborna kuchnia, którą możecie poznać bez ruszania się z domu. Dzisiaj poznajmy komosę z dipem jogurtowym!
Dla kogo? Niektórzy zbierają pocztówki i magnesy z różnych stron świata, inni wolą kolekcjonować przepisy. Jeśli zaliczacie się do drugiej grupy, w Waszym zbiorze nie może zabraknąć marokańskiej komosy z dipem jogurtowym.
Na jaką okazję? Warzywne danie z powodzeniem może pełnić funkcję obiadu albo ciepłej kolacji. Dzięki komosie i ciecierzycy nikomu nie będzie doskwierać brak mięsnych dodatków.
Czy wiesz, że? Quinoa to inna nazwa komosy ryżowej. Do najczęściej uprawianych odmian należą komosa biała, czerwona oraz czarna.
Dla urozmaicenia: Rodzynki, suszone śliwki lub daktyle uzupełnią smak potrawy intrygującą, słodką nutą.