Marokańska komosa z dipem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marokańska komosa z dipem jogurtowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

2 łyżki

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

150 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Pomidory myj i przekrój na pół. Dymkę pokrój w paski. Podsmaż w dużym rondlu z oliwą, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.

Krok 2

Wlej 150 ml wody, dodaj odcedzoną ciecierzycę z puszki, przyprawy i gotuj 5 minut.

Krok 3

Kolendrę posiekaj i wymieszaj z jogurtem.

Krok 4

Wymieszaj duszoną ciecierzycę z komosą i nałóż na talerz. Na wierzchu podaj dip jogurtowy i posyp siemieniem lnianym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kolendry możesz użyć świeżej mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marokańska komosa z dipem jogurtowym Marokańska komosa z dipem jogurtowym

Z nostalgią wspominacie wakacje w Maroku? A może dopiero planujecie wyprawę? Ten kraj to nie tylko spektakularne pustynie, wydmy i doliny oraz gwarne miasta o niepowtarzalnej atmosferze. Maroko to również wyborna kuchnia, którą możecie poznać bez ruszania się z domu. Dzisiaj poznajmy komosę z dipem jogurtowym!

Dla kogo? Niektórzy zbierają pocztówki i magnesy z różnych stron świata, inni wolą kolekcjonować przepisy. Jeśli zaliczacie się do drugiej grupy, w Waszym zbiorze nie może zabraknąć marokańskiej komosy z dipem jogurtowym.

Na jaką okazję? Warzywne danie z powodzeniem może pełnić funkcję obiadu albo ciepłej kolacji. Dzięki komosie i ciecierzycy nikomu nie będzie doskwierać brak mięsnych dodatków.

Czy wiesz, że? Quinoa to inna nazwa komosy ryżowej. Do najczęściej uprawianych odmian należą komosa biała, czerwona oraz czarna.

Dla urozmaicenia: Rodzynki, suszone śliwki lub daktyle uzupełnią smak potrawy intrygującą, słodką nutą.