Marokańska komosa z dipem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marokańska komosa z dipem jogurtowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

2 łyżki

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

150 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Pomidory myj i przekrój na pół. Dymkę pokrój w paski. Podsmaż w dużym rondlu z oliwą, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.

Krok 2

Wlej 150 ml wody, dodaj odcedzoną ciecierzycę z puszki, przyprawy i gotuj 5 minut.

Krok 3

Kolendrę posiekaj i wymieszaj z jogurtem.

Krok 4

Wymieszaj duszoną ciecierzycę z komosą i nałóż na talerz. Na wierzchu podaj dip jogurtowy i posyp siemieniem lnianym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kolendry możesz użyć świeżej mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marokańska komosa z dipem jogurtowym Marokańska komosa z dipem jogurtowym

Z nostalgią wspominacie wakacje w Maroku? A może dopiero planujecie wyprawę? Ten kraj to nie tylko spektakularne pustynie, wydmy i doliny oraz gwarne miasta o niepowtarzalnej atmosferze. Maroko to również wyborna kuchnia, którą możecie poznać bez ruszania się z domu. Dzisiaj poznajmy komosę z dipem jogurtowym!

Dla kogo? Niektórzy zbierają pocztówki i magnesy z różnych stron świata, inni wolą kolekcjonować przepisy. Jeśli zaliczacie się do drugiej grupy, w Waszym zbiorze nie może zabraknąć marokańskiej komosy z dipem jogurtowym.

Na jaką okazję? Warzywne danie z powodzeniem może pełnić funkcję obiadu albo ciepłej kolacji. Dzięki komosie i ciecierzycy nikomu nie będzie doskwierać brak mięsnych dodatków.

Czy wiesz, że? Quinoa to inna nazwa komosy ryżowej. Do najczęściej uprawianych odmian należą komosa biała, czerwona oraz czarna.

Dla urozmaicenia: Rodzynki, suszone śliwki lub daktyle uzupełnią smak potrawy intrygującą, słodką nutą.