Marokańska komosa z dipem jogurtowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
73 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
1 sztuka
2 łyżki
500 gramów
1 łyżka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
150 gramów
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Pomidory myj i przekrój na pół. Dymkę pokrój w paski. Podsmaż w dużym rondlu z oliwą, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.
Krok 2
Wlej 150 ml wody, dodaj odcedzoną ciecierzycę z puszki, przyprawy i gotuj 5 minut.
Krok 3
Kolendrę posiekaj i wymieszaj z jogurtem.
Krok 4
Wymieszaj duszoną ciecierzycę z komosą i nałóż na talerz. Na wierzchu podaj dip jogurtowy i posyp siemieniem lnianym.

Dobra rada:
Zamiast kolendry możesz użyć świeżej mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marokańska komosa z dipem jogurtowym
Z nostalgią wspominacie wakacje w Maroku? A może dopiero planujecie wyprawę? Ten kraj to nie tylko spektakularne pustynie, wydmy i doliny oraz gwarne miasta o niepowtarzalnej atmosferze. Maroko to również wyborna kuchnia, którą możecie poznać bez ruszania się z domu. Dzisiaj poznajmy komosę z dipem jogurtowym!
Dla kogo? Niektórzy zbierają pocztówki i magnesy z różnych stron świata, inni wolą kolekcjonować przepisy. Jeśli zaliczacie się do drugiej grupy, w Waszym zbiorze nie może zabraknąć marokańskiej komosy z dipem jogurtowym.
Na jaką okazję? Warzywne danie z powodzeniem może pełnić funkcję obiadu albo ciepłej kolacji. Dzięki komosie i ciecierzycy nikomu nie będzie doskwierać brak mięsnych dodatków.
Czy wiesz, że? Quinoa to inna nazwa komosy ryżowej. Do najczęściej uprawianych odmian należą komosa biała, czerwona oraz czarna.
Dla urozmaicenia: Rodzynki, suszone śliwki lub daktyle uzupełnią smak potrawy intrygującą, słodką nutą.