Marokańska komosa z dipem jogurtowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
72 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
1 sztuka
2 łyżki
500 gramów
1 łyżka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
150 gramów
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Pomidory myj i przekrój na pół. Dymkę pokrój w paski. Podsmaż w dużym rondlu z oliwą, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.
Krok 2
Wlej 150 ml wody, dodaj odcedzoną ciecierzycę z puszki, przyprawy i gotuj 5 minut.
Krok 3
Kolendrę posiekaj i wymieszaj z jogurtem.
Krok 4
Wymieszaj duszoną ciecierzycę z komosą i nałóż na talerz. Na wierzchu podaj dip jogurtowy i posyp siemieniem lnianym.

Dobra rada:
Zamiast kolendry możesz użyć świeżej mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marokańska komosa z dipem jogurtowym
Z nostalgią wspominacie wakacje w Maroku? A może dopiero planujecie wyprawę? Ten kraj to nie tylko spektakularne pustynie, wydmy i doliny oraz gwarne miasta o niepowtarzalnej atmosferze. Maroko to również wyborna kuchnia, którą możecie poznać bez ruszania się z domu. Dzisiaj poznajmy komosę z dipem jogurtowym!
Dla kogo? Niektórzy zbierają pocztówki i magnesy z różnych stron świata, inni wolą kolekcjonować przepisy. Jeśli zaliczacie się do drugiej grupy, w Waszym zbiorze nie może zabraknąć marokańskiej komosy z dipem jogurtowym.
Na jaką okazję? Warzywne danie z powodzeniem może pełnić funkcję obiadu albo ciepłej kolacji. Dzięki komosie i ciecierzycy nikomu nie będzie doskwierać brak mięsnych dodatków.
Czy wiesz, że? Quinoa to inna nazwa komosy ryżowej. Do najczęściej uprawianych odmian należą komosa biała, czerwona oraz czarna.
Dla urozmaicenia: Rodzynki, suszone śliwki lub daktyle uzupełnią smak potrawy intrygującą, słodką nutą.