Marokańska komosa z dipem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marokańska komosa z dipem jogurtowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

2 łyżki

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

150 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Pomidory myj i przekrój na pół. Dymkę pokrój w paski. Podsmaż w dużym rondlu z oliwą, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.

Krok 2

Wlej 150 ml wody, dodaj odcedzoną ciecierzycę z puszki, przyprawy i gotuj 5 minut.

Krok 3

Kolendrę posiekaj i wymieszaj z jogurtem.

Krok 4

Wymieszaj duszoną ciecierzycę z komosą i nałóż na talerz. Na wierzchu podaj dip jogurtowy i posyp siemieniem lnianym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kolendry możesz użyć świeżej mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marokańska komosa z dipem jogurtowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marokańska komosa z dipem jogurtowym Marokańska komosa z dipem jogurtowym

Z nostalgią wspominacie wakacje w Maroku? A może dopiero planujecie wyprawę? Ten kraj to nie tylko spektakularne pustynie, wydmy i doliny oraz gwarne miasta o niepowtarzalnej atmosferze. Maroko to również wyborna kuchnia, którą możecie poznać bez ruszania się z domu. Dzisiaj poznajmy komosę z dipem jogurtowym!

Dla kogo? Niektórzy zbierają pocztówki i magnesy z różnych stron świata, inni wolą kolekcjonować przepisy. Jeśli zaliczacie się do drugiej grupy, w Waszym zbiorze nie może zabraknąć marokańskiej komosy z dipem jogurtowym.

Na jaką okazję? Warzywne danie z powodzeniem może pełnić funkcję obiadu albo ciepłej kolacji. Dzięki komosie i ciecierzycy nikomu nie będzie doskwierać brak mięsnych dodatków.

Czy wiesz, że? Quinoa to inna nazwa komosy ryżowej. Do najczęściej uprawianych odmian należą komosa biała, czerwona oraz czarna.

Dla urozmaicenia: Rodzynki, suszone śliwki lub daktyle uzupełnią smak potrawy intrygującą, słodką nutą.