Sałatka z arbuzem i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z arbuzem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

40 mililitrów

1 łyżka

50 mililitrów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza pokrój w grube 2 cm plastry, usuń z niego wszystkie pestki, a następnie owoc pokrój w grubą 2 cm kostkę. Szparagi obierz, ugotuj w lekko osolonej i osłodzonej wodzie – około 8 minut, tak aby się nie rozgotowały. Szparagi wystudź, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój pod skosem w 3 cm słupki.

Sałatka z arbuzem i szparagami - Krok 1

Krok 2

Ser feta pokrój w grubą kostkę 1x1 cm. Ser obtocz w jednej łyżce przyprawy włoskiej Knorr.

Sałatka z arbuzem i szparagami - Krok 2

Krok 3

W misce pomieszaj oliwę, ocet, musztardę Dijon, jedną łyżkę miodu i pozostałą łyżkę przyprawy Knorr.

Sałatka z arbuzem i szparagami - Krok 3

Krok 4

Dodaj rukolę, arbuza, oliwki, ugotowane szparagi, wszystko razem delikatnie wymieszaj, przełóż na półmisek, na wierzchu ułóż ser feta, całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

Sałatka z arbuzem i szparagami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby białe szparagi nie były gorzkie - podczas ich gotowania dodaj trochę mleka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa czosnkowa
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzem i szparagamiSałatka z arbuzem i szparagami

Łączenie owoców z warzywami, czyli słodkiego smaku z wytrawnym, jest coraz popularniejszym zabiegiem, stosowanym w kuchniach całego świata. Spróbujcie naszej propozycji na ciekawe zestawienie składników, którym jest sałatka z arbuzem i szparagami. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a orzeźwiający arbuz wpisuje się świetnie zwłaszcza w kuchenne menu letnich imprez. Nie musicie być specjalistami w daniach włoskich, aby przyrządzić tę sałatkę. Wystarczy 20 minut spędzonych w kuchni i kilka składników, które bez trudu kupicie w każdym sklepie. Zaczynajmy więc przygodę z arbuzem w sałatkowym wydaniu.

Dla kogo?

Dla każdego! Sałatka z arbuzem i szparagami jest doskonałą propozycją dla wegetarian. Miłośnicy mięsa również pokochają to danie, może być bowiem idealnym dodatkiem do pieczonego kurczaka lub grillowanej karkówki.

Na jaką okazję?

Sałatkę arbuzowo-szparagową możecie podać na lunch oraz podczas domowej imprezy. Dodatek arbuza sprawia, że danie będzie idealnym rozwiązaniem na letnie, upalne dni.

Czy wiesz, że?

Arbuz, nazywany inaczej kawonem, nadal rośnie dziko w Afryce Południowej. W Polsce występuje w uprawach tunelowych i szklarniowych. Największym producentem arbuza na świecie są Chiny.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę możesz traktować jako danie główne lub zaserwować ją w formie dodatku do innych potraw. W opcji niewegetariańskiej świetnie będzie się komponować z mięsem grillowanym lub pieczonym.