Składniki
100 gramów
200 gramów
1 pęczek
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
1 łyżka
40 mililitrów
1 łyżka
50 mililitrów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Arbuza pokrój w grube 2 cm plastry, usuń z niego wszystkie pestki, a następnie owoc pokrój w grubą 2 cm kostkę. Szparagi obierz, ugotuj w lekko osolonej i osłodzonej wodzie – około 8 minut, tak aby się nie rozgotowały. Szparagi wystudź, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój pod skosem w 3 cm słupki.
Krok 2
Ser feta pokrój w grubą kostkę 1x1 cm. Ser obtocz w jednej łyżce przyprawy włoskiej Knorr.
Krok 3
W misce pomieszaj oliwę, ocet, musztardę Dijon, jedną łyżkę miodu i pozostałą łyżkę przyprawy Knorr.
Krok 4
Dodaj rukolę, arbuza, oliwki, ugotowane szparagi, wszystko razem delikatnie wymieszaj, przełóż na półmisek, na wierzchu ułóż ser feta, całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Dobra rada:
Aby białe szparagi nie były gorzkie - podczas ich gotowania dodaj trochę mleka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sałatka z arbuzem i szparagami
Łączenie owoców z warzywami, czyli słodkiego smaku z wytrawnym, jest coraz popularniejszym zabiegiem, stosowanym w kuchniach całego świata. Spróbujcie naszej propozycji na ciekawe zestawienie składników, którym jest sałatka z arbuzem i szparagami. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a orzeźwiający arbuz wpisuje się świetnie zwłaszcza w kuchenne menu letnich imprez. Nie musicie być specjalistami w daniach włoskich, aby przyrządzić tę sałatkę. Wystarczy 20 minut spędzonych w kuchni i kilka składników, które bez trudu kupicie w każdym sklepie. Zaczynajmy więc przygodę z arbuzem w sałatkowym wydaniu.
Dla kogo?
Dla każdego! Sałatka z arbuzem i szparagami jest doskonałą propozycją dla wegetarian. Miłośnicy mięsa również pokochają to danie, może być bowiem idealnym dodatkiem do pieczonego kurczaka lub grillowanej karkówki.
Na jaką okazję?
Sałatkę arbuzowo-szparagową możecie podać na lunch oraz podczas domowej imprezy. Dodatek arbuza sprawia, że danie będzie idealnym rozwiązaniem na letnie, upalne dni.
Czy wiesz, że?
Arbuz, nazywany inaczej kawonem, nadal rośnie dziko w Afryce Południowej. W Polsce występuje w uprawach tunelowych i szklarniowych. Największym producentem arbuza na świecie są Chiny.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę możesz traktować jako danie główne lub zaserwować ją w formie dodatku do innych potraw. W opcji niewegetariańskiej świetnie będzie się komponować z mięsem grillowanym lub pieczonym.