Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli
łatwe
232 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
100 mililitrów
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
0.25 łyżki
3 łyżki
50 gramów
1 sztuka
1 łyżka
50 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę kolendry, chili oraz czosnek. Cebulę pokrój w półplastry, awokado obierz, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w małe plasterki. Rybę drobno posiekaj nożem.

Krok 2
Do ryby dodaj jajko, bułkę, posiekaną kolendrę, połowę chili i czosnku. Dodaj czarnuszkę, kmin rzymski, śmietanę oraz Delikat. Całość dokładnie wymieszaj. Farsz rybny powinien być dość zwarty. Jeśli tak nie jest, dodaj do niego więcej bułki. Na tym etapie jeśli uznasz to za konieczne farsz możesz doprawić szczyptą soli.

Krok 3
Z farszu uformuj 3-4 cm kule, a następnie spłaszcz je dłonią. Powstałe placki obtocz w bułce, usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Usmażone placki przełóż na bok na papierowy ręcznik.

Krok 4
Na pozostałej oliwie, na tej samej patelni, przesmaż pozostały czosnek, chili i cebulę, gdy czosnek będzie złoty dodaj rukolę i awokado. Całość tylko dosłownie zamieszaj łącząc składniki na gorącej patelni. Rukolę przełóż na półmisek, na niej ułóż podsmażone placki. Podawaj na wierzchu z łyżką sosu Hellmann's.


Dobra rada:
Tak przygotowane kotleciki mogą posłużyć do przygotowania burgerów rybnych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli
Placuszki rybne to doskonała propozycja dla osób, które poszukują receptur na pyszne i skomponowane z łatwo dostępnych składników dania. Podane w towarzystwie podsmażonej rukoli i awokado zachwycą swoim smakiem każdego.
Dla kogo?
Potrawa z pewnością zasmakuje miłośnikom rybnych specjałów zaserwowanym w oryginalnej wersji. Gotowy na kulinarne eksperymenty?
Na jaką okazję?
Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli przygotować możesz na kolację, ale także na śniadanie. To będzie smakowity początek dnia!
Czy wiesz, że?
Rukola, choć na pierwszy rzut oka kojarzy się głównie z sałatą, to w rzeczywistości bliżej spokrewniona jest z rzodkiewką czy chrzanem.
Dla urozmaicenia:
Placki rybne z rukolą i sosem tatarskim zaserwować możesz w towarzystwie ziemniaczanego puree lub ryżu.