Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 mililitrów

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.25 łyżki

3 łyżki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

50 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, chili oraz czosnek. Cebulę pokrój w półplastry, awokado obierz, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w małe plasterki. Rybę drobno posiekaj nożem.

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - Krok 1

Krok 2

Do ryby dodaj jajko, bułkę, posiekaną kolendrę, połowę chili i czosnku. Dodaj czarnuszkę, kmin rzymski, śmietanę oraz Delikat. Całość dokładnie wymieszaj. Farsz rybny powinien być dość zwarty. Jeśli tak nie jest, dodaj do niego więcej bułki. Na tym etapie jeśli uznasz to za konieczne farsz możesz doprawić szczyptą soli.

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - Krok 2

Krok 3

Z farszu uformuj 3-4 cm kule, a następnie spłaszcz je dłonią. Powstałe placki obtocz w bułce, usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Usmażone placki przełóż na bok na papierowy ręcznik.

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej oliwie, na tej samej patelni, przesmaż pozostały czosnek, chili i cebulę, gdy czosnek będzie złoty dodaj rukolę i awokado. Całość tylko dosłownie zamieszaj łącząc składniki na gorącej patelni. Rukolę przełóż na półmisek, na niej ułóż podsmażone placki. Podawaj na wierzchu z łyżką sosu Hellmann's.

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowane kotleciki mogą posłużyć do przygotowania burgerów rybnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoliPlacki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli

Placuszki rybne to doskonała propozycja dla osób, które poszukują receptur na pyszne i skomponowane z łatwo dostępnych składników dania. Podane w towarzystwie podsmażonej rukoli i awokado zachwycą swoim smakiem każdego.

Dla kogo?

Potrawa z pewnością zasmakuje miłośnikom rybnych specjałów zaserwowanym w oryginalnej wersji. Gotowy na kulinarne eksperymenty?

Na jaką okazję?

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli przygotować możesz na kolację, ale także na śniadanie. To będzie smakowity początek dnia!

Czy wiesz, że?

Rukola, choć na pierwszy rzut oka kojarzy się głównie z sałatą, to w rzeczywistości bliżej spokrewniona jest z rzodkiewką czy chrzanem.

Dla urozmaicenia:

Placki rybne z rukolą i sosem tatarskim zaserwować możesz w towarzystwie ziemniaczanego puree lub ryżu.