Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

81 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

0.25 łyżki

3 łyżki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

50 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, chili oraz czosnek. Cebulę pokrój w półplastry, awokado obierz, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w małe plasterki. Rybę drobno posiekaj nożem.

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - Krok 1

Krok 2

Do ryby dodaj jajko, bułkę, posiekaną kolendrę, połowę chili i czosnku. Dodaj czarnuszkę, kmin rzymski, śmietanę oraz przyprawę do ryby Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Farsz rybny powinien być dość zwarty. Jeśli tak nie jest, dodaj do niego więcej bułki. Na tym etapie jeśli uznasz to za konieczne farsz możesz doprawić szczyptą soli.

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - Krok 2

Krok 3

Z farszu uformuj 3-4 cm kule, a następnie spłaszcz je dłonią. Powstałe placki obtocz w bułce, usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Usmażone placki przełóż na bok na papierowy ręcznik.

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej oliwie, na tej samej patelni, przesmaż pozostały czosnek, chili i cebulę, gdy czosnek będzie złoty dodaj rukolę i awokado. Całość tylko dosłownie zamieszaj łącząc składniki na gorącej patelni. Rukolę przełóż na półmisek, na niej ułóż podsmażone placki. Podawaj na wierzchu z łyżką sosu Tatarskiego Hellmann’s.

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowane kotleciki mogą posłużyć do przygotowania burgerów rybnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoliPlacki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli

Placuszki rybne to doskonała propozycja dla osób, które poszukują receptur na pyszne i skomponowane z łatwo dostępnych składników dania. Podane w towarzystwie podsmażonej rukoli i awokado zachwycą swoim smakiem każdego.

Dla kogo?

Potrawa z pewnością zasmakuje miłośnikom rybnych specjałów zaserwowanym w oryginalnej wersji. Gotowy na kulinarne eksperymenty?

Na jaką okazję?

Placki rybne z sosem tatarskim na smażonej rukoli przygotować możesz na kolację, ale także na śniadanie. To będzie smakowity początek dnia!

Czy wiesz, że?

Rukola, choć na pierwszy rzut oka kojarzy się głównie z sałatą, to w rzeczywistości bliżej spokrewniona jest z rzodkiewką czy chrzanem.

Dla urozmaicenia:

Placki rybne z rukolą i sosem tatarskim zaserwować możesz w towarzystwie ziemniaczanego puree lub ryżu.