Warzywne tymbaliki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne tymbaliki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 kilograma

0.5 kilograma

4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 3 szklankach wody.

Warzywne tymbaliki - Krok 1

Krok 2

Namocz żelatynę w 3/4 szklanki zimnej wody.

Warzywne tymbaliki - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i warzywa pokrój w plastry, wrzuć do bulionu i gotuj przez 10 minut.

Warzywne tymbaliki - Krok 3

Krok 4

Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, do momentu, kiedy się rozpuści.

Warzywne tymbaliki - Krok 4

Krok 5

Następnie ugotuj jajka na twardo i pokrój je w plasterki

Warzywne tymbaliki - Krok 5

Krok 6

Wlej do małych salaterek trochę wywaru i odstaw do lodówki do zastygnięcia.

Warzywne tymbaliki - Krok 6

Krok 7

Ułóż w salaterkach cząstki jajek, natkę pietruszki oraz warzywa. Zalej resztą wywaru i pozostaw do zastygnięcia.

Warzywne tymbaliki - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Tymbaliki możesz podawać z ziarnistym pieczywem.

2

Opinie o przepisie

  • adam adam

    adam adam , 17.02.2016

    Super przepis. Najlepszy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł

    Paweł , 17.02.2016

    Gdybym mógł jeść do końca życia tylko jedną potrawę, byłyby to właśnie "Warzywne tymbaliki".

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne tymbaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne tymbaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne tymbaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne tymbaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne tymbaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne tymbaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne tymbaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne tymbaliki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szczupak faszerowany
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne tymbalikiWarzywne tymbaliki

Przygotuj warzywne tymbaliki – to świetny sposób na oryginalną przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkania w gronie przyjaciół czy rodziny. Nazwa tego dania wywodzi się od francuskiego słowa „timbale”, które oznacza kocioł. Staropolska nazwa tej potrawy to auszpik, nazywany również galacikiem. Tymbaliki to nic innego jak potrawa z mięsa (przeważnie drobiu) lub ryb (zwykle stosuje się tu dorsza lub karpia, lecz znaleźć można również przepisy z dodatkiem krewetek) podawana w galarecie. Składniki najpierw gotuje się, następnie przekłada do foremek i zalewa galaretką. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu klarownej galaretki, wywar przecedź przez gęste sito wyłożone gazą. Przed podaniem, miseczki, w których będziesz serwować tymbaliki, zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie – ułatwi Ci to wyjmowanie z nich galaretek. Przekąskę tą podaje się z cząstkami cytryny oraz octem, chrzanem, sosem tatarskim, majonezowym, jogurtowo – czosnkowym lub sojowym.