
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 kilograma
0.5 kilograma
4 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 3 szklankach wody.

Krok 2
Namocz żelatynę w 3/4 szklanki zimnej wody.

Krok 3
Pieczarki i warzywa pokrój w plastry, wrzuć do bulionu i gotuj przez 10 minut.

Krok 4
Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, do momentu, kiedy się rozpuści.

Krok 5
Następnie ugotuj jajka na twardo i pokrój je w plasterki

Krok 6
Wlej do małych salaterek trochę wywaru i odstaw do lodówki do zastygnięcia.

Krok 7
Ułóż w salaterkach cząstki jajek, natkę pietruszki oraz warzywa. Zalej resztą wywaru i pozostaw do zastygnięcia.


Dobra rada:
Tymbaliki możesz podawać z ziarnistym pieczywem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne tymbaliki
Przygotuj warzywne tymbaliki – to świetny sposób na oryginalną przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkania w gronie przyjaciół czy rodziny. Nazwa tego dania wywodzi się od francuskiego słowa „timbale”, które oznacza kocioł. Staropolska nazwa tej potrawy to auszpik, nazywany również galacikiem. Tymbaliki to nic innego jak potrawa z mięsa (przeważnie drobiu) lub ryb (zwykle stosuje się tu dorsza lub karpia, lecz znaleźć można również przepisy z dodatkiem krewetek) podawana w galarecie. Składniki najpierw gotuje się, następnie przekłada do foremek i zalewa galaretką. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu klarownej galaretki, wywar przecedź przez gęste sito wyłożone gazą. Przed podaniem, miseczki, w których będziesz serwować tymbaliki, zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie – ułatwi Ci to wyjmowanie z nich galaretek. Przekąskę tą podaje się z cząstkami cytryny oraz octem, chrzanem, sosem tatarskim, majonezowym, jogurtowo – czosnkowym lub sojowym.




































