Warzywne tymbaliki

- Krok 1Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 3 szklankach wody.
- Krok 2Namocz żelatynę w 3/4 szklanki zimnej wody.
- Krok 3Pieczarki i warzywa pokrój w plastry, wrzuć do bulionu i gotuj przez 10 minut.
- Krok 4Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, do momentu, kiedy się rozpuści.
- Krok 5Następnie ugotuj jajka na twardo i pokrój je w plasterki
- Krok 6Wlej do małych salaterek trochę wywaru i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Krok 7Ułóż w salaterkach cząstki jajek, natkę pietruszki oraz warzywa. Zalej resztą wywaru i pozostaw do zastygnięcia.


Przygotuj warzywne tymbaliki – to świetny sposób na oryginalną przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkania w gronie przyjaciół czy rodziny. Nazwa tego dania wywodzi się od francuskiego słowa „timbale”, które oznacza kocioł. Staropolska nazwa tej potrawy to auszpik, nazywany również galacikiem. Tymbaliki to nic innego jak potrawa z mięsa (przeważnie drobiu) lub ryb (zwykle stosuje się tu dorsza lub karpia, lecz znaleźć można również przepisy z dodatkiem krewetek) podawana w galarecie. Składniki najpierw gotuje się, następnie przekłada do foremek i zalewa galaretką. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu klarownej galaretki, wywar przecedź przez gęste sito wyłożone gazą. Przed podaniem, miseczki, w których będziesz serwować tymbaliki, zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie – ułatwi Ci to wyjmowanie z nich galaretek. Przekąskę tą podaje się z cząstkami cytryny oraz octem, chrzanem, sosem tatarskim, majonezowym, jogurtowo – czosnkowym lub sojowym.