Warzywne tymbaliki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

236 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

4 szklanki

0.5 pęczka

3 łyżki

4 sztuki

0.5 kilograma

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 3 szklankach wody.

Warzywne tymbaliki - Krok 1

Krok 2

Namocz żelatynę w 3/4 szklanki zimnej wody.

Warzywne tymbaliki - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i warzywa pokrój w plastry, wrzuć do bulionu i gotuj przez 10 minut.

Warzywne tymbaliki - Krok 3

Krok 4

Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, do momentu, kiedy się rozpuści.

Warzywne tymbaliki - Krok 4

Krok 5

Następnie ugotuj jajka na twardo i pokrój je w plasterki

Warzywne tymbaliki - Krok 5

Krok 6

Wlej do małych salaterek trochę wywaru i odstaw do lodówki do zastygnięcia.

Warzywne tymbaliki - Krok 6

Krok 7

Ułóż w salaterkach cząstki jajek, natkę pietruszki oraz warzywa. Zalej resztą wywaru i pozostaw do zastygnięcia.

Warzywne tymbaliki - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Tymbaliki możesz podawać z ziarnistym pieczywem.

2

Opinie o przepisie

  • adam

    adam

    Super przepis. Najlepszy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł

    Paweł

    Gdybym mógł jeść do końca życia tylko jedną potrawę, byłyby to właśnie "Warzywne tymbaliki".

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne tymbalikiWarzywne tymbaliki

Przygotuj warzywne tymbaliki – to świetny sposób na oryginalną przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkania w gronie przyjaciół czy rodziny. Nazwa tego dania wywodzi się od francuskiego słowa „timbale”, które oznacza kocioł. Staropolska nazwa tej potrawy to auszpik, nazywany również galacikiem. Tymbaliki to nic innego jak potrawa z mięsa (przeważnie drobiu) lub ryb (zwykle stosuje się tu dorsza lub karpia, lecz znaleźć można również przepisy z dodatkiem krewetek) podawana w galarecie. Składniki najpierw gotuje się, następnie przekłada do foremek i zalewa galaretką. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu klarownej galaretki, wywar przecedź przez gęste sito wyłożone gazą. Przed podaniem, miseczki, w których będziesz serwować tymbaliki, zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie – ułatwi Ci to wyjmowanie z nich galaretek. Przekąskę tą podaje się z cząstkami cytryny oraz octem, chrzanem, sosem tatarskim, majonezowym, jogurtowo – czosnkowym lub sojowym.