
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 kilograma
0.5 kilograma
4 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 3 szklankach wody.

Krok 2
Namocz żelatynę w 3/4 szklanki zimnej wody.

Krok 3
Pieczarki i warzywa pokrój w plastry, wrzuć do bulionu i gotuj przez 10 minut.

Krok 4
Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, do momentu, kiedy się rozpuści.

Krok 5
Następnie ugotuj jajka na twardo i pokrój je w plasterki

Krok 6
Wlej do małych salaterek trochę wywaru i odstaw do lodówki do zastygnięcia.

Krok 7
Ułóż w salaterkach cząstki jajek, natkę pietruszki oraz warzywa. Zalej resztą wywaru i pozostaw do zastygnięcia.


Dobra rada:
Tymbaliki możesz podawać z ziarnistym pieczywem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne tymbaliki
Przygotuj warzywne tymbaliki – to świetny sposób na oryginalną przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkania w gronie przyjaciół czy rodziny. Nazwa tego dania wywodzi się od francuskiego słowa „timbale”, które oznacza kocioł. Staropolska nazwa tej potrawy to auszpik, nazywany również galacikiem. Tymbaliki to nic innego jak potrawa z mięsa (przeważnie drobiu) lub ryb (zwykle stosuje się tu dorsza lub karpia, lecz znaleźć można również przepisy z dodatkiem krewetek) podawana w galarecie. Składniki najpierw gotuje się, następnie przekłada do foremek i zalewa galaretką. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu klarownej galaretki, wywar przecedź przez gęste sito wyłożone gazą. Przed podaniem, miseczki, w których będziesz serwować tymbaliki, zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie – ułatwi Ci to wyjmowanie z nich galaretek. Przekąskę tą podaje się z cząstkami cytryny oraz octem, chrzanem, sosem tatarskim, majonezowym, jogurtowo – czosnkowym lub sojowym.