Kogutki – kluski z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kogutki – kluski z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

3 sztuki

100 gramów

250 gramów

300 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparz (najlepiej mlekiem), odcedź , przemiel i wymieszaj z cukrem, podsmażoną śmietaną i stopionym masłem.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jaja i wodę. Zrób twarde ciasto. Pozostaw, aby przeschło.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w szerokie kluski. Ugotuj i wymieszaj z przygotowanym makiem.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kogutki – kluski z makiemKogutki – kluski z makiem

Kluski z makiem znane są najczęściej z menu wigilijnego, ponieważ w niektórych regionach kraju stanowią obowiązkowe danie, wchodzące w skład 12 potraw serwowanych podczas świąt. Miłośnicy wigilijnych rarytasów wiedzą, że mak i makaron, podawane na słodko, to wyjątkowe zestawienie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podarować sobie odrobinę kulinarnego luksusu, przygotowując kluski z makiem – kogutki, nie tylko od święta.

Dla kogo?

Kogutki są propozycją przede wszystkim dla zwolenników słodkich dań.

Na jaką okazję?

Kogutki – kluski z makiem to potrawa świąteczna. Będą także doskonałą przekąską oraz daniem serwowanym na kolację. Zwolennicy deserów również powinni czuć się usatysfakcjonowani, ponieważ kogutki z powodzeniem mogą grać i tę rolę.

Czy wiesz, że?

Kluski z makiem i rodzynkami – kogutki, w wydaniu wigilijnym, zawierają różnorodne bakalie. Często dodawane są orzechy, migdały, suszone morele oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Farsz jest mocno dosładzany miodem, dzięki czemu zyskuje także odpowiednią konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Kogutki możesz udekorować orzechami włoskimi lub niewielką ilością płatków migdałowych.