
Składniki
700 gramów
3 sztuki
100 gramów
250 gramów
300 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mak sparz (najlepiej mlekiem), odcedź , przemiel i wymieszaj z cukrem, podsmażoną śmietaną i stopionym masłem.

Krok 2
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jaja i wodę. Zrób twarde ciasto. Pozostaw, aby przeschło.

Krok 3
Pokrój w szerokie kluski. Ugotuj i wymieszaj z przygotowanym makiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kogutki – kluski z makiem
Kluski z makiem znane są najczęściej z menu wigilijnego, ponieważ w niektórych regionach kraju stanowią obowiązkowe danie, wchodzące w skład 12 potraw serwowanych podczas świąt. Miłośnicy wigilijnych rarytasów wiedzą, że mak i makaron, podawane na słodko, to wyjątkowe zestawienie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podarować sobie odrobinę kulinarnego luksusu, przygotowując kluski z makiem – kogutki, nie tylko od święta.
Dla kogo?
Kogutki są propozycją przede wszystkim dla zwolenników słodkich dań.
Na jaką okazję?
Kogutki – kluski z makiem to potrawa świąteczna. Będą także doskonałą przekąską oraz daniem serwowanym na kolację. Zwolennicy deserów również powinni czuć się usatysfakcjonowani, ponieważ kogutki z powodzeniem mogą grać i tę rolę.
Czy wiesz, że?
Kluski z makiem i rodzynkami – kogutki, w wydaniu wigilijnym, zawierają różnorodne bakalie. Często dodawane są orzechy, migdały, suszone morele oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Farsz jest mocno dosładzany miodem, dzięki czemu zyskuje także odpowiednią konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Kogutki możesz udekorować orzechami włoskimi lub niewielką ilością płatków migdałowych.