Kogutki – kluski z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kogutki – kluski z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

123 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

3 sztuki

100 gramów

250 gramów

300 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparz (najlepiej mlekiem), odcedź , przemiel i wymieszaj z cukrem, podsmażoną śmietaną i stopionym masłem.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jaja i wodę. Zrób twarde ciasto. Pozostaw, aby przeschło.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w szerokie kluski. Ugotuj i wymieszaj z przygotowanym makiem.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kogutki – kluski z makiemKogutki – kluski z makiem

Kluski z makiem znane są najczęściej z menu wigilijnego, ponieważ w niektórych regionach kraju stanowią obowiązkowe danie, wchodzące w skład 12 potraw serwowanych podczas świąt. Miłośnicy wigilijnych rarytasów wiedzą, że mak i makaron, podawane na słodko, to wyjątkowe zestawienie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podarować sobie odrobinę kulinarnego luksusu, przygotowując kluski z makiem – kogutki, nie tylko od święta.

Dla kogo?

Kogutki są propozycją przede wszystkim dla zwolenników słodkich dań.

Na jaką okazję?

Kogutki – kluski z makiem to potrawa świąteczna. Będą także doskonałą przekąską oraz daniem serwowanym na kolację. Zwolennicy deserów również powinni czuć się usatysfakcjonowani, ponieważ kogutki z powodzeniem mogą grać i tę rolę.

Czy wiesz, że?

Kluski z makiem i rodzynkami – kogutki, w wydaniu wigilijnym, zawierają różnorodne bakalie. Często dodawane są orzechy, migdały, suszone morele oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Farsz jest mocno dosładzany miodem, dzięki czemu zyskuje także odpowiednią konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Kogutki możesz udekorować orzechami włoskimi lub niewielką ilością płatków migdałowych.