Kogutki – kluski z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kogutki – kluski z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

3 sztuki

100 gramów

250 gramów

300 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparz (najlepiej mlekiem), odcedź , przemiel i wymieszaj z cukrem, podsmażoną śmietaną i stopionym masłem.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jaja i wodę. Zrób twarde ciasto. Pozostaw, aby przeschło.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w szerokie kluski. Ugotuj i wymieszaj z przygotowanym makiem.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kogutki – kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kogutki – kluski z makiemKogutki – kluski z makiem

Kluski z makiem znane są najczęściej z menu wigilijnego, ponieważ w niektórych regionach kraju stanowią obowiązkowe danie, wchodzące w skład 12 potraw serwowanych podczas świąt. Miłośnicy wigilijnych rarytasów wiedzą, że mak i makaron, podawane na słodko, to wyjątkowe zestawienie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podarować sobie odrobinę kulinarnego luksusu, przygotowując kluski z makiem – kogutki, nie tylko od święta.

Dla kogo?

Kogutki są propozycją przede wszystkim dla zwolenników słodkich dań.

Na jaką okazję?

Kogutki – kluski z makiem to potrawa świąteczna. Będą także doskonałą przekąską oraz daniem serwowanym na kolację. Zwolennicy deserów również powinni czuć się usatysfakcjonowani, ponieważ kogutki z powodzeniem mogą grać i tę rolę.

Czy wiesz, że?

Kluski z makiem i rodzynkami – kogutki, w wydaniu wigilijnym, zawierają różnorodne bakalie. Często dodawane są orzechy, migdały, suszone morele oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Farsz jest mocno dosładzany miodem, dzięki czemu zyskuje także odpowiednią konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Kogutki możesz udekorować orzechami włoskimi lub niewielką ilością płatków migdałowych.