Kogutki – kluski z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

113 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 szklanka

3 sztuki

700 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparz (najlepiej mlekiem), odcedź , przemiel i wymieszaj z cukrem, podsmażoną śmietaną i stopionym masłem.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jaja i wodę. Zrób twarde ciasto. Pozostaw, aby przeschło.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w szerokie kluski. Ugotuj i wymieszaj z przygotowanym makiem.

Kogutki – kluski z makiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kogutki – kluski z makiemKogutki – kluski z makiem

Kluski z makiem znane są najczęściej z menu wigilijnego, ponieważ w niektórych regionach kraju stanowią obowiązkowe danie, wchodzące w skład 12 potraw serwowanych podczas świąt. Miłośnicy wigilijnych rarytasów wiedzą, że mak i makaron, podawane na słodko, to wyjątkowe zestawienie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podarować sobie odrobinę kulinarnego luksusu, przygotowując kluski z makiem – kogutki, nie tylko od święta.

Dla kogo?

Kogutki są propozycją przede wszystkim dla zwolenników słodkich dań.

Na jaką okazję?

Kogutki – kluski z makiem to potrawa świąteczna. Będą także doskonałą przekąską oraz daniem serwowanym na kolację. Zwolennicy deserów również powinni czuć się usatysfakcjonowani, ponieważ kogutki z powodzeniem mogą grać i tę rolę.

Czy wiesz, że?

Kluski z makiem i rodzynkami – kogutki, w wydaniu wigilijnym, zawierają różnorodne bakalie. Często dodawane są orzechy, migdały, suszone morele oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Farsz jest mocno dosładzany miodem, dzięki czemu zyskuje także odpowiednią konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Kogutki możesz udekorować orzechami włoskimi lub niewielką ilością płatków migdałowych.