
Składniki
60 dekagramów
8 dekagramów
3 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
15 dekagramów
4 dekagramy
1 dekagram
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i zmiel z bryndzą.
Krok 2
Cebulę obierz, opłukaj, posiekaj i podsmaż.
Krok 3
Wymieszaj z ziemniakami, jajami, przesianą mąką, dopraw do smaku.
Krok 4
Metalową łyżką kładź kluski na wrzącą osoloną wodę, ugotuj, a następnie wyjmij łyżką cedzakową.
Krok 5
Polej zarumienioną bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej