
Składniki
1 kilogram
3 szczypty
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na gładko tak aby nie pozostały grudki. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części z czego jedną wybieramy i dokładamy do pozostałych 3/4. W taki sposób utworzy nam się wolne miejsce stanowiące 1/4 ziemniaków. uzupełniamy je mąką ziemniaczaną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta ziemniaczanego.
Krok 3
Aby sobie ułatwić z masy przygotowujemy wałeczki równej grubości co pozwala na równe podzielenie np nożem. Z tak podzielonych kawałków formujemy w dłoniach zgrabne kuleczki, w których możemy ( nie musimy) palcem zrobić dołeczki.
Krok 4
Gtrujemy wodę z odrobina soli, na wrzątek wrzucamy kluseczki. Gotujemy około 4 - 6 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jaką uzyskaliśmy oraz czasem od gatunku ziemniaków. Wybieramy jedną kluseczkę i sprawdzamy przepoławiając ją czy na całej szerokości jest ugotowana. Odsączamy mając doskonałą bazę do całego dania. Podajemy np. z roladkami w ciemnym sosie z dodatkiem czerwonej kapusty lub z dowolną inną potrawą. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej