
Składniki
1 kilogram
3 szczypty
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na gładko tak aby nie pozostały grudki. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części z czego jedną wybieramy i dokładamy do pozostałych 3/4. W taki sposób utworzy nam się wolne miejsce stanowiące 1/4 ziemniaków. uzupełniamy je mąką ziemniaczaną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta ziemniaczanego.
Krok 3
Aby sobie ułatwić z masy przygotowujemy wałeczki równej grubości co pozwala na równe podzielenie np nożem. Z tak podzielonych kawałków formujemy w dłoniach zgrabne kuleczki, w których możemy ( nie musimy) palcem zrobić dołeczki.
Krok 4
Gtrujemy wodę z odrobina soli, na wrzątek wrzucamy kluseczki. Gotujemy około 4 - 6 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jaką uzyskaliśmy oraz czasem od gatunku ziemniaków. Wybieramy jedną kluseczkę i sprawdzamy przepoławiając ją czy na całej szerokości jest ugotowana. Odsączamy mając doskonałą bazę do całego dania. Podajemy np. z roladkami w ciemnym sosie z dodatkiem czerwonej kapusty lub z dowolną inną potrawą. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























