Kluski śląskie tradycyjne przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kluski śląskie tradycyjne

Autor: lordpid

ratingratingratingratingrating

2

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na gładko tak aby nie pozostały grudki. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2

Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części z czego jedną wybieramy i dokładamy do pozostałych 3/4. W taki sposób utworzy nam się wolne miejsce stanowiące 1/4 ziemniaków. uzupełniamy je mąką ziemniaczaną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta ziemniaczanego.

Krok 3

Aby sobie ułatwić z masy przygotowujemy wałeczki równej grubości co pozwala na równe podzielenie np nożem. Z tak podzielonych kawałków formujemy w dłoniach zgrabne kuleczki, w których możemy ( nie musimy) palcem zrobić dołeczki.

Krok 4

Gtrujemy wodę z odrobina soli, na wrzątek wrzucamy kluseczki. Gotujemy około 4 - 6 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jaką uzyskaliśmy oraz czasem od gatunku ziemniaków. Wybieramy jedną kluseczkę i sprawdzamy przepoławiając ją czy na całej szerokości jest ugotowana. Odsączamy mając doskonałą bazę do całego dania. Podajemy np. z roladkami w ciemnym sosie z dodatkiem czerwonej kapusty lub z dowolną inną potrawą. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej