Kluski śląskie tradycyjne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski śląskie tradycyjne

Autor: lordpid

ratingratingratingratingrating

2

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na gładko tak aby nie pozostały grudki. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2

Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części z czego jedną wybieramy i dokładamy do pozostałych 3/4. W taki sposób utworzy nam się wolne miejsce stanowiące 1/4 ziemniaków. uzupełniamy je mąką ziemniaczaną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta ziemniaczanego.

Krok 3

Aby sobie ułatwić z masy przygotowujemy wałeczki równej grubości co pozwala na równe podzielenie np nożem. Z tak podzielonych kawałków formujemy w dłoniach zgrabne kuleczki, w których możemy ( nie musimy) palcem zrobić dołeczki.

Krok 4

Gtrujemy wodę z odrobina soli, na wrzątek wrzucamy kluseczki. Gotujemy około 4 - 6 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jaką uzyskaliśmy oraz czasem od gatunku ziemniaków. Wybieramy jedną kluseczkę i sprawdzamy przepoławiając ją czy na całej szerokości jest ugotowana. Odsączamy mając doskonałą bazę do całego dania. Podajemy np. z roladkami w ciemnym sosie z dodatkiem czerwonej kapusty lub z dowolną inną potrawą. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej