Kluski śląskie tradycyjne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski śląskie tradycyjne

Autor: lordpid

ratingratingratingratingrating

2

heart
149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 szczypty

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na gładko tak aby nie pozostały grudki. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2

Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części z czego jedną wybieramy i dokładamy do pozostałych 3/4. W taki sposób utworzy nam się wolne miejsce stanowiące 1/4 ziemniaków. uzupełniamy je mąką ziemniaczaną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta ziemniaczanego.

Krok 3

Aby sobie ułatwić z masy przygotowujemy wałeczki równej grubości co pozwala na równe podzielenie np nożem. Z tak podzielonych kawałków formujemy w dłoniach zgrabne kuleczki, w których możemy ( nie musimy) palcem zrobić dołeczki.

Krok 4

Gtrujemy wodę z odrobina soli, na wrzątek wrzucamy kluseczki. Gotujemy około 4 - 6 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jaką uzyskaliśmy oraz czasem od gatunku ziemniaków. Wybieramy jedną kluseczkę i sprawdzamy przepoławiając ją czy na całej szerokości jest ugotowana. Odsączamy mając doskonałą bazę do całego dania. Podajemy np. z roladkami w ciemnym sosie z dodatkiem czerwonej kapusty lub z dowolną inną potrawą. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski śląskie tradycyjne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej