Placki ziemniaczane z warzywnym farszem
średnie
102 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 szklanki
0.5 łyżeczki
3 szczypty
0.5 łyżeczki
300 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 opakowania
1 łyżeczka
4 szczypty
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zlewamy z nich sok i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy.
Krok 2
Przygotowywanie farszu rozpoczynamy od obgotowania fasoli, (którą pokroilismy w 2 cm kawałki) w lekko osolonej wodzie. Miękką ale jędrna fasolkę odsączamy z wody. Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki. Fasolkę odsączamy. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy pokrojone w małe kawałki mięso. Gdy już lekko się przyrumieni wsypujemy wszystkie warzywa i smażymy razem 5 minut. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy: cukier,chili i pieprz z solą do smaku. Dusimy farsz jeszcze 10-15 minut bez przykrywania pokrywką.
Krok 3
W tym czasie smażymy placki wielkości całej patelni ( użyłam patelni 20 cm). Placek przekładamy na talerz i nakładamy na niego porcje farszu. Składamy na pół i podajemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej