Prażuchy na wieprzowinie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Prażuchy na wieprzowinie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

222 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

100 gramów

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki do miękkości. W połowie gotowania odlej trochę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr.

Krok 2

Wsyp mąkę i gotuj pod przykryciem. Ziemniaki tłucz i ugniataj.

Krok 3

Pokrój karkówkę, boczek i cebulę w kostkę.

Krok 4

Wytop z boczku wędzonego tłuszcz. Wrzuć karkówkę, przyrumień i dodaj cebulę.

Krok 5

Smaż do zeszklenia cebuli. Okrasą polej prażuchy.

2

Opinie o przepisie

  • Bożena Marczak

    Bożena Marczak , 04.12.2016

    Prażuchy ,to potrawa z dawnych lat.Są pyszne,ale na zdjęciu ''pływają '' w tłuszczu,co nie dla wszystkich jest wskazane.U mnie w domu (u znajomych także) prażuchy były tylko trochę polane tłuszczem -okraszone wytopionym z boczku,czy słoninki.Przyprawy Knorr też się nie dodawało!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Baśka Be

    Baśka Be , 07.10.2015

    znam te prażuchy z dziecinstwa. .są przepyszne. .robie je zawsze do kapuśniaku. .Żeby je ugnieść najlepiej mieć taki drewniany tłuczek do kartofli . Polecam !przepyszne danieee

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej