Prażuchy na wieprzowinie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prażuchy na wieprzowinie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

227 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

100 gramów

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki do miękkości. W połowie gotowania odlej trochę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr.

Krok 2

Wsyp mąkę i gotuj pod przykryciem. Ziemniaki tłucz i ugniataj.

Krok 3

Pokrój karkówkę, boczek i cebulę w kostkę.

Krok 4

Wytop z boczku wędzonego tłuszcz. Wrzuć karkówkę, przyrumień i dodaj cebulę.

Krok 5

Smaż do zeszklenia cebuli. Okrasą polej prażuchy.

2

Opinie o przepisie

  • Bożena Marczak

    Bożena Marczak , 04.12.2016

    Prażuchy ,to potrawa z dawnych lat.Są pyszne,ale na zdjęciu ''pływają '' w tłuszczu,co nie dla wszystkich jest wskazane.U mnie w domu (u znajomych także) prażuchy były tylko trochę polane tłuszczem -okraszone wytopionym z boczku,czy słoninki.Przyprawy Knorr też się nie dodawało!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Baśka Be

    Baśka Be , 07.10.2015

    znam te prażuchy z dziecinstwa. .są przepyszne. .robie je zawsze do kapuśniaku. .Żeby je ugnieść najlepiej mieć taki drewniany tłuczek do kartofli . Polecam !przepyszne danieee

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej