Prażuchy z boczkiem - przepis z ziemniaków | Przepisy.pl pixel

Prażuchy na wieprzowinie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

233 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

100 gramów

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki do miękkości. W połowie gotowania odlej trochę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr.

Krok 2

Wsyp mąkę i gotuj pod przykryciem. Ziemniaki tłucz i ugniataj.

Krok 3

Pokrój karkówkę, boczek i cebulę w kostkę.

Krok 4

Wytop z boczku wędzonego tłuszcz. Wrzuć karkówkę, przyrumień i dodaj cebulę.

Krok 5

Smaż do zeszklenia cebuli. Okrasą polej prażuchy.

2

Opinie o przepisie

  • Bożena Marczak

    Bożena Marczak , 04.12.2016

    Prażuchy ,to potrawa z dawnych lat.Są pyszne,ale na zdjęciu ''pływają '' w tłuszczu,co nie dla wszystkich jest wskazane.U mnie w domu (u znajomych także) prażuchy były tylko trochę polane tłuszczem -okraszone wytopionym z boczku,czy słoninki.Przyprawy Knorr też się nie dodawało!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Baśka Be

    Baśka Be , 07.10.2015

    znam te prażuchy z dziecinstwa. .są przepyszne. .robie je zawsze do kapuśniaku. .Żeby je ugnieść najlepiej mieć taki drewniany tłuczek do kartofli . Polecam !przepyszne danieee

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prażuchy na wieprzowinie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej