Krewetki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w sosie pomidorowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

200 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

4 sztuki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki posól i zostaw na 15 minut w zimnym miejscu.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń pestki i pokrój na plastry. Cebulki pokrój na kawałki o długości 2,5 cm, zieloną część tak samo, a czosnek posiekaj.

Krok 3

Rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż czosnek oraz połowę białej części szalotek. Po minucie dodaj krewetki i smaż przez kolejną minutę, aż będą zaróżowione. Wszystko wyjmij, odsącz i przełóż na półmisek.

Krok 4

Wlej resztę tłuszczu i wrzuć pozostałą część białych szalotek.

Krok 5

Dodaj pomidory, sos sojowy, szczyptę soli oraz cukier i duś pod przykryciem przez 8 minut.

Krok 6

dodaj mąkę roztartą w łyżce zimnej wody i wymieszaj, aby zagęścić sos. Dodaj podsmażone krewetki i zielone części szalotek i doprowadź do wrzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Wegetariańskie tortille
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej