Krewetki w sosie pomidorowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

196

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

200 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

4 sztuki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki posól i zostaw na 15 minut w zimnym miejscu.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń pestki i pokrój na plastry. Cebulki pokrój na kawałki o długości 2,5 cm, zieloną część tak samo, a czosnek posiekaj.

Krok 3

Rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż czosnek oraz połowę białej części szalotek. Po minucie dodaj krewetki i smaż przez kolejną minutę, aż będą zaróżowione. Wszystko wyjmij, odsącz i przełóż na półmisek.

Krok 4

Wlej resztę tłuszczu i wrzuć pozostałą część białych szalotek.

Krok 5

Dodaj pomidory, sos sojowy, szczyptę soli oraz cukier i duś pod przykryciem przez 8 minut.

Krok 6

dodaj mąkę roztartą w łyżce zimnej wody i wymieszaj, aby zagęścić sos. Dodaj podsmażone krewetki i zielone części szalotek i doprowadź do wrzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej