
Składniki
5 łyżek
200 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
4 sztuki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki posól i zostaw na 15 minut w zimnym miejscu.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń pestki i pokrój na plastry. Cebulki pokrój na kawałki o długości 2,5 cm, zieloną część tak samo, a czosnek posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż czosnek oraz połowę białej części szalotek. Po minucie dodaj krewetki i smaż przez kolejną minutę, aż będą zaróżowione. Wszystko wyjmij, odsącz i przełóż na półmisek.
Krok 4
Wlej resztę tłuszczu i wrzuć pozostałą część białych szalotek.
Krok 5
Dodaj pomidory, sos sojowy, szczyptę soli oraz cukier i duś pod przykryciem przez 8 minut.
Krok 6
dodaj mąkę roztartą w łyżce zimnej wody i wymieszaj, aby zagęścić sos. Dodaj podsmażone krewetki i zielone części szalotek i doprowadź do wrzenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























