Wigilijne pierogi w delikatnym cieście

- Krok 1W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.
- Krok 2Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Krok 3Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.
- Krok 4W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.
- Krok 5Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.
- Krok 6Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.

Ciasto z majonezem jest o wiele delikatniejsze niż tradycyjne.

Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole. Zapoznaj się z przepisem na wigilijne pierogi w delikatnym cieście z kapuściano-grzybowym farszem. Z pewnością niektórych zaskoczy dodatek majonezu w pierogowym cieście, jednak to właśnie dzięki niemu będzie ono tak miękkie i delikatne. Pozostałe składniki to tylko mąka pszenna i woda. Przy wyrabianiu ciasta na pierogi, miej na uwadze przede wszystkim jego konsystencję, dostosowując odpowiednio proporcje wody i mąki. Farsz do pierogów przygotujesz z suszonych grzybów np. borowików i podgrzybków, a także kiszonej kapusty i drobno pokrojonej, podsmażonej cebuli. Nadzienie przyprawia się liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. W rozwałkowanym na stolnicy cieście pierogowym wykrawaj szklanką kółeczka, nakładaj farsz i starannie sklejaj brzegi, aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Gotowe podawaj na gorąco z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli.