Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
średnie
4581 osób zapisało

Składniki
500 gramów
3 łyżki
150 mililitrów
500 gramów
20 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.

Krok 2
Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 3
Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.

Krok 4
W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.

Krok 5
Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.

Krok 6
Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.


Dobra rada:
Ciasto z majonezem jest o wiele delikatniejsze niż tradycyjne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole. Zapoznaj się z przepisem na wigilijne pierogi w delikatnym cieście z kapuściano-grzybowym farszem. Z pewnością niektórych zaskoczy dodatek majonezu w pierogowym cieście, jednak to właśnie dzięki niemu będzie ono tak miękkie i delikatne. Pozostałe składniki na pierogi na Wigilię to tylko mąka pszenna i woda. Apetyczne innowacje są mile widziane w nawet najbardziej tradycyjnych recepturach.
Dla kogo? Niektórzy kucharze przygotowania do Bożego Narodzenia rozpoczynają już w listopadzie, zastanawiając się nad świątecznym menu. Przepis na pierogi wigilijne to punkt obowiązkowy, na szczęście nie musisz go daleko szukać. Opracowana przez nas receptura idealnych pierogów na wigilię znacząco ułatwi organizację pracy.
Na jaką okazję? Jak sama nazwa wskazuje, wigilijne pierogi muszą pojawić się na stole 24 grudnia. Możesz podawać je w towarzystwie czerwonego barszczu lub jako samodzielną potrawę. Pierogi wigilijne wspaniale smakować również podczas świątecznego obiadu.
Czy wiesz, że? Przy wyrabianiu ciasta na pierogi wigilijne, miej na uwadze przede wszystkim jego konsystencję, dostosowując odpowiednio proporcje wody i mąki. Farsz do pierogów wigilijnych przygotujesz z suszonych grzybów np. borowików i podgrzybków, a także kiszonej kapusty, drobno pokrojonej, podsmażonej cebuli i przypraw. W rozwałkowanym na stolnicy cieście pierogowym wykrawaj szklanką kółeczka, nakładaj farsz i starannie sklejaj brzegi, aby wigilijne pierogi nie rozpadły się podczas gotowania.
Dla urozmaicenia: Nadzienie do pierogów wigilijnych przyprawia się liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Gotowe pierogi świąteczne podawaj na gorąco z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli. Chcesz częściej jadać pierogi wigilijne? Przepis ten miej zawsze pod ręką!