Wigilijne pierogi w delikatnym cieście

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

253

1307 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4003 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

150 mililitrów

500 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 1

Krok 2

Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 2

Krok 3

Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 4

Krok 5

Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 5

Krok 6

Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ciasto z majonezem jest o wiele delikatniejsze niż tradycyjne.

39

Opinie o przepisie

  • Paulina Maderak

    Paulina Maderak , 12.12.2017

    Ile wychodzi mniej wiecej pierogow z podanych tu proporcji? Dzieki wielkie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mościszko

    Anna Mościszko , 22.12.2016

    Do Tomasz Jankowski : Wigilijna "omasta" u mnie - w kostce margaryny duszę sporą ilość skrojonej w kostkę cebuli. Trwa to dłuższą chwilę, w celu osiągnięcia trochę "ciaplatej" konsystencji, a smak.....mmmmm.... pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mościszko

    Anna Mościszko , 22.12.2016

    do Tomasz Jankowski ; Wigilijnie w kostce margaryny duszę dłuższą chwilę skrojoną w kostkę cebulkę. Pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wiczkowska

    Katarzyna Wiczkowska , 05.12.2015

    delicje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Florczak

    Bogumiła Florczak , 05.12.2015

    bardzo smaczne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marciocha F-k

    Marciocha F-k , 22.12.2014

    My tym razem mamy z farszem karpiowym :) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-karpiem-milickim.html

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pasterczyk

    Krystyna Pasterczyk , 21.12.2014

    Nie nawidzę robienia "produktów" z ciasta ale kocham moje dzieciątka i........produkuję pierożki, uszka itd..........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Jankowski

    Tomasz Jankowski , 21.12.2014

    Jak wigilijne, to chyba bez tego tłuszczyku... . :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacława Nowacka

    Wacława Nowacka , 21.12.2014

    Mam już gotowe tzw. "ruskie", z kapustą i grzybami oraz tradycyjne uszka z grzybami - pychota !!! sama je robiłam, uwielbiam to robić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Gawęda

    Zbigniew Gawęda , 21.12.2014

    pierogi owszem....... ale wyłącznie "ruskie"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Łochowski

    Marek Łochowski , 21.12.2014

    smacznego :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Paula

    Paulina Paula , 21.12.2014

    Wody dodałam więcej i niestety-zdania nie zmienię . No ale w tym wypadku majonez nie zdaje egzaminu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Świderski

    Jan Świderski , 21.12.2014

    Nie pogardzę proszę dostarczyć :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta , 20.12.2014

    ...z olejem też robiłam, dobre. Majonez ma jednak wyraźny smak, więc może być interesujące.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana , 20.12.2014

    Jak wół- czerwony krzyżyk, żeby nie wchodzić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana , 20.12.2014

    Niestety, antywirus się nie myli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta , 20.12.2014

    ...na pewno nie na tę. Wirus to z zupełnie innej beczki musiał być.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Hajduk

    Helena Hajduk , 20.12.2014

    przepisy.pl Majonez może być dobry i wypróbuję, ale wody dodajesz ZA MAŁO :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Hajduk

    Helena Hajduk , 20.12.2014

    Paulina Ojnow W tym przepisie jest za mało wody!!! Zawsze robię 1kg.mąki, 3 łyżki oleju i PÓL LITRA wody. Ciasto jest idealne, pierogi miękkie. Z majonezem nie znam, na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus , 20.12.2014

    Najlepsze pierogi to robi Ela. Lubię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Bukowski

    Grzegorz Bukowski , 20.12.2014

    A gdzie podają w Wigilie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Podebry

    Zenon Podebry , 20.12.2014

    NAJLEPSZE PIEROGI TO ROBIŁA MOJA MAMA PRZEPIS Z KUPNEJ KOŁO PRZEMYŚLA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Maliczenko

    Janusz Maliczenko , 20.12.2014

    Przy pierożkach najlepiej mi wychodzi pałaszowanie, oj lubię, lubię zwłaszcza jak żona przygotuje. Ale czasami też pomogę. Wszystkim wspaniałych smaków i przysmaków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Urbanowicz

    Edward Urbanowicz , 20.12.2014

    Pychota, ja dodaję zamiast majonezu (tłuszcz) olej, dokładnie ugniatam, wałkuję, przekładam i ugniatam, aby dużo powietrza dostało się do ciasta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Sobieraj

    Jola Sobieraj , 20.12.2014

    Z majonezem jeszcze nigdy ciasta nie robiłam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 20.12.2014

    na kolację.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 20.12.2014

    Chetnie zjadłbym je juz dzisiaj.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Stempkowski

    Roman Stempkowski , 20.12.2014

    Jola nie przejmuj się komentarzami negatywnymi.Jeden lubi kwiatki,drugi córkę ogrodnika,pozdrawiam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Stempkowski

    Roman Stempkowski , 20.12.2014

    ja zrobilem dziś 130szt.,ale własnego wypróbowanego przepisu pychotaaaa..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana , 20.12.2014

    Wchodząc na stronkę nie tylko czytasz bzdury, ale przede wszystkim ściągasz sobie wirusa lub niebezpieczny program szpiegujący :(

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kruche ciasteczka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne pierogi w delikatnym cieścieWigilijne pierogi w delikatnym cieście

Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole. Zapoznaj się z przepisem na wigilijne pierogi w delikatnym cieście z kapuściano-grzybowym farszem. Z pewnością niektórych zaskoczy dodatek majonezu w pierogowym cieście, jednak to właśnie dzięki niemu będzie ono tak miękkie i delikatne. Pozostałe składniki to tylko mąka pszenna i woda. Przy wyrabianiu ciasta na pierogi, miej na uwadze przede wszystkim jego konsystencję, dostosowując odpowiednio proporcje wody i mąki. Farsz do pierogów przygotujesz z suszonych grzybów np. borowików i podgrzybków, a także kiszonej kapusty i drobno pokrojonej, podsmażonej cebuli. Nadzienie przyprawia się liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. W rozwałkowanym na stolnicy cieście pierogowym wykrawaj szklanką kółeczka, nakładaj farsz i starannie sklejaj brzegi, aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Gotowe podawaj na gorąco z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli.