Wigilijne pierogi w delikatnym cieście

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

253

1297 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1002 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 mililitrów

500 gramów

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 1

Krok 2

Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 2

Krok 3

Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 4

Krok 5

Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 5

Krok 6

Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ciasto z majonezem jest o wiele delikatniejsze niż tradycyjne.

Tagi:
39

Opinie o przepisie

  • Paulina Maderak

    Paulina Maderak

    Ile wychodzi mniej wiecej pierogow z podanych tu proporcji? Dzieki wielkie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mościszko

    Anna Mościszko

    Do Tomasz Jankowski : Wigilijna "omasta" u mnie - w kostce margaryny duszę sporą ilość skrojonej w kostkę cebuli. Trwa to dłuższą chwilę, w celu osiągnięcia trochę "ciaplatej" konsystencji, a smak.....mmmmm.... pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mościszko

    Anna Mościszko

    do Tomasz Jankowski ; Wigilijnie w kostce margaryny duszę dłuższą chwilę skrojoną w kostkę cebulkę. Pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wiczkowska

    Katarzyna Wiczkowska

    delicje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Florczak

    Bogumiła Florczak

    bardzo smaczne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marciocha F-k

    Marciocha F-k

    My tym razem mamy z farszem karpiowym :) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-karpiem-milickim.html

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pasterczyk

    Krystyna Pasterczyk

    Nie nawidzę robienia "produktów" z ciasta ale kocham moje dzieciątka i........produkuję pierożki, uszka itd..........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Jankowski

    Tomasz Jankowski

    Jak wigilijne, to chyba bez tego tłuszczyku... . :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacława Nowacka

    Wacława Nowacka

    Mam już gotowe tzw. "ruskie", z kapustą i grzybami oraz tradycyjne uszka z grzybami - pychota !!! sama je robiłam, uwielbiam to robić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Gawęda

    Zbigniew Gawęda

    pierogi owszem....... ale wyłącznie "ruskie"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Łochowski

    Marek Łochowski

    smacznego :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Paula

    Paulina Paula

    Wody dodałam więcej i niestety-zdania nie zmienię . No ale w tym wypadku majonez nie zdaje egzaminu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Świderski

    Jan Świderski

    Nie pogardzę proszę dostarczyć :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta

    ...z olejem też robiłam, dobre. Majonez ma jednak wyraźny smak, więc może być interesujące.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana

    Jak wół- czerwony krzyżyk, żeby nie wchodzić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana

    Niestety, antywirus się nie myli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta

    ...na pewno nie na tę. Wirus to z zupełnie innej beczki musiał być.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Hajduk

    Helena Hajduk

    przepisy.pl Majonez może być dobry i wypróbuję, ale wody dodajesz ZA MAŁO :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Hajduk

    Helena Hajduk

    Paulina Ojnow W tym przepisie jest za mało wody!!! Zawsze robię 1kg.mąki, 3 łyżki oleju i PÓL LITRA wody. Ciasto jest idealne, pierogi miękkie. Z majonezem nie znam, na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus

    Najlepsze pierogi to robi Ela. Lubię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Bukowski

    Grzegorz Bukowski

    A gdzie podają w Wigilie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Podebry

    Zenon Podebry

    NAJLEPSZE PIEROGI TO ROBIŁA MOJA MAMA PRZEPIS Z KUPNEJ KOŁO PRZEMYŚLA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Maliczenko

    Janusz Maliczenko

    Przy pierożkach najlepiej mi wychodzi pałaszowanie, oj lubię, lubię zwłaszcza jak żona przygotuje. Ale czasami też pomogę. Wszystkim wspaniałych smaków i przysmaków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Urbanowicz

    Edward Urbanowicz

    Pychota, ja dodaję zamiast majonezu (tłuszcz) olej, dokładnie ugniatam, wałkuję, przekładam i ugniatam, aby dużo powietrza dostało się do ciasta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Sobieraj

    Jola Sobieraj

    Z majonezem jeszcze nigdy ciasta nie robiłam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka

    na kolację.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka

    Chetnie zjadłbym je juz dzisiaj.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Stempkowski

    Roman Stempkowski

    Jola nie przejmuj się komentarzami negatywnymi.Jeden lubi kwiatki,drugi córkę ogrodnika,pozdrawiam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Stempkowski

    Roman Stempkowski

    ja zrobilem dziś 130szt.,ale własnego wypróbowanego przepisu pychotaaaa..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana

    Wchodząc na stronkę nie tylko czytasz bzdury, ale przede wszystkim ściągasz sobie wirusa lub niebezpieczny program szpiegujący :(

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne pierogi w delikatnym cieścieWigilijne pierogi w delikatnym cieście

Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole. Zapoznaj się z przepisem na wigilijne pierogi w delikatnym cieście z kapuściano-grzybowym farszem. Z pewnością niektórych zaskoczy dodatek majonezu w pierogowym cieście, jednak to właśnie dzięki niemu będzie ono tak miękkie i delikatne. Pozostałe składniki to tylko mąka pszenna i woda. Przy wyrabianiu ciasta na pierogi, miej na uwadze przede wszystkim jego konsystencję, dostosowując odpowiednio proporcje wody i mąki. Farsz do pierogów przygotujesz z suszonych grzybów np. borowików i podgrzybków, a także kiszonej kapusty i drobno pokrojonej, podsmażonej cebuli. Nadzienie przyprawia się liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. W rozwałkowanym na stolnicy cieście pierogowym wykrawaj szklanką kółeczka, nakładaj farsz i starannie sklejaj brzegi, aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Gotowe podawaj na gorąco z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli.