• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Pierogi z grzybami i kapustą
Pierogi z grzybami i kapustą
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Polskie łazanki z kapustą
Polskie łazanki z kapustą
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Okazje
  • Wigilia i Święta
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście

Autor: Piotr Murawski
Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
  • 45 minut45
  • Średnie
  • 4 osoby4
234
Oceń przepis jako pierwszy
1256
39
WYDRUKUJ
1987 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
3684 osoby zapisały
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • mąka
    500 g
  • Majonez Hellmann's Oryginalny
    3 łyżki
  • ciepła woda
    150 ml
  • kiszona kapusta
    500 g
  • suszone grzyby
    20 g
  • cebula
    1 szt.
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
    1 szt.
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
    1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
    1 szczypta
  • Liść laurowy z Turcji Knorr
    1 szt.
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr
    3 ziarna
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście – krok 1
    Krok 1
    W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście – krok 2
    Krok 2
    Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście – krok 3
    Krok 3
    Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście – krok 4
    Krok 4
    W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście – krok 5
    Krok 5
    Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście – krok 6
    Krok 6
    Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Ciasto z majonezem jest o wiele delikatniejsze niż tradycyjne.

Tagi
dania wigilijneKuchnia PolskaWARZYWAGRZYBYDANIA GŁÓWNEcebulaWIGILIA I ŚWIĘTADANIA MĄCZNEświętainne-przepisy-boże-narodzenieulubione daniaINSTAGRAMFRISCO
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemMajonez Hellmann's OryginalnyREKLAMAMajonez Hellmann's OryginalnyZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemMajonez Hellmann's OryginalnyREKLAMAMajonez Hellmann's OryginalnyZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (39)
avatar
Paulina MaderakOdpowiedz12.12.2017
Ile wychodzi mniej wiecej pierogow z podanych tu proporcji? Dzieki wielkie :)
avatar
Anna MościszkoOdpowiedz22.12.2016
Do Tomasz Jankowski : Wigilijna "omasta" u mnie - w kostce margaryny duszę sporą ilość skrojonej w kostkę cebuli. Trwa to dłuższą chwilę, w celu osiągnięcia trochę "ciaplatej" konsystencji, a smak.....mmmmm.... pychota
avatar
Anna MościszkoOdpowiedz22.12.2016
do Tomasz Jankowski ; Wigilijnie w kostce margaryny duszę dłuższą chwilę skrojoną w kostkę cebulkę. Pychota!!!
avatar
Katarzyna WiczkowskaOdpowiedz5.12.2015
delicje
avatar
Bogumiła FlorczakOdpowiedz5.12.2015
bardzo smaczne mniam
Marciocha F-kOdpowiedz22.12.2014
My tym razem mamy z farszem karpiowym :) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-karpiem-milickim.html
Krystyna PasterczykOdpowiedz21.12.2014
Nie nawidzę robienia "produktów" z ciasta ale kocham moje dzieciątka i........produkuję pierożki, uszka itd..........
Tomasz JankowskiOdpowiedz21.12.2014
Jak wigilijne, to chyba bez tego tłuszczyku... . :)
Wacława NowackaOdpowiedz21.12.2014
Mam już gotowe tzw. "ruskie", z kapustą i grzybami oraz tradycyjne uszka z grzybami - pychota !!! sama je robiłam, uwielbiam to robić.
Zbigniew GawędaOdpowiedz21.12.2014
pierogi owszem....... ale wyłącznie "ruskie"
Marek ŁochowskiOdpowiedz21.12.2014
smacznego :D
Paulina PaulaOdpowiedz21.12.2014
Wody dodałam więcej i niestety-zdania nie zmienię . No ale w tym wypadku majonez nie zdaje egzaminu
Jan ŚwiderskiOdpowiedz21.12.2014
Nie pogardzę proszę dostarczyć :p
Urszula KreftaOdpowiedz20.12.2014
...z olejem też robiłam, dobre. Majonez ma jednak wyraźny smak, więc może być interesujące.
Isztar AnaOdpowiedz20.12.2014
Jak wół- czerwony krzyżyk, żeby nie wchodzić
Isztar AnaOdpowiedz20.12.2014
Niestety, antywirus się nie myli
Urszula KreftaOdpowiedz20.12.2014
...na pewno nie na tę. Wirus to z zupełnie innej beczki musiał być.
Helena HajdukOdpowiedz20.12.2014
przepisy.pl Majonez może być dobry i wypróbuję, ale wody dodajesz ZA MAŁO :)
Helena HajdukOdpowiedz20.12.2014
Paulina Ojnow W tym przepisie jest za mało wody!!! Zawsze robię 1kg.mąki, 3 łyżki oleju i PÓL LITRA wody. Ciasto jest idealne, pierogi miękkie. Z majonezem nie znam, na pewno wypróbuję.
Eugeniusz PrusOdpowiedz20.12.2014
Najlepsze pierogi to robi Ela. Lubię to.
Grzegorz BukowskiOdpowiedz20.12.2014
A gdzie podają w Wigilie ?
Zenon PodebryOdpowiedz20.12.2014
NAJLEPSZE PIEROGI TO ROBIŁA MOJA MAMA PRZEPIS Z KUPNEJ KOŁO PRZEMYŚLA
Janusz MaliczenkoOdpowiedz20.12.2014
Przy pierożkach najlepiej mi wychodzi pałaszowanie, oj lubię, lubię zwłaszcza jak żona przygotuje. Ale czasami też pomogę. Wszystkim wspaniałych smaków i przysmaków.
Edward UrbanowiczOdpowiedz20.12.2014
Pychota, ja dodaję zamiast majonezu (tłuszcz) olej, dokładnie ugniatam, wałkuję, przekładam i ugniatam, aby dużo powietrza dostało się do ciasta.
Jola SobierajOdpowiedz20.12.2014
Z majonezem jeszcze nigdy ciasta nie robiłam.
Roman CzajkaOdpowiedz20.12.2014
na kolację.
Roman CzajkaOdpowiedz20.12.2014
Chetnie zjadłbym je juz dzisiaj.
Roman StempkowskiOdpowiedz20.12.2014
Jola nie przejmuj się komentarzami negatywnymi.Jeden lubi kwiatki,drugi córkę ogrodnika,pozdrawiam!!!
Roman StempkowskiOdpowiedz20.12.2014
ja zrobilem dziś 130szt.,ale własnego wypróbowanego przepisu pychotaaaa..
Isztar AnaOdpowiedz20.12.2014
Wchodząc na stronkę nie tylko czytasz bzdury, ale przede wszystkim ściągasz sobie wirusa lub niebezpieczny program szpiegujący :(
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Calzone. Niespodzianka w cieście.
Calzone. Niespodzianka w cieście.
Puszyste drożdżówki, wielkanocna babka, bożonarodzeniowy makowiec czyli wszystko o cieście drożdżowym.
Puszyste drożdżówki, wielkanocna babka, bożonarodzeniowy makowiec czyli wszystko o cieście drożdżowym.
Mięso w cieście
Mięso w cieście
Alternatywa dla wigilijnego karpia
Alternatywa dla wigilijnego karpia
Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
avatar

Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole. Zapoznaj się z przepisem na wigilijne pierogi w delikatnym cieście z kapuściano-grzybowym farszem. Z pewnością niektórych zaskoczy dodatek majonezu w pierogowym cieście, jednak to właśnie dzięki niemu będzie ono tak miękkie i delikatne. Pozostałe składniki to tylko mąka pszenna i woda. Przy wyrabianiu ciasta na pierogi, miej na uwadze przede wszystkim jego konsystencję, dostosowując odpowiednio proporcje wody i mąki. Farsz do pierogów przygotujesz z suszonych grzybów np. borowików i podgrzybków, a także kiszonej kapusty i drobno pokrojonej, podsmażonej cebuli. Nadzienie przyprawia się liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. W rozwałkowanym na stolnicy cieście pierogowym wykrawaj szklanką kółeczka, nakładaj farsz i starannie sklejaj brzegi, aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Gotowe podawaj na gorąco z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

234
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby