Wigilijne pierogi w delikatnym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

255

1421 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

150 mililitrów

500 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 1

Krok 2

Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 2

Krok 3

Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 4

Krok 5

Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 5

Krok 6

Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ciasto z majonezem jest o wiele delikatniejsze niż tradycyjne.

46

Opinie o przepisie

  • Krystian

    Krystian , 14.12.2020

    TAK. Pierożki, które dla adepta wigilijnej kuchni sprawiają trochę trudności ale z pomocą rodziny (niezawodny zespół mama + siostra) dałem sobie radę. Przepyszne, zwłaszcza w tak trudnym czasie, nadadzą mojej rodzinie wyjątkowej wigilijnej atmosfery. Polecam każdemu kto chce zaznać definicję świątecznego smaku i testu swoich podstawowych umiejętności, haha <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Grabowska

    Paula Grabowska , 12.12.2020

    TAK Uwielbiam wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w moim domu rodzinnym robimy je z suszonymi borowikami, które sami zbieramy w podlaskich lasach. Moja babcia, która oczywiście jest naszą mistrzynią w robieniu pierogów kiedyś nie wierzyła, że dodanie majonezu do ciasta nada mu aksamitności. Teraz przekonała się, że nowoczesne przepisy warto również wykorzystywać w kuchni. Bardzo lubimy mieszać tradycję z nowoczesnością, bardzo lubimy wielopokoleniowe Święta i przygotowania do nich w dużej grupie domowników. Babcia zwykle pilnuje, żeby do pierogów dodane były tegoroczne borowiki z lasu oraz jej kiszona kapusta, którą sama wyhodowała w ogródku. Młodsze pokolenie natomiast pilnuje dokładnie proporcji przepisu i tym sposobem wychodzą nam przepyszne pierogi z tego przepisu. Każdy ma swoje ulubione składniki wigilijnych przepisów- i w właśnie w tym jest magia rodzinnych Świąt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotrek Gnia

    Piotrek Gnia , 08.12.2020

    TAK. Przepyszne danie, które robię nie tylko w Wigilię. Zrównoważony smak farszu pachnącego leśnymi grzybkami własnoręcznie zbieranymi w sezonie letnio-jesiennym. I to delikatne, mięciutkie ciasto.....Cos wspaniałego, polecam każdemu smakoszowi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł

    Paweł , 06.12.2020

    TAK. Wyjątkowy przepis na wyjątkowe okazje. Na tegorocznym świątecznym stole z całą pewnością nie zabraknie pierożków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 30.11.2020

    TAK. Pierogi z kapustą i grzybami na stole wigilijnym świetnie się prezentują, są świątecznie pyszne i każdemu smakują. Delikatne ciasto, w środku farsz cieplutki, rozpływa się w ustach i pobudza nasze smakowe kubki. Wyjątkowy smak pierogów dają świetnie dobrane przyprawy, dlatego robię je , bo są po prostu rewelacyjne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Skórzyńska

    Ewa Skórzyńska , 25.11.2020

    Dodatkowo rozważałabym do grzybkow dodać podsmazone pieczarki. Będzie przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Skórzyńska

    Ewa Skórzyńska , 25.11.2020

    TAK* W tym roku wykorzystam ten przepis na wigilijne pierogi, które będę przygotowywac z teściową, napewno nie stosowała do ciasta majonezu.. dzięki temu zaskoczę ją, a tym samym domownikow pysznymi pierogami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maderak

    Paulina Maderak , 12.12.2017

    Ile wychodzi mniej wiecej pierogow z podanych tu proporcji? Dzieki wielkie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mościszko

    Anna Mościszko , 22.12.2016

    Do Tomasz Jankowski : Wigilijna "omasta" u mnie - w kostce margaryny duszę sporą ilość skrojonej w kostkę cebuli. Trwa to dłuższą chwilę, w celu osiągnięcia trochę "ciaplatej" konsystencji, a smak.....mmmmm.... pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mościszko

    Anna Mościszko , 22.12.2016

    do Tomasz Jankowski ; Wigilijnie w kostce margaryny duszę dłuższą chwilę skrojoną w kostkę cebulkę. Pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wiczkowska

    Katarzyna Wiczkowska , 05.12.2015

    delicje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Florczak

    Bogumiła Florczak , 05.12.2015

    bardzo smaczne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marciocha F-k

    Marciocha F-k , 22.12.2014

    My tym razem mamy z farszem karpiowym :) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-karpiem-milickim.html

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pasterczyk

    Krystyna Pasterczyk , 21.12.2014

    Nie nawidzę robienia "produktów" z ciasta ale kocham moje dzieciątka i........produkuję pierożki, uszka itd..........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Jankowski

    Tomasz Jankowski , 21.12.2014

    Jak wigilijne, to chyba bez tego tłuszczyku... . :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacława Nowacka

    Wacława Nowacka , 21.12.2014

    Mam już gotowe tzw. "ruskie", z kapustą i grzybami oraz tradycyjne uszka z grzybami - pychota !!! sama je robiłam, uwielbiam to robić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Gawęda

    Zbigniew Gawęda , 21.12.2014

    pierogi owszem....... ale wyłącznie "ruskie"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Łochowski

    Marek Łochowski , 21.12.2014

    smacznego :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Paula

    Paulina Paula , 21.12.2014

    Wody dodałam więcej i niestety-zdania nie zmienię . No ale w tym wypadku majonez nie zdaje egzaminu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Świderski

    Jan Świderski , 21.12.2014

    Nie pogardzę proszę dostarczyć :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta , 20.12.2014

    ...z olejem też robiłam, dobre. Majonez ma jednak wyraźny smak, więc może być interesujące.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana , 20.12.2014

    Jak wół- czerwony krzyżyk, żeby nie wchodzić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana , 20.12.2014

    Niestety, antywirus się nie myli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta , 20.12.2014

    ...na pewno nie na tę. Wirus to z zupełnie innej beczki musiał być.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Hajduk

    Helena Hajduk , 20.12.2014

    przepisy.pl Majonez może być dobry i wypróbuję, ale wody dodajesz ZA MAŁO :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Hajduk

    Helena Hajduk , 20.12.2014

    Paulina Ojnow W tym przepisie jest za mało wody!!! Zawsze robię 1kg.mąki, 3 łyżki oleju i PÓL LITRA wody. Ciasto jest idealne, pierogi miękkie. Z majonezem nie znam, na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus , 20.12.2014

    Najlepsze pierogi to robi Ela. Lubię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Bukowski

    Grzegorz Bukowski , 20.12.2014

    A gdzie podają w Wigilie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Podebry

    Zenon Podebry , 20.12.2014

    NAJLEPSZE PIEROGI TO ROBIŁA MOJA MAMA PRZEPIS Z KUPNEJ KOŁO PRZEMYŚLA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Maliczenko

    Janusz Maliczenko , 20.12.2014

    Przy pierożkach najlepiej mi wychodzi pałaszowanie, oj lubię, lubię zwłaszcza jak żona przygotuje. Ale czasami też pomogę. Wszystkim wspaniałych smaków i przysmaków.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne pierogi w delikatnym cieścieWigilijne pierogi w delikatnym cieście

Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole. Zapoznaj się z przepisem na wigilijne pierogi w delikatnym cieście z kapuściano-grzybowym farszem. Z pewnością niektórych zaskoczy dodatek majonezu w pierogowym cieście, jednak to właśnie dzięki niemu będzie ono tak miękkie i delikatne. Pozostałe składniki na pierogi na Wigilię to tylko mąka pszenna i woda. Apetyczne innowacje są mile widziane w nawet najbardziej tradycyjnych recepturach.

Dla kogo? Niektórzy kucharze przygotowania do Bożego Narodzenia rozpoczynają już w listopadzie, zastanawiając się nad świątecznym menu. Przepis na pierogi wigilijne to punkt obowiązkowy, na szczęście nie musisz go daleko szukać. Opracowana przez nas receptura idealnych pierogów na wigilię znacząco ułatwi organizację pracy.

Na jaką okazję? Jak sama nazwa wskazuje, wigilijne pierogi muszą pojawić się na stole 24 grudnia. Możesz podawać je w towarzystwie czerwonego barszczu lub jako samodzielną potrawę. Pierogi wigilijne wspaniale smakować również podczas świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że? Przy wyrabianiu ciasta na pierogi wigilijne, miej na uwadze przede wszystkim jego konsystencję, dostosowując odpowiednio proporcje wody i mąki. Farsz do pierogów wigilijnych przygotujesz z suszonych grzybów np. borowików i podgrzybków, a także kiszonej kapusty, drobno pokrojonej, podsmażonej cebuli i przypraw. W rozwałkowanym na stolnicy cieście pierogowym wykrawaj szklanką kółeczka, nakładaj farsz i starannie sklejaj brzegi, aby wigilijne pierogi nie rozpadły się podczas gotowania.

Dla urozmaicenia: Nadzienie do pierogów wigilijnych przyprawia się liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Gotowe pierogi świąteczne podawaj na gorąco z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli. Chcesz częściej jadać pierogi wigilijne? Przepis ten miej zawsze pod ręką!