Mintaj zapiekany z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mintaj zapiekany z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

362 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

0.5 kilograma

2 sztuki

100 mililitrów

3 łyżki

5 dekagramów

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść, umyj, osusz i pokrój na porcje. Skrop sokiem cytrynowym.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i marchewkę ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Do natartej masłem i czosnkiem oraz obsypanej bułką tartą formy włóż połowę jarzyn, na nich połóż rybę, którą przykryj pozostałymi jarzynami.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wodą.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Zalej rybę i warzywa Fixem, posyp żółtym serem. Piecz ½ godziny w 180 stopniach.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mintaj zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mintaj zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mintaj zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mintaj zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mintaj zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mintaj zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mintaj zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mintaj zapiekany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mintaj zapiekany z ziemniakamiMintaj zapiekany z ziemniakami

Mintaj to wyjątkowo delikatna ryba, która świetnie sprawdzi się do przygotowania smacznej zapiekanki. Połącz ją z ugotowanymi w mundurkach, obranymi i pokrojonymi w plastry ziemniakami oraz marchewkami. Naczynie żaroodporne starannie posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą – dzięki temu poszczególne składniki dania nie będą do niego przywierały w trakcie zapiekania. Na jego dnie ułóż połowę warzyw. Na nich umieść filety z mintaja skropione sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, który uwydatni walory smakowe ryby i dodatkowo sprawi, że mięso będzie jeszcze delikatniejsze. Całość przykryj pozostałymi ziemniakami i marchewkami, a następnie zalej gęstym sosem carbonara, który warto przygotować na bazie śmietany 12%. Wierzch zapiekanki przykryj startym na dużych oczkach tarki żółtym serem. Wybierz dowolny rodzaj – sprawdzi się gouda, edamski czy ementaler. Gotowe danie podawaj solo lub z miksem surówek ze świeżych warzyw. Do dekoracji sprawdzą się natomiast listki ziół. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.