Mintaj zapiekany z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

343 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

2 sztuki

100 mililitrów

3 łyżki

5 dekagramów

3 sztuki

1 sztuka

0

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść, umyj, osusz i pokrój na porcje. Skrop sokiem cytrynowym.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i marchewkę ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Do natartej masłem i czosnkiem oraz obsypanej bułką tartą formy włóż połowę jarzyn, na nich połóż rybę, którą przykryj pozostałymi jarzynami.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wodą.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Zalej rybę i warzywa Fixem, posyp żółtym serem. Piecz ½ godziny w 180 stopniach.

Mintaj zapiekany z ziemniakami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mintaj zapiekany z ziemniakamiMintaj zapiekany z ziemniakami

Mintaj to wyjątkowo delikatna ryba, która świetnie sprawdzi się do przygotowania smacznej zapiekanki. Połącz ją z ugotowanymi w mundurkach, obranymi i pokrojonymi w plastry ziemniakami oraz marchewkami. Naczynie żaroodporne starannie posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą – dzięki temu poszczególne składniki dania nie będą do niego przywierały w trakcie zapiekania. Na jego dnie ułóż połowę warzyw. Na nich umieść filety z mintaja skropione sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, który uwydatni walory smakowe ryby i dodatkowo sprawi, że mięso będzie jeszcze delikatniejsze. Całość przykryj pozostałymi ziemniakami i marchewkami, a następnie zalej gęstym sosem carbonara, który warto przygotować na bazie śmietany 12%. Wierzch zapiekanki przykryj startym na dużych oczkach tarki żółtym serem. Wybierz dowolny rodzaj – sprawdzi się gouda, edamski czy ementaler. Gotowe danie podawaj solo lub z miksem surówek ze świeżych warzyw. Do dekoracji sprawdzą się natomiast listki ziół. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.