Ziemniaki Bolognese

- Krok 1Ziemniaki wyszoruj, skrop oliwą i piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie odetnij z każdego wierzch i wydrąż miąższ.
- Krok 2Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.
- Krok 3Fix rozmieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj sos 10 minut.
- Krok 4Wydrążone ziemniaki napełnij mięsem. Wierzch posyp startym serem.
- Krok 5Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 3 minuty do momentu, aż ser się rozpuści. Gotowe podawaj z sałatą.

Kreatywność kulinarna to pożądana cecha każdego kucharza, niezależnie, czy jest zawodowcem, czy też gotuje jedynie w domowym zaciszu. Tradycyjny makaron z sosem bolońskim znają wszyscy. A próbowaliście ziemniaków bolognese? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości. Zapraszamy na spaghetti z ziemniakami blognese, tyle tylko, że bez makaronu. Przygotujcie danie według naszego przepisu, zaserwujcie rodzinie lub gościom, a efekt zaskoczenia gwarantowany!
Dla kogo?
Ziemniakowe spaghetti posmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnego smaku sosu bolońskiego. Przypadnie do gustu również zwolennikom nowoczesnej kuchni, odważnie łączącej różnorodne składniki.
Na jaką okazję?
Ziemniaki ze spaghetti bolognese są doskonałym daniem obiadowym. Przepis wykorzystajcie również podczas domowych przyjęć.
Czy wiesz, że?
Tradycyjny sos boloński, wbrew obiegowym opiniom, nie powinien zawierać zbyt dużo pomidorów. Jest to bowiem potrawa typowo mięsna, której smak kształtowany jest przede wszystkim przez mielone wołowinę i wieprzowinę.
Dla urozmaicenia:
Ziemniaki bolognese serwujcie z ulubioną sałatą.