Ziemniaki Bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

300 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

400 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj, skrop oliwą i piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie odetnij z każdego wierzch i wydrąż miąższ.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.

Krok 3

Fix rozmieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj sos 10 minut.

Krok 4

Wydrążone ziemniaki napełnij mięsem. Wierzch posyp startym serem.

Krok 5

Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 3 minuty do momentu, aż ser się rozpuści. Gotowe podawaj z sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki BologneseZiemniaki Bolognese

Kreatywność kulinarna to pożądana cecha każdego kucharza, niezależnie, czy jest zawodowcem, czy też gotuje jedynie w domowym zaciszu. Tradycyjny makaron z sosem bolońskim znają wszyscy. A próbowaliście ziemniaków bolognese? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości. Zapraszamy na spaghetti z ziemniakami blognese, tyle tylko, że bez makaronu. Przygotujcie danie według naszego przepisu, zaserwujcie rodzinie lub gościom, a efekt zaskoczenia gwarantowany!

Dla kogo?

Ziemniakowe spaghetti posmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnego smaku sosu bolońskiego. Przypadnie do gustu również zwolennikom nowoczesnej kuchni, odważnie łączącej różnorodne składniki.

Na jaką okazję?

Ziemniaki ze spaghetti bolognese są doskonałym daniem obiadowym. Przepis wykorzystajcie również podczas domowych przyjęć.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny sos boloński, wbrew obiegowym opiniom, nie powinien zawierać zbyt dużo pomidorów. Jest to bowiem potrawa typowo mięsna, której smak kształtowany jest przede wszystkim przez mielone wołowinę i wieprzowinę.

Dla urozmaicenia:

Ziemniaki bolognese serwujcie z ulubioną sałatą.