Ziemniaki bolognese - z sosem do spaghetti | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki Bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
386 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

405 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

400 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj, skrop oliwą i piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie odetnij z każdego wierzch i wydrąż miąższ.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.

Krok 3

Fix rozmieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj sos 10 minut.

Krok 4

Wydrążone ziemniaki napełnij mięsem. Wierzch posyp startym serem.

Krok 5

Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 3 minuty do momentu, aż ser się rozpuści. Gotowe podawaj z sałatą.

1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 06.06.2023

    Ile mają ważyć te ziemniaki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sarmale
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki BologneseZiemniaki Bolognese

Kreatywność kulinarna to pożądana cecha każdego kucharza, niezależnie, czy jest zawodowcem, czy też gotuje jedynie w domowym zaciszu. Tradycyjny makaron z sosem bolońskim znają wszyscy. A próbowaliście ziemniaków bolognese? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości. Zapraszamy na spaghetti z ziemniakami blognese, tyle tylko, że bez makaronu. Przygotujcie danie według naszego przepisu, zaserwujcie rodzinie lub gościom, a efekt zaskoczenia gwarantowany!

Dla kogo?

Ziemniakowe spaghetti posmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnego smaku sosu bolońskiego. Przypadnie do gustu również zwolennikom nowoczesnej kuchni, odważnie łączącej różnorodne składniki.

Na jaką okazję?

Ziemniaki ze spaghetti bolognese są doskonałym daniem obiadowym. Przepis wykorzystajcie również podczas domowych przyjęć.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny sos boloński, wbrew obiegowym opiniom, nie powinien zawierać zbyt dużo pomidorów. Jest to bowiem potrawa typowo mięsna, której smak kształtowany jest przede wszystkim przez mielone wołowinę i wieprzowinę.

Dla urozmaicenia:

Ziemniaki bolognese serwujcie z ulubioną sałatą.