Ziemniaki bolognese - z sosem do spaghetti | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki Bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
386 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

400 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj, skrop oliwą i piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie odetnij z każdego wierzch i wydrąż miąższ.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.

Krok 3

Fix rozmieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj sos 10 minut.

Krok 4

Wydrążone ziemniaki napełnij mięsem. Wierzch posyp startym serem.

Krok 5

Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 3 minuty do momentu, aż ser się rozpuści. Gotowe podawaj z sałatą.

1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 06.06.2023

    Ile mają ważyć te ziemniaki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki Bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Meksykański kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki BologneseZiemniaki Bolognese

Kreatywność kulinarna to pożądana cecha każdego kucharza, niezależnie, czy jest zawodowcem, czy też gotuje jedynie w domowym zaciszu. Tradycyjny makaron z sosem bolońskim znają wszyscy. A próbowaliście ziemniaków bolognese? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości. Zapraszamy na spaghetti z ziemniakami blognese, tyle tylko, że bez makaronu. Przygotujcie danie według naszego przepisu, zaserwujcie rodzinie lub gościom, a efekt zaskoczenia gwarantowany!

Dla kogo?

Ziemniakowe spaghetti posmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnego smaku sosu bolońskiego. Przypadnie do gustu również zwolennikom nowoczesnej kuchni, odważnie łączącej różnorodne składniki.

Na jaką okazję?

Ziemniaki ze spaghetti bolognese są doskonałym daniem obiadowym. Przepis wykorzystajcie również podczas domowych przyjęć.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny sos boloński, wbrew obiegowym opiniom, nie powinien zawierać zbyt dużo pomidorów. Jest to bowiem potrawa typowo mięsna, której smak kształtowany jest przede wszystkim przez mielone wołowinę i wieprzowinę.

Dla urozmaicenia:

Ziemniaki bolognese serwujcie z ulubioną sałatą.