Jak zrobić talarki ziemniaczane na patelni, a jak w piekarniku?
Ciekawi was, jak zrobić talarki ziemniaczane na patelni lub w piekarniku, żeby dorównywały smakiem tym z restauracji? Sprawdźcie nasze wskazówki.
Jak zrobić talarki ziemniaczane na patelni?
Talarki ziemniaczane mogą być doskonałą alternatywą dla ziemniaków lub frytek. Ziemniaczane plasterki możecie przygotować na patelni lub piekarniku. Jak zrobić talarki ziemniaczane na patelni? Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości pół centymetra, a następnie podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub masła klarowanego. Do doprawienia możecie użyć pieprzu, papryki i przyprawy uniwersalnej lub ulubionych ziół. Następnie podlejcie ziemniaki niewielką ilością wody i duście 15-20 minut na wolnym ogniu. Jak usmażyć talarki ziemniaczane, żeby miały chrupiącą skórkę? Najlepiej wrzucić ziemniaki na mocno rozgrzany tłuszcz i dodać odrobinę cukru, który ulegnie procesowi karmelizacji i nada ziemniakom złocisty kolor. Tak przygotowane talarki będą idealnym dodatkiem do kurczaka lub zrazów.
Jak zrobić talarki ziemniaczane w piekarniku?
Surowe lub ugotowane wcześniej ziemniaki trzeba pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm, rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, dodać ulubione przyprawy i piec do zrumienienia. Ile piec talarki ziemniaczane? Czas pieczenia talarków zależy od tego, czy użyjecie surowych czy ugotowanych ziemniaków. Surowe ziemniaki piecze się 20-30 minut, a ugotowanym wystarczy 10-15 minut. Jeśli boicie się, że talarki zbytnio się spieką, przez pierwsze ¾ czasu pieczcie je pod przykryciem z folii lub pod żaroodporną pokrywką.
Komentarze (0)